Γερμανία: Το Βερολίνο προσφέρει την βίλα του Γκέμπελς, αλλιώς θα κατεδαφιστεί

Η κυβέρνηση του Βερολίνου προσφέρεται να παραχωρήσει τη βίλα που κάποτε ανήκε στον ναζιστή προπαγανδιστή Γιόζεφ Γκέμπελς.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΙΩΣΗΦ ΓΚΑΙΜΠΕΛΣ
ΙΩΣΗΦ ΓΚΑΙΜΠΕΛΣ

Σύμφωνα με το Associated Press, η κυβέρνηση του Βερολίνου προσφέρεται να παραχωρήσει τη συγκεκριμένη βίλα που κάποτε ανήκε στον υπουργό προπαγάνδας του Αδόλφου Χίτλερ, Γιόζεφ Γκέμπελς, ελπίζοντας να τερματίσει μια συζήτηση δεκαετιών σχετικά με το αν θα επαναχρησιμοποιηθεί ή θα ισοπεδωθεί μια εκτεταμένη εγκαταλελειμμένη περιοχή στην ύπαιθρο βόρεια της γερμανικής πρωτεύουσας.

«Προσφέρω σε όποιον θα ήθελε να αναλάβει την περιοχή, να την αναλάβει ως δώρο από το κρατίδιο του Βερολίνου», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών του Βερολίνου, Στέφαν Έβερς, στο κοινοβούλιο του κρατιδίου την Πέμπτη, όπως μετέδωσε το dpa.

Το Βερολίνο έχει επανειλημμένα προσπαθήσει να παραχωρήσει τον χώρο στις ομοσπονδιακές αρχές ή στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου, όπου βρίσκεται η βίλα, αντί να συνεχίσει να πληρώνει για τη συντήρηση και την ασφάλεια του συγκροτήματος, το οποίο έχει υπερκαλλιεργηθεί και έχει περιέλθει σε κακή κατάσταση.

Ο Έβερς ανανέωσε αυτή την προσφορά την Πέμπτη, ζητώντας προτάσεις που να αντικατοπτρίζουν την ιστορία του χώρου. Δεν είπε αν θα εξεταστούν και προτάσεις από ιδιώτες.

«Αν αποτύχουμε και πάλι, όπως τις προηγούμενες δεκαετίες, τότε το Βερολίνο δεν έχει άλλη επιλογή από το να πραγματοποιήσει την κατεδάφιση για την οποία έχουμε ήδη προετοιμαστεί», δήλωσε ο Έβερς.

Ο Γκέμπελς, ένας από τους στενότερους συμμάχους του Χίτλερ, έχτισε την πολυτελή βίλα το 1939 σε μια δασώδη τοποθεσία με θέα τη λίμνη Bogensee κοντά στην πόλη Wandlitz, περίπου 40 χιλιόμετρα βόρεια του Βερολίνου.

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.