Ζητούν και τα ρέστα για τους 38 πρόσφυγες του Έβρου

ΕΒΡΟΣ ΜΑΡΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Δημήτρης Αγγελίδης

H κυβέρνηση εξακολουθεί να αποσιωπά τις καταγγελίες για βίαιη επαναπροώθηση της ομάδας των 38 προσφύγων του Εβρου και κλιμακώνει την ψευδεπίγραφη ρητορική της «οργανωμένης επίθεσης στην Ελλάδα» με αφορμή την μαρτυρία πρόσφυγα από την ομάδα στην Καθημερινή της Κυριακής, ο οποίος ισχυρίζεται ότι άτομα της ομάδας είχαν επαναπροωθηθεί βίαια στην Τουρκία από «μαυροντυμένους κουκουλοφόρους» που τους εντόπισαν σε ελληνικό έδαφος και ότι στη συνέχεια κατασκεύασαν το θάνατο της μικρής Μαρίας προκειμένου να μην επαναπροωθηθούν ξανά.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του πρόσφυγα, που αποτέλεσε το πρώτο θέμα της εφημερίδας, η αρχική ομάδα των 51 προσφύγων παρέμεινε περίπου μία εβδομάδα σε νησίδα του Εβρου, διαφορετική από εκείνη που βρέθηκαν αργότερα, χωρίς ωστόσο να δίνονται συγκεκριμένα στοιχεία για τον τόπο και το χρόνο. «Σύμφωνα με το σχέδιο και τις υποδείξεις των διακινητών, με μια φουσκωτή βάρκα χωρητικότητας 8-10 ατόμων θα διέσχιζαν κατά ομάδες το ποτάμι μέχρι την ελληνική όχθη. Οι πρώτοι δέκα από την ομάδα, ωστόσο, διασταυρώθηκαν επί ελληνικού εδάφους με άτομα που περιγράφει ως «μαυροντυμένους κουκουλοφόρυς». Τους χτύπησαν και τους υποχρέωσαν να επιστρέψουν πίσω στην τουρκική όχθη. Εκεί, εντοπίστηκαν από Τούρκους στρατοχωροφύλακες, οι οποίοι, μετά μια δίωρη συνομιλία μαζί τους, μέσω μιας μετανάστριας που μιλούσε τουρκικά, τους υποχρέωσαν να επιστρέψουν πίσω στην Κωνσταντινούπολη πριν επιχειρήσουν εκ νέου το πέρασμα στην Ελλάδα», περιγράφει την επαναπροώθησή τους το δημοσίευμα.

Υστερα από μερικά εικοσιτετράωρα, βρέθηκαν εκ νέου σε νησίδα στον Εβρο, όπου έπειτα από οκτώ ημέρες οι προμήθειες σε τρόφιμα εξαντλήθηκαν, ενώ επικοινωνούσαν με το διακινητή τους μέσω του μόνου τηλεφώνου που λειτουργούσε, αυτού της Μπαϊντά, η οποία είχε μαζί της powerbank που φορτιζόταν με ηλιακή ενέργεια, όπως έχει γίνει γνωστό. «Υστερα από οκτώ ημέρες που βρισκόμασταν πάνω στη νησίδα ήρθε (σ.σ. Η Μπαϊντά) και μας είπε ότι για να μην επαναληφθεί η αποτυχία της προηγούμενης φοράς, ο διακιητής σκέφτηκε να φτιάξουμε μια ιστορία. Μας είπε να βάψουμε το παιδί ώστε να φαίνεται νεκρό και να πούμε ότι πέθανε από τσίμπημα σκορπιού. Εκείνος αποφάσισε ποια οικογένεια θα σήκωνε το βάρος του ρόλου. Υπέδειξε τη συγκεκριμένη, γιατί είχαν πληρώσει λιγότερα. Κατά κάποιον τρόπο εκβιάστηκαν», δηλώνει ο Σύρος πρόσφυγας στην Καθημερινή, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Το δημοσίευμα παραθέτει μία και μοναδική μαρτυρία πρόσφυγα ο οποίος έχει καταθέσει νωρίτερα στην Διεύθυνση Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης από φόβο «να μην εμπλακούν ο ίδιος και οι οικείοι του σε μια υπόθεση που ενδεχομένως να έχει συνέπειες, ποινικές ή άλλες», καθώς «αργά ή γρήγορα, η αλήθεια θα μαθευόταν», όπως σημειώνει το δημοσίευμα.

Ακόμα και αυτή η μαρτυρία, αόριστη ως προς τον τόπο και το χρόνο των περιστατικών, σε αντίθεση με τα αναλυτικά ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.», του Spiegel και άλλων μέσων, που κατέγραφαν τα γεγονότα την ώρα που εξελίσσονταν βασισμένα σε διαφορετικές μαρτυρίες, πηγές και οπτικοακουστικό υλικό, αδειάζει πλήρως τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι τάχα ο θάνατος της μικρής Μαρίας κατασκευάστηκε με σκοπό να πληγεί η εικόνα της Ελλάδας εν είδει «ανθελληνικής πλεκτάνης», όπως την ονόμασε ο πρωθυπουργός, και να δημιουργηθεί θερμό επεισόδιο.

Αντιθέτως, επιβεβαιώνει και αυτή ότι, παρά τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς, οι πρόσφυγες βρέθηκαν σε ελληνικό έδαφος και μάλιστα επαναπροωθήθηκαν βίαια στην Τουρκία, ενώ παρέμεναν για μέρες αβοήθητοι στη νησίδα, αποδεδειγμένα και στο ελληνικό μέρος της, χωρίς νερό και τρόφιμα και χωρίς τη δυνατότητα να ζητήσουν άσυλο στην Ελλάδα, όπως το δικαιούνταν, καθώς μάλιστα ήδη κάποιοι από αυτούς έχουν αναγνωριστεί επισήμως πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Κυβερνητική προπαγάνδα

Λέξη δεν λέει η κυβέρνηση γι’αυτά τα αδιέξοδα της εγκληματικής συνοριακής πολιτικής της, ούτε ζητάει συγγνώμη, όπως δεν έχει ζητήσει συγγνώμη για πλήθος τεκμηριωμένες καταγγελίες για χιλιάδες βίαιες και παράνομες επαναπροωθήσεις, που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και έχουν κάνει την Ελλάδα συνώνυμο της πιο απάνθρωπης πολιτικής και του ευτελισμού του κράτους δικαίου.

Αντιθέτως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνέχισε και σήμερα να αξιώνει με περισσό θράσος συγγνώμη από την αξιωματική αντιπολίτευση. Αναφερόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Οικονόμου εξακολούθησε να αντιστρέφει την πραγματικότητα, σημειώνοντας: «Άραγε, σήμερα, μετά τις αποκαλύψεις της «Καθημερινής της Κυριακής», αισθάνεται μετανιωμένος, που έλεγε ψέματα στον ελληνικό λαό; Αισθάνεται ντροπή, που διέσυρε διεθνώς την Πατρίδα του -δίνοντας μάλιστα όπλα στους εχθρούς της- για να ικανοποιήσει το προσωπικό του μένος εναντίον του Πρωθυπουργού; Αισθάνεται συντριβή, που έσπευσε να υιοθετήσει και να αναπαράγει τα ψέματα όσων σκηνοθέτησαν το περιστατικό με δόλιες προθέσεις; Ο κ. Τσίπρας, έστω και τέσσερεις μήνες μετά, επιβάλλεται, συναισθανόμενος το μέγεθος της αδικίας που διέπραξε, να ζητήσει τη συγγνώμη που οφείλει εδώ και καιρό».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης επέμεινε μιλώντας στο Open στα γνωστά περί τάχα τουρκικού εδάφους και θερμού επεισοδίου, διαστρεβλώνοντας τη μαρτυρία που δημοσίευσε η Καθημερινή. «Δεν μιλάμε για μια προσπάθεια εξαπάτησης αλλά μια προσπάθεια για ένταση στον Έβρο. Αν είχαμε μπει υπό την πίεση των ξένων μέσων και της αντιπολίτευσης, σε τουρκικό έδαφος για να ψάξουμε τους 38, δυνητικά θα είχε συμβεί θερμό επεισόδιο και κάποιος να το εκμεταλλευτεί πολιτικά», είπε.

Επανέλαβε επίσης το κυβερνητικό αφήγημα πως «κάποιοι προσπαθούν οργανωμένα να επιτεθούν στην Ελλάδα», ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι Ελληνας και όχι Τούρκος ο διακινητής που, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Καθημερινής, κατασκεύασε το θάνατο του μικρού παιδιού. «Ποιοι ήταν οι άνθρωποι που ενορχήστρωσαν αυτό το περιστατικό; O διακινητής που αναφέρεται στα δημοσιεύματα είναι πιθανό να είναι Ελληνας. Δεν έχουμε αυτή την πληροφορία ότι στη συγκεκριμένη υπόθεση κατασκευής του δήθεν νεκρού παιδιού είναι πιθανό να εμπλέκονται Ελληνες», είπε ο κ. Μηταράκης.

Συγγνώμη αξιώνει από την αξιωματική αντιπολίτευση και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος χαρακτήριζε τουρκική τη νησίδα, η οποία αποδείχθηκε ότι ανήκε εξίσου στην Ελλάδα, χωρίς να ζητήσει ποτέ ο ίδιος συγγνώμη. «Tώρα που όλοι γνωρίζουν την αλήθεια για τη στημένη επιχείρηση υπονόμευσης της πατρίδας μας, ο κ. Τσίπρας οφείλει να ζητήσει συγνώμη. Γνωρίζω ότι δεν θα απολογηθεί ποτέ στην κυβέρνηση. Αλλά είναι θέμα τιμής να ζητήσει συγνώμη από τους Έλληνες αστυνομικούς, τους Έλληνες στρατιώτες και από τους ακρίτες μας στη Θράκη», δήλωσε ο κ. Θεοδωρικάκος.

One thought

  1. Reblogged στις penelopap και σχολίασε
    #kolosogo #ΝΔ_θελατε #ΝΔ_απατεωνες #νδ_χουντα #κυβερνηση_τσιρκο #κυβερνηση_καρναβαλι #ΝΔ_ΞΕΦΤΙΛΕΣ #τι_ψηφισατε_ρε_μαλακες #Μητσοτακη_καθαρμα #ΝΔ_Χουντα #νδ_ρομπες #μητσοτακη_παραιτησου #Μητσοτακη_γαμιεσαι #ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ_ΓΑΜΙΕΣΑΙ_ΡΕ_ΜΑΛΑΚΑ #Μητσοτακης_Τελος #Κυβερνηση_Συμμορια

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.