Νέο χαράτσι στο ρεύμα από 1 Νοεμβρίου με εντολή Μητσοτάκη – Επιδότηση για λίγους μόνο μέχρι 500KWh

Κυριάκος Μητσοτάκης «Δεν μπορούν και δεν πρέπει να πάνε όλοι Πανεπιστήμιο»

Αναπροσαρμόζονται οι χρεώσεις που περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς ΥΚΩ με οριζόντια αύξηση ανά κιλοβατώρα κατανάλωσης από την 1η Νοεμβρίου.

Παρά του ότι φαίνεται κάμψη στις τιμές των πρώτων υλών, αυτό δεν φαίνεται να πείθει την κυβέρνηση να μειώσει τα τιμολόγια ρεύματος, αντιθέτως εκμεταλλεύται αυτό το «κενό» στην κοστολόγηση του ρεύματος ώστε να αυξήσει κατά 100% άλλους κωδικούς των λογαριασμών. Άλλωστε, όσο πληρώνονται οι λογαριασμοί από τα νοικοκυριά, ακόμη κι αν έχουν αυξηθεί η αποκοπές, τα κέρδη είναι τόσο μεγάλα που ξεπερνούν την «χασούρα» των απλήρωτων.

΄

Ακόμα ένα χαράτσι στους λογαριασμούς ρεύματος συνιστά η νέα επιβάρυνση των καταναλωτών στο πλαίσιο των χρεώσεων των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), αυτή τη φορά για να χρηματοδοτήσουν τα νοικοκυριά «την αντιστάθμιση κινδύνου από ενεργειακές κρίσεις»

Ενώ η κυβέρνηση διατυμπανίζει εντός και εκτός συνόρων τις τεράστιες επιδοτήσεις που δίνει απλόχερα στα ελληνικά νοικοκυριά και όχι μόνο, εντέλει αυτές επιδοτούνται με χρήματα των ίδιων των καταναλωτών έμμεσα και άμεσα.

Ηδη το πλεόνασμα του Ειδικού Λογαριασμού ΥΚΩ (ΕΛΥΚΩ) χρηματοδοτεί τις επιδοτήσεις στην ενέργεια εδώ και μήνες, οπότε έχει στην πράξη ακυρωθεί το αναμενόμενο όφελος από τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα για την ελάφρυνση της αντίστοιχης χρέωσης ΥΚΩ που υποσχόταν η κυβέρνηση Ν.Δ. όταν έκοβε κορδέλες στα νησιά που διασυνδέονταν.

Οπως έχει ανακοινωθεί από τον Αύγουστο και προβλέπεται σε σχετική τροπολογία που κατατέθηκε προχθές από το ΥΠΕΝ, όχι μόνο δεν ανακουφίζονται οι καταναλωτές με απομείωση της χρέωσης ΥΚΩ, αλλά δημιουργείται μια νέα υποκατηγορία στήριξης, χρηματοδοτούμενη, βεβαίως, και πάλι από τους καταναλωτές. Στο εξής, «η αντιστάθμιση του κινδύνου από ενεργειακές κρίσεις συνιστά Υπηρεσία Κοινής Ωφέλειας» και οι δαπάνες για την παροχή της υπηρεσίας αυτής επιμερίζονται για όλη την ελληνική επικράτεια σε κάθε κατηγορία πελατών, περιλαμβανομένων των αυτοπαραγωγών.

Οπως αναφέρεται, αναπροσαρμόζονται οι χρεώσεις που περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς ΥΚΩ με οριζόντια αύξηση ανά κιλοβατώρα κατανάλωσης από την 1η Νοεμβρίου και μετά, με σχετική απόφαση ΥΠΕΝ, κατόπιν γνωμοδότησης της ΡΑΕ.

Υπενθυμίζεται ότι στη θερινή ραστώνη του Αυγούστου, όταν μοίρασε 1,9 δισ. για επιδοτήσεις ώστε να καλύψει τα τρελά τιμολόγια των προμηθευτών για τον Σεπτέμβριο, ο υπουργός ΠΕΝ ανήγγειλε «μόνιμο μηχανισμό αντιστάθμισης κινδύνου, ο οποίος θα τροφοδοτείται από έναν νέο αποθεματικό λογαριασμό» μέσω χρεώσεων ΥΚΩ, και εκτιμάται πως θα αποδίδει περί τα 300 εκατομμύρια ετησίως.

 

Έσπασαν τα τηλέφωνα των κυβερνητικών βουλευτών : «Δίνει ψωμι στον κόσμο ο Μητσοτάκης» Έρχονται κομματικοί διορισμοί όπως ειδικοί φρουροί και μετακλητοί σε όλο το δημόσιοΝέες επιπλέον επιβαρύνσεις

Θυμίζουμε ότι σήμερα για κατανάλωση μέχρι 1.600 κιλοβατώρες/τετράμηνο το κόστος των ΥΚΩ είναι 0,0069 ευρώ/κιλοβατώρα, ενώ τώρα αναμένεται χρέωση ύψους 0,0101 ευρώ επιπλέον σε κάθε οικιακή κιλοβατώρα, διαμορφώνοντας την τελική τιμή σε 0,017 ευρώ/κιλοβατώρα (+146%).

Ετσι, για παράδειγμα, με κατανάλωση 1.500 κιλοβατώρων στο τετράμηνο ένα νοικοκυριό μόνο για ΥΚΩ θα πληρώνει 25,5 ευρώ, από 10,35 ευρώ σήμερα.

Παράλληλα, σ’ αυτό το επίπεδο θα βρεθούν οι χρεώσεις ΥΚΩ για μεγαλύτερες καταναλώσεις, που είναι υψηλότερες (0,050 ευρώ έως 1.601-2.000 κιλοβατώρες και 0,085 ευρώ από 2.001 κιλοβατώρες και πάνω), κάτι που ο υπουργός χαρακτήρισε «εξορθολογισμό».

Στο μεταξύ, από τον Σεπτέμβριο ισχύουν αυξημένες χρεώσεις και για το σύστημα μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ), οι οποίες ανέρχονται για τα νοικοκυριά σε 0,00844 ευρώ/κιλοβατώρα, έναντι 0,0056, που για μια τετραμηνιαία κατανάλωση 1.500 κιλοβατώρων αντιστοιχούν σε 12,66 ευρώ, από 8,4 ευρώ (+50,7%).

Δηλαδή, συνολικά για τη συγκεκριμένη κατανάλωση προκύπτει μια έξτρα επιβάρυνση (ΥΚΩ+δίκτυα μεταφοράς) κοντά στα 19,5 ευρώ.

Μπορεί τα ποσά αυτά σε σχέση με το τεράστιο, καθαρό ενεργειακό κόστος να φαίνονται μικρά, ωστόσο σήμερα, που τα νοικοκυριά παλεύουν να εξοικονομήσουν και την κιλοβατώρα, είναι τουλάχιστον προκλητική οποιαδήποτε νέα επιβάρυνση.

Υπερκέρδη και εισφορές

Στην ίδια τροπολογία υπάρχει και πρόβλεψη για την καταβολή 10 ευρώ/θερμική μεγαβατώρα ως ειδική εισφορά από τους ηλεκτροπαραγωγούς με φυσικό αέριο υπέρ του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ), που χρηματοδοτεί τις επιδοτήσεις.

Είναι προφανές ότι το «πλαφόν» στα υπερέσοδα της ηλεκτροπαραγωγής από αέριο, που γενναία έχει τεθεί, με την πτώση τιμών δεν αποδίδει. Ειδικά τον Οκτώβριο η επιστροφή εσόδων τις περισσότερες ημέρες είναι ανύπαρκτη ή σχεδόν μηδενική από τις μονάδες αερίου, καθώς ο πήχης έχει τεθεί ψηλά και οι τιμές αποκλιμακώνονται. Βέβαια, με βάση το σχετικό μέτρο που υιοθετεί η Κομισιόν, στο πλαφόν υπερκερδών δεν περιλαμβάνεται η ηλεκτροπαραγωγή από αέριο. Δεν αποκλείεται η ειδική εισφορά εντέλει να αντικαταστήσει τη συμμετοχή τής παραγωγής από αέριο στον μηχανισμό επανάκτησης μέρους των υπερεσόδων.

Παράλληλα, φημολογείται τις τελευταίες ώρες ότι ανακοινώνεται άμεσα το τελικό ύψος των υπερκερδών των παραγωγών για την περίοδο Οκτώβριος 2021-Ιούνιος 2022 (με προσωρινά στοιχεία για το τελευταίο τρίμηνο, τα οποία θα συμψηφιστούν όταν οριστικοποιηθούν), που τοποθετούν στο εννεάμηνο το καθαρό ποσό κοντά στα 400 εκατ. ευρώ. Στην προαναφερθείσα τροπολογία μάλιστα συρρικνώνεται η προθεσμία καταβολής «της έκτακτης εισφοράς» στις τριάντα ημέρες, αντί των τριών μηνών που προβλέπονταν στον πρόσφατο νόμο, προφανώς για να αποδοθούν πριν το τέλος του έτους.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΚΥΛΑΚΗΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΡΕΚΑΣ

Σκρέκας: Επιδοτήσεις μόνο για λίγους – Πιο εύκολα κερδίζεις το Τζόκερ

Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε σήμερα επιδότηση τιμής για την πρώτη κλίμακα κατανάλωσης έως και τις μόλις 500 κιλοβατώρες, που είναι πρακτικά απλησίαστο για μια οικογένεια, στα 238 ευρώ/MWh (24 λεπτά/kWh) , από τα 43 λεπτά που δόθηκαν τον Οκτώβριο. Υπενθυμίζεται ότι οι πάροχοι είχαν ανακοινώσει χρεώσεις που ξεκινούν από τα 0,35 και φτάνουν μέχρι τα 0,46 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Αναλυτικά, για όλες τις παροχές κυρίας και μη κυρίας κατοικίας χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχων:

  • Έως 500 κιλοβατώρες θα είναι 238 ανά μεγαβατώρα και απορροφά το 90% της αύξησης
  • Από 501 έως 1000 κιλοβατώρες η επιδότηση είναι 188 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αν ένα νοικοκυριό μειώσει την κατανάλωση κατά 15% σε σχέση με το 2021 η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα
  • Για πάνω από 1000 κιλοβατώρες η επιδότηση είναι στα 50 ευρώ τη μεγαβατώρα

Στα 286 ευρώ ανά μεγαβατώρα η επιδότηση για τα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και απορροφάται έως 100% η αύξηση.

Φυσικό Αέριο

Η ΔΕΠΑ εμπορίας θα δώσει επιδότηση 25 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα για όλους τους οικιακούς καταναλωτές και αφορά 700.000 καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδημάτων και παρόχων.

Έτσι, με βάση το ύψος της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος για τον Νοέμβριο, οι τελικές τιμές που θα πληρώσουν οι καταναλωτές θα είναι χαμηλότερες κατά 8% με 15% σε σχέση με τον Οκτώβριο. Υπενθυμίζεται πως τον τρέχοντα μήνα η κιλοβατώρα κόστιζε στα νοικοκυριά από 0,12 μέχρι 0,26 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Πιο αναλυτικά, η μέση τιμή της αγοράς επόμενης ημέρας για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου ήταν περίπου στα 259 ευρώ/MWh, ενώ για όλο τον Σεπτέμβριο είχε κλείσει στα 416,87 ευρώ/MWh. Αυτό σημαίνει πως καταγράφηκε μείωση της τάξης του 38%.

One thought

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.