Προκόπης Παυλόπουλος: Η πολιτική ευθύνη για τις υποκλοπές βαρύνει τον Μητσοτάκη και μόνο

Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατία με βάση το Σύνταγμα και τη νομοθεσία τελείωσε το επιτελικό κράτος του Κυριάκου Μητσοτάκη και κάθε επικοινωνιακή προσπάθεια του Μαξίμου να παρουσιαστεί ως αμέτοχος για τις υποκλοπές ο πρωθυπουργός.

Όπως κάνει σαφές, με βάση το Σύνταγμα και τη νομοθεσία, για αρμοδιότητες που ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει ο ίδιος (στη συγκεκριμένη περίπτωση την εποπτεία της ΕΥΠ) «η πολιτική ευθύνη κατά την άσκησή της βαρύνει αυτόν και μόνο».

Δεν μπορεί δηλαδή να μετατεθεί ούτε σε άλλο μέλος της κυβέρνησης ούτε σε μη μέλος της κυβέρνησης (όπως ο «παραιτηθείς» γενικός γραμματέας του πρωθυπουργικού γραφείου Γρηγόρης Δημητριάδης) ούτε σε άλλα πρόσωπα και όργανα του ευρύτερου κρατικού μηχανισμού (όπως ο επίσης «παραιτηθείς» διευθυντής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων ή οποιοδήποτε άλλο στέλεχος της Υπηρεσίας, των συναρμόδιων υπηρεσιών, της Δικαιοσύνης, ακόμη και των ιδιωτικών επιχειρήσεων με τις οποίες υπήρξε συνεργασία για τις υποκλοπές).

Η αντικειμενική πολιτική ευθύνη των μελών της Κυβέρνησης, τονίζει ο κ. Παυλόπουλος, «είναι αυστηρώς προσωπική» και βαρύνει το πρόσωπο «στο οποίο οφείλεται η πράξη ή η παράλειψη που έχει ως έννομη συνέπεια την δημιουργία της πολιτικής ευθύνης».Σημειώνεται ότι είναι η δεύτερη φορά σε δύο εβδομάδες που ο Προκόπης Παυλόπουλος παρεμβαίνει για να κάνει σαφές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει την πολιτική ευθύνη για τις υποκλοπές, καθώς είχε προηγηθεί αντίστοιχη σαφής αναφορά σε ομιλία του Κομμένο στο Άρτας, κατά την Τελετή Μνήμης των 317 Μαρτύρων Ηρώων του Κομμένου, θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας.

Το πύρινο άρθρο δημοσιεύτηκε στο constitutionalism.gr του Ομίλου «Αριστόβουλος Μάνεσης», που ασχολείται με θέματα συνταγματικού δικαίου, συνταγματικής θεωρίας και ιστορίας.Ολόκληρο το άρθρο του τέως ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλου:

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.