Millennials: Μετά από τη «σιωπηρή παραίτηση» στις «σιωπηρές διακοπές»

Ορισμένοι εργαζόμενοι έχουν ξεκινήσει να παίρνουν άδειες χωρίς να ενημερώσουν τα αφεντικά τους

ΜΠΑΝΙΟ ΘΑΛΑΣΣΑ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΜΑΡΕΒΑ ΓΚΡΑΜΠΟΦΣΚΙ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑ ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΚΑΡΕΚΛΑ ΜΑΡΑΘΙ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΑΡΓΙΕΣ 2022

Η «σιωπηρή παραίτηση», το να παραμένει κανείς δηλαδή στη δουλειά του και να κάνει τα απολύτως ελάχιστα για να τη διατηρήσει αντί να παραιτηθεί, έγινε μόδα τα πρώτα χρόνια της εποχής της εξ αποστάσεως εργασίας. Τώρα όμως μερικοί εργαζόμενοι έχουν βρει έναν άλλο τρόπο να κάνουν ένα διάλειμμα από τη δουλειά τους.

Ορισμένοι εργαζόμενοι επιλέγουν πλέον να παίρνουν άδειες χωρίς να ενημερώσουν τα αφεντικά τους. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται «σιωπηρές διακοπές» και οι είναι ιδιαίτερα αγαπητό στους millennials.

Σχεδόν τέσσερις στους δέκα millennials δήλωσαν ότι έχουν πάρει άδεια από την εργασία τους χωρίς να ενημερώσουν τον εργοδότη τους, σύμφωνα με νέα έρευνα της The Harris Poll σε 1.170 εργαζόμενους Αμερικανούς, όπως σημειώνει το Business Insider. Το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 24% των ατόμων της Gen Z και Gen X. Η έρευνα διεξήχθη διαδικτυακά μεταξύ 26 και 28 Απριλίου.

Millennials, Gen Z και Gen X

Οι millennials ήταν επίσης πιο πιθανό να πουν ότι έχουν προβεί σε ενέργειες για να φαίνεται ότι εργάζονται ενώ στην πραγματικότητα δεν εργάζονται: το 38% των Millennials δήλωσαν ότι έχουν μετακινήσει το ποντίκι τους μόνο και μόνο για να διατηρήσουν ενεργή την κατάστασή τους στις εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων σε σύγκριση με το 30% της Gen Z.

Θέλουν ακόμη και να φαίνονται ότι εργάζονται όταν υποτίθεται ότι είναι εκτός ωραρίου, με το 37% των millennials να δηλώνουν ότι έχουν προγραμματίσει σκόπιμα την αποστολή ενός μηνύματος εκτός του συνηθισμένου ωραρίου τους για να φαίνεται ότι εργάζονται υπερωρίες. Μόνο το 27% της Gen Z δήλωσαν ότι έχουν κάνει το ίδιο.

«Υπάρχει μια γιγαντιαία κουλτούρα παράκαμψης της εργασίας», δήλωσε στο CNBC η Libby Rodney, επικεφαλής στρατηγικής της Harris Poll, προσθέτοντας: «Δεν είναι ακριβώς σιωπηρή παραίτηση, αλλά περισσότερο κάτι σαν σιωπηρές διακοπές».

Οι millennials είναι πιθανό να κάνουν αθόρυβες διακοπές περισσότερο από άλλες ομάδες λόγω των διαφορών των γενεών. H Rodney δήλωσε στο CNBC ότι η Gen Z είναι αυτή που ασκεί την πιο έντονη κριτική στους εργοδότες που δεν προσφέρουν μια καλή ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, ενώ οι millennials είναι πιο πιθανό να βρουν μια «αθόρυβη λύση».

Δεν παίρνουν όλες τις άδειες οι Αμερικανοί

Η δημοσκόπηση της Harris Poll διαπίστωσε επίσης ότι το 78% των Αμερικανών εργαζομένων δήλωσε ότι δεν χρησιμοποιεί όλες τις ημέρες άδειάς του, ενώ παρόμοιο ποσοστό δήλωσε ότι θα ήθελε να μπορούν να παίρνουν όλες τις διαθέσιμες ημέρες άδειας.

Περίπου το ένα τρίτο των ερωτηθέντων δήλωσε ότι τα μεγαλύτερα εμπόδια για να πάρουν περισσότερες άδειες ήταν η πίεση να είναι πάντα διαθέσιμοι και να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της εργασίας τους, καθώς και ο μεγάλος φόρτος εργασίας.

Περισσότεροι από τους μισούς εργαζόμενους δήλωσαν ότι έχουν δεχτεί κλήσεις που σχετίζονται με την εργασία τους ενώ βρίσκονται σε διακοπές, ενώ το 86% δήλωσε ότι θα έλεγχε ένα email από το αφεντικό του ενώ βρισκόταν σε PTO, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο χρόνος εργασίας και ο προσωπικός χρόνος μπορεί να αλληλοσυμπληρώνονται και προς τις δύο κατευθύνσεις.

Πηγή: ΟΤ

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.