Απάντηση Μιχαλολιάκου στον ΟΛΠ!

Σχετικά με την ανακοίνωση της Ο.Λ.Π. Α.Ε. από το Γραφείο   Τύπου του Δήμου Πειραιά γίνονται γνωστά τα ακόλουθα:

  1. Η Διοίκηση της Ανώνυμης Εταιρείας Ο.Λ.Π., πρέπει πρώτα απ΄ όλα να συνειδητοποιήσει ότι οφείλει πολλά στο Δήμο Πειραιά, και  στους κατοίκους του Πειραιά. Και αυτό δεν είναι ούτε νομικίστικο θέμα, ούτε φιλοσοφικό ζήτημα. Είναι μια πραγματικότητα που την ξέρει καλύτερα ο κάθε κάτοικος αυτής της πόλης, ο κάθε επισκέπτης.

  2. Το λιμάνι του Πειραιά ανήκει στην πόλη του Πειραιά και δεν είναι «ανεξάρτητο κράτος» που ανήκει σε μια Ανώνυμη Εταιρεία που πράττει σύμφωνα με τα συμφέροντά της και που  η διοίκησή της είναι διορισμένη από την εκάστοτε κυβέρνηση. Τα συμφέροντα του Πειραϊκού λαού τα υπερασπίζεται η εκλεγόμενη από εκείνον  Δημοτική Αρχή, με βάση τους Νόμους και το Σύνταγμα.

  3. Δεν μπορεί η Διοίκηση της Ο.Λ.Π. Α.Ε. με ψεύδη και ανυπόστατους ισχυρισμούς να κάνει το «μαύρο-άσπρο».

  4. Ο Δήμος Πειραιά δεν πρόκειται να απεμπολήσει κανένα δικαίωμά του και σε κανένα επίπεδο στις σχέσεις του με το λιμάνι της πόλης, ή με οποιαδήποτε εταιρεία που δραστηριοποιείται στον Πειραιά.

Σε σχέση με τα όσα ισχυρίζεται η Διοίκηση της Ο.Λ.Π. Α.Ε. και αφορούν τους νομικούς ισχυρισμούς της  περί μη οφειλών στο Δήμο Πειραιά:

Πρώτον:  Ήδη έχει αποσταλεί και κοινοποιηθεί στην Ο.Λ.Π. Α.Ε. η βεβαίωση ανταποδοτικών τελών  (για τις χρονιές 2006 έως και σήμερα) που δεν έχουν καταβληθεί και υπολογίζονται στο ποσό ανά έτος των 3.663.766 ευρώ. (σύνολο 21.982.566  ευρώ )

Δεύτερον: Σύμφωνα με τη Νομολογία, από τα ανταποδοτικά τέλη δεν απαλλάσσεται κανένα  αυτοτελές Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΣτΕ 759, 760, 761/1962, 1317/65, 1703/66).  Άρα η Ο.Λ.Π. Α.Ε. δεν εξαιρείται από την καταβολή τελών, όπως άλλωστε κανονικότατα  πληρώνουν ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΟΣΕ κλπ.

Τρίτον: Εμείς ως Δήμος θα απαιτήσουμε ισχυρά ανταποδοτικά οφέλη από την Ο.Λ.Π. Α.Ε. στην πόλη μας, μεταξύ  των οποίων ασφαλώς συμπεριλαμβάνεται και το ποσοστό του 2% του κύκλου εργασιών (τζίρου) που καταβάλλει ο Ο.Λ.Π., στο Υπουργείο Οικονομικών (δηλαδή στο βασικό του μέτοχο-άρα στον εαυτό του) να δοθεί στο Δήμο Πειραιά. Έχει αντίρρηση η Διοίκηση της Ο.Λ.Π. Α.Ε. σε αυτήν μας την απόφαση;

Τέταρτον: Καμία απόφαση δεν έχει χαρακτηριστεί αμετάκλητη στο ΣτΕ.

Πέμπτον: Εμείς ως Δήμος απαιτούμε  από την κυβέρνηση να αλλάξει τον απαράδεκτο  νόμο του 2005 που κατήργησε τα ποσά ετήσιων χορηγιών της Ο.Λ.Π. Α.Ε. στους παραλιμένιους Δήμους.  Έχει αντίρρηση σε αυτήν μας την απόφαση η Ο.Λ.Π. Α.Ε.;

Έκτον: Το «επενδυτικό» πρόγραμμα της Ο.Λ.Π. Α.Ε. ύψους ένα δις. ευρώ αναλύθηκε διεξοδικά από την διαπαραταξιακή επιτροπή που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία της  Δημοτικής Αρχής. Οι θέσεις που κατέληξε με ομοφωνία και υιοθέτησε η Δημοτική Αρχή  είναι αυτές που  έγιναν στη συνέχεια αποδεκτές από τη συντριπτική πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων.

Έβδομον: Για το ότι δεν έγινε κανένα αναπτυξιακό έργο στην πόλη του Πειραιά, ιδιαίτερα την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, ήταν  ένας από τους βασικότερους  λόγους που  οδήγησε τη σημερινή Δημοτική Αρχή στην απόφαση να διεκδικήσει το δημαρχιακό αξίωμα.

Στόχος μας είναι να κερδίσει ο Πειραιάς  το χαμένο έδαφος και να υπάρξει αναπτυξιακή προοπτική.

Όσο για τις δηλώσεις ότι «Πόλη και Λιμάνι οφείλουν να συνεργασθούν» αποπνέει ακριβώς τη λάθος φιλοσοφία που κινείται η σημερινή διοίκηση της Ο.Λ.Π. Α.Ε.. Πόλη και λιμάνι δεν είναι ξεχωριστοί «πόλοι» και «εταίροι»  αλλά το λιμάνι είναι μέρος της πόλης του Πειραιά.

Ο πλήρης σφετερισμός πόρων που ανήκουν στην πόλη από την Ο.Λ.Π. Α.Ε., θα οδηγήσει σε ματαίωση της αναπτυξιακής προοπτικής του Πειραιά  και αυτό δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό, ούτε από τους πολίτες, ούτε και από τη Δημοτική Αρχή που εξέλεξαν.

Τέλος, δεν προκύπτει από πουθενά ότι όλοι οι θεσμικοί φορείς τάσσονται ομόφωνα υπέρ του συγκεκριμένου σχεδίου. Ο Δήμος Πειραιά βρίσκεται σε διαβούλευση, χωρίς ανεδαφικές αντιπαλότητες,  με όλους τους φορείς αλλά και με τη Διοίκηση της Ο.Λ.Π. Α.Ε. με συγκεκριμένες θέσεις για μια βιώσιμη και λειτουργική ανάπτυξη για ολόκληρη την πόλη.

Νωρίτερα ο κ.Ανωμερίτης είχε πεί ότ ο ΟΛΠ  δεν οφείλει δεκάρα, διότι είναι …δημόσια επιχείρηση!

Δηλαδή οι τυμπανοκρουσίες για την μετοχοποίηση – ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, οι φανφάρες του εκσυγχρονιστικού καπιταλισμού με φόντο το χρηματιστήριο και τα …μακέτα του Σημίτη για την “ισχυρή Ελλάδα” των ιδιωτικοποιήσεων ήταν προφανώς μία ομαδική παραίσθηση του Πειραϊκού λαού! Το ίδιο και ο ανένδοτος του αντιπολιτευτικού ΠΑΣΟΚ για το “ξεπούλημα στους Κινέζους”!

Τώρα που έρχεται ο …λογαριασμός, ο ΟΛΠ (ξανα)μεταμορφώνεται σε δημόσια επιχείρηση.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.