Έκπτωτος ο Ισίδωρος Ντογιάκος από την Εισαγγελία Εφετών

Για ανάρμοστη συμπεριφορά και κατάχρηση εξουσίας – Του επιβλήθηκε ποινή στέρησης μισθού 40 ημερών, που τον οδηγεί αυτομάτως εκτός αρχαιρεσιών για την εκλογή του επικεφαλής

ΙΣΙΔΩΡΟΣ ΝΤΟΓΙΑΚΟΣ

Παρελθόν για την Εισαγγελία Εφετών αποτελεί ο νυν προϊστάμενός της Ισίδωρος Ντογιάκος μετά την πειθαρχική ποινή για στέρηση μισθού 40 ημερών, που του επιβλήθηκε από το αρμόδιο όργανο. Η ποινή τον οδηγεί αυτομάτως εκτός της κούρσας των εκλογών για τον επικεφαλής της Εισαγγελίας Εφετών, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο, ενώ επιπλέον, αυτεπαγγέλτως, θα πρέπει να μετατεθεί από την περιοχή όπου διαπράχθηκαν τα πειθαρχικά αδικήματα για τα οποία τιμωρήθηκε, δηλαδή την Αθήνα.

Η υπόθεση αφορούσε την εκλογή του Ισ. Ντογιάκου στη θέση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών τον Νοέμβριο του 2014 και η πειθαρχική δίωξη που άσκησε σε βάρος του η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου ήταν για «συμπεριφορά μη συνάδουσα με την ιδιότητά του ως εισαγγελικού λειτουργού και κατάχρηση εξουσίας ως διευθύνων την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών».

Τότε που έκανε ασπίδα του την Ολομέλεια

Με έγγραφό της προς τον πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου Επιθεώρησης, η πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου κατηγορούσε τον Ισ. Ντογιάκο πως όταν κλήθηκε από τον πρόεδρο της Επιθεώρησης να δώσει εξηγήσεις για τις παράτυπες ενέργειές του προκειμένου να εκλεγεί προϊστάμενος, εκείνος έσπευσε να συγκαλέσει την Ολομέλεια Εφετών με στόχο να κερδίσει την υποστήριξη των συναδέλφων του. Με αυτόν τον τρόπο όμως, κατά τη Βασ. Θάνου, ανήγαγε ένα προσωπικό του ζήτημα σε θέμα συνεδρίασης της Ολομέλειας, θέλοντας προφανώς να προκαταλάβει και την απόφασή της.

Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου επίσης υποστήριζε ότι ο Ισ. Ντογιάκος «υποδεικνύει σαφέστατα στην Ολομέλεια ποια απόφαση θα πάρει,» εμφανίζοντάς τη μέσω της διατύπωσης του θέματος της Ολομέλειας (σ.σ.: «Εξωθεσμική παρέμβαση της προέδρου του Αρείου Πάγου στο αυτοδιοίκητο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών») ότι στρέφεται κατά του θεσμού της αυτοδιοίκησης μέσω εξωθεσμικής παρέμβασης.

Σύμφωνα με τη Β. Θάνου, «η ως άνω ενέργεια αποτελεί προσπάθεια της μείωσης του κύρους και της αξιοπιστίας του θεσμού του προέδρου του Αρείου Πάγου και μάλιστα με παντελώς αβάσιμη αιτιολογία».

Το πρωτοβάθμιο όργανο που εξέτασε την υπόθεση είχε κρίνει με πλειοψηφία τεσσάρων δικαστών ότι ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών θα έπρεπε να τιμωρηθεί με απλή επίπληξη. Υπήρξε μία ψήφος δικαστή που πρότεινε να τεθεί σε αργία και άλλες δύο που πρότειναν την αθώωσή του. Έφεση στην απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου είχε ασκήσει ο υπουργός Δικαιοσύνης κι έτσι το θέμα εξετάστηκε και σε δεύτερο βαθμό.

Υπόλογος και για τη Siemens

Ο Ισίδωρος Ντογιάκος, πάντως, έχει ακόμα ένα πειθαρχικό σε βάρος του, αυτή τη φορά για την επ’ αόριστον αναβολή της πολύκροτης υπόθεσης Siemens, που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της Μεταπολίτευσης. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, που επρόκειτο να δικάσει την υπόθεση οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση – μονόδρομο τον περασμένο Ιούλιο, καθώς δεν είχε μεταφραστεί το παραπεμπτικό βούλευμα για τους αλλοδαπούς κατηγορούμενους στη μητρική τους γλώσσα, με ευθύνη του Εφετείου. Κι αυτό, καθώς οι μεταφράσεις παραδόθηκαν μεν εγκαίρως από τη μεταφραστική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών, αλλά το βούλευμα δεν είχε δοθεί στο σύνολό του από την Εισαγγελία, αλλά μόνο αποσπασματικά.

Η πειθαρχική δίωξη διατάχθηκε από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, όχι μόνο για τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών αλλά και για τους εισαγγελείς Γιώργο Γεράκη και Αθηνά Θεοδωροπούλου, οι οποίοι είχαν απορρίψει αίτημα μετάφρασης των αλλοδαπών κατηγορούμενων για μετάφραση του βουλεύματος, κρίνοντας το αίτημα… περιττό. Από την πλευρά του, ο Ισ. Ντογιάκος, που υποτίθεται ότι εποπτεύει όλες τις ενέργειες της Εισαγγελίας, δεν επέδειξε για μια τόσο σημαντική υπόθεση όπως η Siemens, την αναγκαία ειδική μέριμνα που απαιτείτο.

Μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να προχωρήσουν όλες οι ενέργειες, προκειμένου να ξεκινήσει απρόσκοπτα η δίκη. Πράγματι, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης από την Κωνσταντινούπολη όπου βρίσκεται «σήμερα (σ.σ.: χθες) παραδίδεται στην Εισαγγελία Πρωτοδικών η μετάφραση των γερμανικών του βουλεύματος για την υπόθεση Siemens, σύνολο 4.188 σελίδων, στο χρονοδιάγραμμα που είχαμε προβλέψει». Με δήλωσή του στο ΑΠΕ ο Γ. Αμανατίδης επισήμανε ότι «τις επόμενες ημέρες θα παραδοθεί και η μετάφραση των γαλλικών. Όπως είχαμε υποσχεθεί, προχωρούμε, και με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η υπόθεση Siemens θα εκδικαστεί».

1 thoughts

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.