Novartis: Αποκαλύφθηκε ότι είναι σκάνδαλο και όχι… «σκευωρία»

@yianderm NOVARTIS ΤΟΥΛΟΥΠΑΚΗ ΠΑΡΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ

Γράφει ο Σπύρος Σουρμελίδης

Μετά τις εκπλήξεις που επεφύλαξε ο Νίκος Μανιαδάκης, ο πρωταγωνιστής στο σκάνδαλο και στις πολλές υποθέσεις Novartis, ομολογώντας στην ανακρίτρια ότι ήταν αυτός που μιλούσε στο FBI (που έγινε προστατευόμενος μάρτυρας αλλά στην συνέχεια κατέστη ύποπτος για να απαλλαγεί με βούλευμα) δίνοντας στοιχεία, ο υπουργός

Υγείας Θ. Πλεύρης αποφάσισε να προσφύγει στην Δικαιοσύνη εκ μέρους του ελληνικού κράτους κατά της Novartis. Η απόφαση του υπουργού, έρχεται 16 ολόκληρους μήνες μετά τη σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτος (ΝΣΚ). Ωστόσο, ουσιαστικά πετά στο καλάθι των αχρήστωντην εισήγηση του ΝΣΚ καθώς αρνείται να ζητήσει στοιχεία  από τις αμερικανικές αρχές, ενώ δεν αποκλείει τον φαρμακευτικό κολοσσό από την διαδικασία σύναψης συμβάσεων με το δημόσιο όπως είχε ζητηθεί. Ακόμη και αυτή η κίνηση της κυβέρνησης είναι μια ομολογία ότι ναι, υπήρξε ζημία του ελληνικού δημοσίου από τις ενέργειες της εταιρίας, κάτι που και η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, απέφευγαν όλα τα προηγούμενα χρόνια να αναγνωρίσουν.

NOVARTIS GATE ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΙΑΔΑΚΗΣ – Ο καθηγητής Μανιαδάκης με την Aston Martin που βρέθηκε με €1εκ που δεν μπορούσε να δικαιολογήσει!

Πολύ απλά για να μην θεωρηθεί ότι τελικώς υπάρχουν πολιτικές ευθύνες στο σκάνδαλο Novartis. Τόσο η ΝΔ όσο και το ΚΙΝΑΛ, θεώρησαν ότι δεν υπήρχε σκάνδαλο Novartis αλλά… σκευωρία. Έτσι παραπέμφθηκε ο Δ. Παπαγγελόπουλος από την προανακριτική επιτροπή της Βουλής έτσι διώκεται η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη αλλά και οι δημοσιογράφοι, Γιάννα Παπαδάκου, Κώστας Βαξεβάνης, αλλά και ο Αλέξανδρος Τάρκας και ο εκδότης Γιάννης Φιλιππάκης.

Μόνο που η ανάκριση σκόνταψε πάνω στις αποκαλύψεις Βαξεβάνη, που απέδειξε ότι τα στοιχεία για το σκάνδαλο δεν τα βρήκε από τον Παπαγγελόπουλο, αλλά από τον Μανιαδάκη, συνεργαζόμενο επί σειρά ετών με υπουργούς Υγείας. Ήρθε ο ίδιος ο Ν. Μανιαδάκης να καταθέσει στην ανακρίτρια του ειδικού δικαστηρίου Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου ότι ναι ήταν αυτός που έδωσε στοιχεία στο αμερικανικό FBI για την Novartis.

Η ομολογία του είναι κίνηση ρουά ματ σε βάρος της κυβέρνησης, σε βάρος των υποστηρικτών της σκευωρίας Γιατί ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας στο σκάνδαλο Novartis, Νίκος Μανιαδάκης φέρεται να παραδέχθηκε ότι έδινε στοιχεία FBI για το σκάνδαλο Novartis, την ίδια στιγμή που στην Ελλάδα μιλούσε για σκευωρία. Ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας φέρεται να μίλησε για συναντήσεις που είχε με ανθρώπους του FBI, τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην Αυστρία. Όπως προκύπτει μάλιστα, η Novartis καταδικάστηκε στις ΗΠΑ και με βάση τα όσα κατέθεσε ο Ν. Μανιαδάκης. Παράλληλα, ο Ν. Μανιαδάκης παραδέχθηκε τις επαφές του (και την ανταλλαγή μηνυμάτων) με τον Κ. Βαξεβάνη. Ωστόσο, έσπευσε να υποστηρίξει πως έλεγε υπερβολές, ενώ κι η ανακρίτρια δεν ρώτησε κάτι σχετικό με το θέμα αυτό.

Μένει να δούμε τι θα πει τώρα η Δικαιοσύνη. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά.

Το βασικό όμως είναι ότι πλέον ότι υπάρχει έμπρακτη παραδοχή πως έχουμε να κάνουμε με ένα σκάνδαλο.

Σκάνδαλο πολιτικών και άλλων διαστάσεων. Ότι το ελληνικό δημόσιο έχει ζημιωθεί, ότι οι Έλληνες φορολογούμενοι και ασφαλισμένοι, έχουν ζημιωθεί. Έχουμε δει πολλές μεγάλες υποθέσεις να ξεφτίζουν επειδή οι διαδικασίες τραβάνε σε χρόνο και επειδή κάποιοι έκαναν ό,τι μπορούσαν για να μην αποκαλυφθούν τα σκάνδαλα. Μια τέτοια περίπτωση είναι και το σκάνδαλο Novartis.