Το ιστορικό της υπόθεσης
Ο εισαγγελέας για τον Γιώργο Γεραπετρίτη
Διακομματικός σύμβουλος πολλών κυβερνήσεων
Ωστόσο, ο Γιώργος Παπανδρέου τον τοποθέτησε στη θέση του Ειδικού Συμβούλου στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, η οποία υπάγεται απ’ ευθείας στον πρωθυπουργό.Ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΤΕ από το 2005 μέχρι 2008, ο κ. Γεραπετρίτης, δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και επίκουρος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, κατηγορήθηκε για την σύναψη των προγραμματικών συμφωνιών του οργανισμού με την γερμανική Siemens, οι οποίες, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ζημίωσαν το Ελληνικό Δημόσιο κατά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.
Πρέπει να σημειωθεί ότι από το γραφείο του ανακριτή, δεν παρήλασαν όλα ανεξαιρέτως τα μέλη του ΔΣ του ΟΤΕ, αλλά μόνο όσα υπερψήφισαν τις επίμαχες συμφωνίες. Ειδικά ο κ. Γεραπετρίτης τοποθετήθηκε στο ΔΣ για να αντικαταστήσει τον «αντάρτη» Γ. Λιναρδάτο, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, αρνήθηκε πεισματικά να υπογράψει τις επίμαχες συμβάσεις.Θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι πρόκειται για μία κλασσική για τα ελληνικά δεδομένα «παλαιοκομματικού» τύπου επιλογή, αν ο κ. Γεραπετρίτης ήταν κομματικό στέλεχος, ανήκε στο «βαθύ» ΠΑΣΟΚ και ήταν προσκείμενος στη ηγεσία του.
Όμως, η επαγγελματική πορεία του αποδεικνύει το αντίθετο: ο καθηγητής, δύο χρόνια νωρίτερα, επί κυβέρνησης ΝΔ, είχε διοριστεί ως «ειδικός συνεργάτης» στο πολιτικό γραφείο του τότε υπουργού Εθνικής Παιδείας Ευριπίδη Στυλιανίδη. Μάλιστα, είχε δοθεί ειδική άδεια, ώστε να μπορεί να διατηρήσει την θέση του ως καθηγητή και όταν ο υπουργός μετακινήθηκε στο Υπουργείο Μεταφορών, ο κ. Γεραπετρίτης τον ακολούθησε ως μέλος Νομοπαρασκευαστικών Επιτροπών (ΦΕΚ ΥΟΔΔ- 80/26.02.2009).
Παλαιότερα, επί κυβερνήσεων Σημίτη, όταν υπουργός Εξωτερικών ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου, ο κ. Γεραπετρίτης εκτελούσε χρέη συμβούλου του ΥΠΕΞ, ενώ το βιογραφικό του είναι πλούσιο σε ό,τι αφορά την παρουσία του σε διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς.
Εκλεκτικές συγγένειες
Προϊσταμένη του Γιώργου Γεραπετρίτη είναι η νομικός και καθηγήτρια Δημοσίου Δικαίου κ. Γλυκερία Σιούτη, επικεφαλής του Νομικού Γραφείου του Μαξίμου. Από το 1990, η κ. Σιούτη διατηρούσε δικηγορικό γραφείο με δύο συνεταίρους. Τον κ. Χάρη Παμπούκη, σήμερα υπουργό Επικρατείας, και τον καθηγητή Σπύρο Φλογαΐτη, μέλους του νομικού γραφείου του Ανδρέα Παπανδρέου κατά την περίοδο 1981-1982.
Η κ. Σιούτη υπήρξε δικηγόρος και της SIEMENS. Την εποχή που οι έρευνες της αμερικανικής πλευράς, απ’ όπου και ξεκίνησαν οι αποκαλύψεις για τις δωροδοκίες, στρέφονταν στην διακίνηση «μαύρου χρήματος» στην Ελλάδα, δικηγορική εταιρεία στην οποία η ίδια συμμετείχε ανέλαβε να ενημερώσει την SIEMENS για το τι πρέπει να πράξει αν ζητηθούν από τις Αρχές προσωπικά δεδομένα του προσωπικού της.
Ουδείς αμφισβητεί την επιστημονική επάρκεια και τις επαγγελματικές περγαμηνές των προαναφερομένων προσώπων και για αυτό διαχρονικά και διακομματικά ο κ. Γεραπετρίτης και η κ. Σιούτη είναι από τους ανθρώπους που βρίσκουμε συνεχώς εμπρός μας.
Όποια κυβέρνηση και αν βρίσκεται στην εξουσία, γαλάζια ή πράσινη, σε όποια νευραλγική θέση κι αν κοιτάξουμε, συναντάμε συνεχώς τα ίδια διαχρονικά και διακομματικά στοιχεία ενός συστήματος που έφθασε την Ελλάδα εδώ που βρίσκεται σήμερα.
Reblogged στις penelopap.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!