Ισίδωρος Ντογιάκος: Κόπηκε στο πειθαρχικό

ΙΣΙΔΩΡΟΣ ΝΤΟΓΙΑΚΟΣ

Μαρία Δήμα

Μόλις λίγες μέρες πριν από τις αρχαιρεσίες για το αυτοδιοίκητο των δικαστηρίων, η ποινή στέρησης μισθού 40 ημερών που του επέβαλε το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο του Αρείου Πάγου οδηγεί εκτός της εκλογικής αναμέτρησης τον σημερινό προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών, Ισίδωρο Ντογιάκο.

Η υπόθεση αφορά την εκλογή του Ισ. Ντογιάκου στη θέση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών πριν από δύο χρόνια και η πειθαρχική δίωξη που άσκησε σε βάρος του η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου ήταν για «συμπεριφορά μη συνάδουσα με την ιδιότητά του ως εισαγγελικού λειτουργού και κατάχρηση εξουσίας ως διευθύνων την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών».

Παράτυπες ενέργειες

Η πρόεδρος του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας τού απέδιδε ότι, όταν κλήθηκε από τον πρόεδρο της Επιθεώρησης να δώσει εξηγήσεις για τις παράτυπες ενέργειές του προκειμένου να εκλεγεί προϊστάμενος, εκείνος έσπευσε να συγκαλέσει την ολομέλεια Εφετών προκειμένου να κερδίσει την υποστήριξη των συναδέλφων του.

Κατά την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, ανήγαγε ένα προσωπικό του ζήτημα σε θέμα συνεδρίασης της ολομέλειας, με προφανή στόχο να προκαταλάβει και την απόφασή της.

Παράλληλα, η Βασιλική Θάνου υποστήριζε ότι ο Ισ. Ντογιάκος «υποδεικνύει σαφέστατα στην ολομέλεια ποια απόφαση θα πάρει», εμφανίζοντάς την μέσω της διατύπωσης του θέματος της ολομέλειας να κάνει «εξωθεσμική παρέμβαση της προέδρου του Αρείου Πάγου στο αυτοδιοίκητο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών», ενέργεια η οποία αποτελεί «προσπάθεια μείωσης του κύρους και της αξιοπιστίας του θεσμού του προέδρου του Αρείου Πάγου και μάλιστα με παντελώς αβάσιμη αιτιολογία».

Αντίθετα με την απόφαση του δευτεροβάθμιου, το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο είχε κρίνει με πλειοψηφία τεσσάρων δικαστών ότι ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών θα έπρεπε να τιμωρηθεί με απλή επίπληξη.

Η υπόθεση εξετάστηκε και σε δεύτερο βαθμό έπειτα από έφεση που είχε ασκήσει ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος.

Οι εκλογές

Οι εκλογές -στις οποίες είχε θέσει και πάλι υποψηφιότητα ο Ισίδωρος Ντογιάκος- θα διεξαχθούν το Σάββατο, όπου στις Εισαγγελίες και τα μεγάλα Πρωτοδικεία της χώρας θα στηθούν κάλπες, προκειμένου εισαγγελείς και δικαστές να αναδείξουν τους νέους προϊσταμένους τους.

Οι αρχαιρεσίες θα διεξαχθούν στο πλαίσιο του θεσμού του αυτοδιοίκητου των δικαστηρίων, σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο για τη Δικαιοσύνη και ενώ σε εκκρεμότητα βρίσκονται, είτε στο στάδιο της ανάκρισης είτε στο επίπεδο της δίκης, σημαντικές υποθέσεις.

Οι νέοι προϊστάμενοι που θα αναδειχθούν στις Εισαγγελίες όσο και στα μεγάλα δικαστήρια (Εφετείο και Πρωτοδικεία) θα κληθούν να διαχειριστούν τις υποθέσεις αυτές, πολλές εκ των οποίων έχουν ιδιαίτερα έντονη κοινωνική και πολιτική χροιά, ενώ η θητεία τους είναι διετής.

1 thoughts

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.