
Πριν πληρώσεις το λογαριασμό της ΔΕΗ διάβασε αυτό:
γράφει ο netakias
Μπορεί να πληρώνουμε το ακριβότερο Ρεύμα στην Ευρώπη κι άρα στον κόσμο, αλλά τουλάχιστον έχουμε Άριστους να μας κυβερνούν. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα παραπονεθείτε ότι δεν μπορείτε να πληρώσετε το λογαριασμό του Ρεύματος, τουλάχιστον να νιώσετε υπερήφανοι ότι η Ελλάδα έχει στην διοίκηση της μεγαλύτερης εταιρίας στα Βαλκάνια, έναν άριστο που επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και για να γίνει αυτό πραγματικότητα, τον πληρώνουμε 1.000 ευρώ την μέρα. Αλλά χαλάλι του.

Βιογραφικό μονταζιέρα
Το γραφείο του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, για να δικαιολογήσει την προεκλογική αριστεία και τους κολλοσιαίους μισθούς, δημοσίευσε «ντοπαρισμένο» βιογραφικό στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Ετσί έβαλαν σφήνα ότι κατέχει έναν κορυφαίο ακαδημαϊκό τίτλο για τα στελέχη επιχειρήσεων το βιογραφικό του υποψηφίου διοικητή της ΔΕΗ, αλλά η λαθροχειρία, την οποία αποκάλυψε το sofokleousin.gr, δεν κράτησε για πολύ.
Η ΔΕΗ διευκρινίζει στους μετόχους της ότι ο Γεώργιος Στάσσης δεν διαθέτει τίτλο master στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA).
Από το σύντομο βιογραφικό του κ. Στάσση, που παραθέτει η ΔΕΗ σε αυτό το κείμενο επεξηγήσεων έχει… εξαφανισθεί το σημαντικότερο τυπικό προσόν του υποψηφίου διευθύνοντος συμβούλου, το οποίο αναφερόταν στο βιογραφικό που είχε διανεμηθεί αρχικά από το υπουργείο Ανάπτυξης μέσω του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων: το MBA. Αλλά και οι εξηγήσεις που δόθηκαν δεν δείχνουν ότι διαθέτει κάποιο βαρύ πτυχίο, ενώ έβαλαν ότι έχει ολοκληρώσει και κάποια μαθήματα (Courses) στο Harvard, σαν κερασάκι να χτυπάει στο μάτι

Ειδικότερα, στις επεξηγήσεις του θέματος της συνέλευσης αναφέρονται τα ακόλουθα:
«Η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. (ΕΕΣΥΠ) ενημέρωσε τη ΔΕΗ Α.Ε. ότι για τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου προτείνει τον κ. Γεώργιο Στάσση. O κ. Γεώργιος Στάσσης εργάστηκε επί σειρά ετών στον ιταλικό όμιλο ενέργειας ENEL SpA όπου μεταξύ άλλων διετέλεσε επικεφαλής της Εnel Green Power υπεύθυνος για τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής έως το 2015. Από το 2016 έως το 2019 κατείχε τη θέση του Προέδρου & Διευθύνοντος Συμβούλου στη Εnel Romania SrL. τη μεγαλύτερη εταιρία ενέργειας στη Ρουμανία. Διαθέτει περισσότερα από 13 χρόνια εμπειρίας στη αγορά της ενέργειας και έχει αναλάβει σημαντικές θέσεις σε οργανισμούς και φορείς του κλάδου ενέργειας στην Ελλάδα και το εξωτερικό. O κ. Στάσσης έχει πτυχίο Πολιτικού Μηχανικού και μεταπτυχιακές σπουδές σε Management in Construction και Δομοστατική από το Πανεπιστήμιο του Kingston της Μεγάλης Βρετανίας. Επιπλέον έχει ολοκληρώσει Executive Courses στο Harvard Business School και Elis Academy».Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως αποκάλυψε το sofokleousin., ο ίδιος ο κ. Στάσσης, στο βιογραφικό που είχε αναρτήσει στην ιστοσελίδα επαγγελματικής δικτύωσης στελεχών, Linkedin, δεν έκανε αναφορά σε τίτλο MBA, γεγονός που είχε δημιουργήσει πολλά ερωτήματα για την «προσθήκη» του επίζηλου ακαδημαϊκού τίτλου στο βιογραφικό που διανεμήθηκε μέσω του ΑΠΕ, δηλαδή από το γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Το MBA δεν είναι ένας απλός τίτλος που χορηγείται σε όποιον ολοκληρώσει κάποιο κύκλο σπουδών, αλλά ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα που απευθύνεται αποκλειστικά σε στελέχη με εμπειρία σε ανώτερες θέσεις διοίκησης επιχειρήσεων. Όσα στελέχη κατέχουν αυτό τον τίτλο από ένα κορυφαίο ίδρυμα με διεθνή αναγνώριση, μάλιστα, έχουν ένα «διαβατήριο» για να προωθηθούν σε κορυφαίες θέσεις πολυεθνικών εταιρειών.
Το ερώτημα, μετά τη διευκρίνιση από την ίδια την ΔΕΗ ότι ο κ. Στάσσης δεν διαθέτει MBA, είναι ποιος θέλησε να «φουσκώσει» το βιογραφικό του και για ποιο λόγο. Το Υπερταμείο, ως άμεσα εμπλεκόμενο στη διαδικασία επιλογής CEO, ή το υπουργείο Ανάπτυξης, που κίνησε τη διαδικασία αλλαγής διοίκησης στη ΔΕΗ; Και γιατί κρίθηκε σκόπιμο να «εμπλουτισθεί» το βιογραφικό του κ. Στάσση;
Μήπως επειδή και οι ίδιοι οι υπεύθυνοι για την επιλογή του φοβήθηκαν ότι είναι ένα υπερβολικά «ελαφρύ» βιογραφικό για έναν άνθρωπο που θα κληθεί να διοικήσει τη μεγαλύτερη βιομηχανική επιχείρηση της χώρας σε συνθήκες κρίσης; Προκαλεί δυσάρεστη εντύπωση, πάντως, ότι οι αρμόδιοι για την τοποθέτηση του κ. Στάσση στην ΔΕΗ άφησαν για 20 ημέρες να διακινείται σε όλα τα μέσα ενημέρωσης ένα βιογραφικό που «χαρίζει» στον υποψήφιο CEO το σημαντικότερο ακαδημαϊκό τίτλο για στελέχη επιχειρήσεων, χωρίς να γίνει μια επανορθωτική ανακοίνωση ακόμη και μετά το δημοσίευμα του sofokleousin, για να «διορθωθεί» τελικά το βιογραφικό από την ίδια την ΔΕΗ, μόλις λίγα 24ωρα πριν τη γενική συνέλευση για την έγκριση της τοποθέτησης.
Αποδοχές Ωνάση
Με βάση τις διατάξεις του νόμου 4643/2019, που εισηγήθηκε ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης θα λαμβάνει ετήσιες αποδοχές 200.000 ευρώ και μπόνους που θα φτάνουν έως τα 100.000 ευρώ. Δηλαδή κάθε μέρα που χτυπάει κάρτα στο γραφείο πληρώνεται 1.000 ευρώ, δηλαδή όσο δυο μηνιάτικα ενώς εργαζομένου στην Ελλάδα ή τρεις μισθούς ενός ημιασχολούμενου, σε ένα μόλις 8ωροΑλλά έχει κι άλλο
Έχει στη διάθεσή του εταιρικό αυτοκίνητο πολλών κυβικών, που αυξήθηκαν με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, με κάλυψη «των συναφών δαπανών». Δηλαδή δικαιούται – και τα άλλα στελέχη της ΔΕΗ – αυτοκίνητο με chauffer μεγαλύτερο από αυτό του Πρωθυπουργού!…Κι άλλο…
Στην τροποποίηση του καταστατικού της ώστε να πληρεί τα θέματα της εταιρικής διακυβέρνησης και της πολιτικής καταλληλότητας προχώρησε την Παρασκευή (4/6/2021), η έκτακτη (πριν υπάρξουν αντιδράσεις) γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ. Παράλληλα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η πολιτική αποδοχών των μελών του διοικητικού συμβουλίου, των επιτροπών και των άλλων στελεχών, αλλά και η καθιέρωση πλάνου μακροχρόνιας επιβράβευσης στελεχών μέσω διάθεσης μετοχών (stock awards) .…Κι άλλο…Κι άλλο…
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ θα λαμβάνει το 6% των προς διάθεση μετοχών, ενώ μεταξύ του Διευθ. Συμβούλου της ΔΕΗΑΝ, των Αναπληρωτών Διευθ. Συμβούλων και των Γενικών Διευθυντών θα διανέμεται το 50% των προς διάθεση μετοχών. Το υπόλοιπο 44% θα διανέμεται στους Διευθυντές ΒΟΚ. (δείτε το σύνολο των προτάσεων της διοίκησης της ΔΕΗ για την πολιτική αποδοχών των στελεχών που θα τεθούν προς ψήφιση στη Γενική Συνέλευση εδώ)Αυξήσεις – Αυξήσεις – Αυξήσεις
Το θετικό της δημόσιας ΔΕΗ ήταν ότι είχε το φθηνότερο ρεύμα στην Ευρώπη, τουλάχιστον μέχρι την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή το 2009. Και όχι μόνον είχε το φθηνότερο ρεύμα, αλλά το 2009 είχε 6 δισεκατομμύρια τζίρο και 1 δισεκατομμύριο κέρδη. Αυτό μπορεί να ήταν καλό για τους Έλληνες, αλλά για τους γύπες της Τρόικα και τους ιδιώτες ήταν κόκκινο πάνι γιατί δεν μπορούσαν να την ανταγωνιστούν. Γι αυτό είδαμε από το 2010 – 2014 το ρεύμα να αυξάνεται κατά 150%, όταν μάλιστα οι μισθοί και οι συντάξεις κόβονταν, με τους πολίτες να οργανώνονται ώστε να επανασυνδέουν τα ρολόγια σε αδύναμους πολίτες Δηλαδή, ΠΑΣΟΚ, Παπαδήμος και ΝΔ, έβαζαν τους πολίτες να πληρώνουν ακριβότερο Ρεύμα για να κερδίζουν οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ, ακόμη και οι καταδικασμένοι της Energa και της Hellas Power.

Αποτέλεσμα:
Αυξήσεις το 2019 πριν την πανδημία

Έκοψαν από το κοινωνικά μέρισμα του 2019
Το 2019 έκοψαν €200εκ από Κοινωνικό Μέρισμα των Ελλήνων που χτυπήθηκαν από την κρίση για πληρώνουν όλους αυτούς τους μισθούς, τις εθελούσιες και να κλείσουν τις μαύρες τρύπες. Με ξένα λεφτά, Free Money, έτσι γίνομαι και εγώ διευθυνοντας σύμβουλοςΚαι άλλες αυξήσεις
Στο ιλιγγιώδες ποσοστό 438% από την αρχή του χρόνου έφτασε τον Νοέμβριο η αύξηση της μέσης μηνιαίας χονδρικής τιμής ρεύματος, που ενδιαφέρει και καίει –κυριολεκτικά– ιδιαίτερα τους καταναλωτές με συμβόλαια με ρήτρα αναπροσαρμογής.
Δώσαμε τον… διακόπτης της χώρας στον Ερντογάν και τον Ζάεφ

Σκεφτείτε αυτό.
Έρχεται στην Βουλή νομοσχέδιο για την fast track απολιγνιτοποίηση της Ελλάδα, γραμμένο στο πόδι. Όταν όλη πολιτισμένη δύση προσπαθεί να βρει φθηνή ενέργεια, ώστε να ανακάμψει η οικονομία και η βιομηχανία, ακόμη και με επιστροφή στον λιγνίτη και την πυρηνική ενέργεια, εμείς για άγνωστο λόγο, επιλέγουμε την πιο ακριβή μέθοδο παραγωγής ενέργειας.
Μέχρι σήμερα η πρώτη ύλη της ενέργειας είναι στο Ελληνικό υπέδαφος, όπως για παράδειγμα στην Πτολεμαΐδα.
Με αλλαγή πρώτης ύλης, χωρίς σχέδιο, δηλαδή για 1 Watt λιγνίτη που χάνουμε να παράγουμε 1 Watt εγχώρια πράσινη ενέργεια (Ανεμογεννήτριες, Φωτοβολταϊκά, Υδροηλεκτρικά) θα πρέπει να την προμηθευόμαστε με το να περάσει πολλές χώρες και χιλιάδες χιλιόμετρα και πολλές φορές από… όχι και τόσο φιλικές χώρες.- Δηλαδή θα εγκαταλείψουμε τον λιγνίτη που μας χαρίζει απλώχερα και δωρεάν η Ελληνική γη, για να εξαρτώμαστε από το Φυσικό Αέριο που έρχεται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την Ελλάδα.
- Δηλαδή η ενεργειακή ανεξαρτησία της Ελλάδας, θα εξαρτάται από τον αν ξύπνησε με κέφια ο Πούτιν ή ακόμη χειρότερα, το Αζερμπαϊτζάν – επίσης παραγωγός Φυσικού Αερίου – που είναι σύμμαχος της Τουρκίας.

Νέο ρεσιτάλ κοινωνικής αναλγησίας
Ενώ η τιμή του ρεύματος έχει φτάσει στα ύψη, φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή με συνοπτικές διαδικασίες την απολιγνιτοποίηση
Εκτός τόπου και χρόνου παραμένει η κυβέρνηση, προωθώντας νομοσχέδιο για την… απολιγνιτοποίηση μεσούσης της ενεργειακής κρίσης που μαίνεται, πλήττοντας βάναυσα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο απόλυτη κοινωνική αναλγησία. Αντί να βρει τρόπους για να ελαφρύνει τους πολίτες από τον πληθωρισμό που έχει χτυπήσει κόκκινο, με την τιμή του ρεύματος και των καυσίμων να έχει φτάσει στα ύψη, η «γαλάζια» κυβέρνηση αποφάσισε να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή -και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες- το νομοσχέδιο για τη λεγόμενη «πράσινη μετάβαση», επιχειρώντας μάλιστα να πείσει για την αδήριτη ανάγκη αυτή να προχωρήσει άμεσα, ανακοινώνοντας το κλείσιμο όλων των λιγνιτικών μονάδων το αργότερο έως το 2028.
Κλείνουμε τις μονάδες μας για να αγοράζουμε ρεύμα από λιγνίτη από Αλβανία, Σκόπια και Τουρκία;
Οι Λιγνιτικές Μονάδες είναι απαραίτητες Σύμφωνα με το Σενάριο Εξέλιξης του Συστήματος Ηλεκτροπαραγωγής (ΕΣΕΚ) της Μελέτης Επάρκειας Ισχύος 2020-2030 του ΑΔΜΗΕ (Πίνακες 1 & 2), θα ενταχθούν στο Σύστημα το χρονικό διάστημα 2020 έως 2028: 1 μονάδα λιγνίτη 660 MW, 4 μονάδες Φυσικού Αερίου συνολικής ισχύος 3.121 MW (με τον μετασχηματισμό της μονάδας Πτολεμαΐδα V) και 5 μονάδες ΥΗΕ συνολικής ισχύος 952 MW. Αντίστοιχα στο ίδιο διάστημα θα αποσυρθούν 15 μονάδες λιγνίτη συνολικής ισχύος 4.564 MW, εξ ων έχουν ήδη αποσυρθεί οι μονάδες Καρδιάς και Αμυνταίου (6 μονάδες) συνολικής ισχύος 1.648 MW. Ήτοι, το 2028 θα αποσυρθεί και η τελευταία μονάδα λιγνίτη εκτός εάν μεταβληθεί σε μονάδα φυσικού αερίου το 2025, δηλαδή 3 χρόνια νωρίτερα.Η κάλυψη των αναγκών της χώρας μέχρι το 2028 προβλέπεται κατά βάση από ΑΠΕ σύμφωνα με το γράφημα 3.



Πάντως η ΕΕ οφείλει να μειώσει λογικά τα τέλη. Άλλως επιβαρύνει την οικονομία και την ανταγωνιστικότητα της Ένωσης.
Οι μονάδες Φ.Α. έχουν αρκετά πλεονεκτήματα. Είναι γρήγορες στην κατασκευή τους, πιο αποδοτικές και πιο οικονομικές. Το κόστος παραγωγής τους ανέρχεται σε 55 €/MWh συν 20 €/MWh το τέλος εκπομπών, ήτοι 75 €/MWh. Το μειονέκτημά τους είναι ότι παράγουν με καύσιμο που είναι εξ’ ολοκλήρου εισαγόμενο. Ήτοι εξαρτάται αποκλειστικά από τις διεθνείς τιμές, οι οποίες προβλέπονται αυξανόμενες. Στον Πίνακα 7 φαίνονται οι πηγές προμήθειας του φυσικού αερίου.
Reblogged στις penelopap.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!