Ναφθαλίνη στο Delphi Forum: Ο Σάλλας ο νεροκουβαλητής του Σημίτη επανήλθε ως «άριστος» μετά το 2019

DELPHI ECONOMIC FORUM ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΑΛΛΑΣ
 

Delphi Forum: Δεν υπάρχει υβριστής του Κώστα Καραμανλή ή παλιά φρουρά του ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη που δεν έχει παλιννοστήσει μετά το 2019.

γράφει ο netakias

Ιδού η μνημειώδης δήλωση Μιχάλη Σάλλα στο ΠΑΣΟΚ και τον Κώστα Σημίτη, όταν το ΠΑΣΟΚ αναζητούσε να σωθεί στον επερχόμενο Κώστα Καραμανλή (διαβάστε: Οι εκλογές νοθείας του 2000)

«Το Χρηματιστήριο θα ξαναπάει στις 7000+ μονάδες στις αρχές του 2001…»

Η δήλωση έγινε 22 μέρες πριν τις εκλογές του 2000 ενώ ο τόπος βοούσε επειδή το ΠΑΣΟΚ έπαιζε τα αποθεματικά των Ταμείων στο Χρηματιστήριο προκειμένου να κρατήσει το δείκτη πάνω από τις 4500 μονάδες…
Φυσικά ο δείκτης στις αρχές του 2001 προσγειώθηκε ανώμαλα…
τον Μάρτιο έπεσε στις 3500 μονάδες,
τον Σεπτέμβριο στις 2000 μονάδες και
τον Μάρτιο τους 2003 έπεσε στο χαμηλότερο σημείο του στις 1467 μονάδες…
μαζί του «προσγειώθηκαν» και οι δύσμοιροι που πίστεψαν τον Σάλλα και το ΠΑΣΟΚ…

Αυτόν έβγαλαν από την ναφθαλίνη για να μας κάνει υποδείξεις για την οικονομία το 2022

Απόκτηση και αλματώδης άνοδος της Πειραιώς

Το 1991, την περίοδο που έχουν αρχίσει οι αποκρατικοποιήσεις, ο πολυμετοχικός όμιλος που εκπροσωπεί ο Μιχάλης Σάλλας αγοράζει την τράπεζα Πειραιώς από την Εμπορική Τράπεζα. Να σημειωθεί ότι ουσιαστικά ήταν η πρώτη ιδιωτικοποίηση επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, η οποία επαναλήφθηκε με την εξαγορά της Τράπεζας Μακεδονίας-Θράκης επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη. Την περίοδο της χρηματιστηριακής «φούσκας», μάλιστα, ο Σάλλας κατηγορήθηκε ότι, για να στηρίξει τον Σημίτη, ενεθάρρυνε τις προσδοκίες που ήταν διάχυτες εκείνη την εποχή για την άνοδο του Χρηματιστηρίου, με τον ίδιο να δηλώνει ότι «εμείς απαντάμε με τις επιδόσεις μας», αναφερόμενος στις επιτυχίες της Πειραιώς …

Και πράγματι, οι επιδόσεις της αρχικά ζημιογόνας Τράπεζας Πειραιώς είναι αξιοσημείωτες, αφού μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα κατορθώνει να περάσει σε μία περίοδο ανάπτυξης, με υψηλή κερδοφορία και το 1993 η τράπεζα βγαίνει στα Βαλκάνια, πρώτα στη Βουλγαρία και μετά στην Αλβανία. Το 1997 αρχίζουν οι πρώτες εξαγορές τραπεζικών δικτύων και τραπεζών και το 2000 ο όμιλος απορροφά τις Τράπεζες Χίου και Μακεδονίας – Θράκης, ενώ δύο χρόνια αργότερα γίνεται η εξαγορά του 58% της ETBA Βank, η οποία τον επόμενο χρόνο συγχωνεύεται και απορροφάται από την Τράπεζα Πειραιώς.

Το 2012, κάνει το μεγάλο άλμα με την απορρόφηση του υγιούς τμήματος της Αγροτικής Τράπεζας, καθώς και την εξαγορά του συνολικού ποσοστού συμμετοχής της Societe Generale στη Γενική Τράπεζα. Ένα χρόνο μετά, το 2013, η Τράπεζα Πειραιώς προχωρά στην απόκτηση όλων των καταθέσεων, των δανείων και των καταστημάτων στην Ελλάδα της Τράπεζας Κύπρου, της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου και της Ελληνικής Τράπεζας. Στις 8 Μαρτίου του 2015, ο Μιχάλης Σάλλας γίνεται πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.

Εμεινε στο τιμόνι της Τράπεζας Πειραιώς μέχρι το 2016, οπότε αποχώρησε οικειοθελώς για να …κάνει τόπο στα νιάτα

Για την εξαγορά της «αμαρτωλής» Αγροτικής, που βούλιαξε και λόγω των… θαλασσοδανείων στα κόμματα εξουσίας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, ο Σάλλας επικρίνεται, καθώς όπως είχε αποκαλύψει το «HotDoc», το τίμημα αγοράς ήταν μόλις 95 εκατομμύρια ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι στην πραγματικότητα η Πειραιώς αγόρασε την ΑΤΕ σε τιμή που άξιζε ένα από τα κτίρια της τράπεζας! Όπως προέκυψε από τα τότε «capital plans» της ΑΤΕ, μόνο το ιδιόκτητο συγκρότημα της τράπεζας στο Καστρί, όπου στεγαζόταν το κέντρο εκπαίδευσης, άξιζε περίπου 75 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το ιστορικό κτίριο της τράπεζας στην Πανεπιστημίου κοστολογούταν στα 23 εκατομμύρια! Παρά τις επικρίσεις, πάντως, ουδείς ενδιαφέρθηκε περαιτέρω…

Το 2016, ο Μιχάλης Σάλλας αποφασίζει να αποχωρήσει από το ΔΣ της Πειραιώς, υποστηρίζοντας ότι στο νέο οικονομικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί για το τραπεζικό σύστημα «χρειάζεται η εμπειρία των παλαιών στελεχών, αλλά κυρίως οι δυνάμεις των νέων ανθρώπων, των νέων μάνατζερ, οι οποίοι θα επωμιστούν το βάρος να οδηγήσουν την τράπεζα στη νέα εποχή».

Και ενώ έφυγε με… δόξα και τιμή, δρέποντας τις δάφνες ενός λαμπρού και επιτυχημένου παρελθόντος, με προοπτικές συνέχισης της επιχειρηματικής του δραστηριότητας από άλλα μετερίζια, μερικούς μήνες μετά ήρθαν οι αποκαλύψεις για τις έρευνες της Δικαιοσύνης και οι ποινικές διώξεις για δύο κακουργήματα! Όταν το ένδοξο παρελθόν… σκοντάφτει στο σκοτεινό μέλλον…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.