Κυβέρνηση Μητσοτάκη: «Αυτά φταίνε, όχι εμείς»

Της Ελένης Τσερεζόλε

Η μέχρι σήμερα πορεία της νεοδεξιάς κυβέρνησης Μητσοτάκη έχει αποδείξει δύο πράγματα. Πρώτον ότι βαδίζει βάσει σχεδίου, σε ολομέτωπη επίθεση κατά της κοινωνίας. Είτε πρόκειται για την εγκατάλειψη του ΕΣΥ και του κοινωνικού κράτους είτε για τη συρρίκνωση των εργασιακών δικαιωμάτων. Το δεύτερο έχει να κάνει με την κομματικοποίηση του κράτους, τη λεηλασία των ΔΕΚΟ από γαλάζια Golden boys και, εντέλει, την ιδιωτικοποίηση δημόσιων υποδομών- φιλέτων.

Η περίπτωση της ΔΕΗ είναι ενδεικτική. Τι κι αν τα νοικοκυριά πληρώνουν εξωφρενικά υψηλούς λογαριασμούς ρεύματος; Τι κι αν στα ράφια οι τιμές των προϊόντων έχουν απογειωθεί; Όσους διαμαρτύρονται, τους λοιδορεί ο υπουργός Ανάπτυξης ενώ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τους δίνει… πρακτικές συμβουλές περιορισμού της κατανάλωσης, σβήνοντας το θερμοσίφωνα και τα φώτα! Χαρακτηριστικό της νεοδεξιάς κυβέρνησης είναι ότι συστηματικά ρίχνει αλλού τις ευθύνες των πολιτικών της. Στον εισαγόμενο πληθωρισμό, στη διεθνή ενεργειακή κρίση, στην πανδημία που είναι παγκόσμια, κοκ.

Και πλέον σε αυτόν τον κατάλογο Μητσοτάκη υπό τον τίτλο «Αυτά φταίνε, όχι εμείς», προστίθενται οι τραγικές εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία, η ανθρωπιστική καταστροφή, η μεταναστευτική κρίση, τα ενεργειακά προβλήματα που πυροδότησε η ρωσική εισβολή, όλα αυτά αποτελούν «χρυσή» ευκαιρία για την κυβέρνηση Μητσοτάκη να αποποιηθεί άλλη μία φορά των ευθυνών της.

Πλέον η ακρίβεια μπορεί να συνεχίσει τον καλπασμό της συντρίβοντας νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η κυβέρνηση αποδίδει τις ευθύνες στον πόλεμο. «Η ακρίβεια δεν είναι φυσικό φαινόμενο, η κυβέρνηση είναι αδιάφορη, αδίστακτη και τυχοδιωκτική.

Έχει φτάσει στο σημείο να εκμεταλλεύεται τη δυστυχία ενός πολέμου για να ξεφύγει από τις επιπτώσεις της δικής της ανευθυνότητας», παρατηρεί ορθά στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Βέβαια οι πιθανότητες να συγκινηθεί η κυβέρνηση και να επιχειρήσει να παρέμβει, μειώνοντας π.χ. ΦΠΑ βασικών προϊόντων και ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα, είναι τόσες όσες να γίνει χορτοφάγο ένα λιοντάρι…

One thought

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.