Θερμοπληξία ή «ηλίαση»: Συμπτώματα – Αντιμετώπιση – Πρώτες βοήθειες – Κίνδυνος ο Καύσωνας

Είναι σημαντικό τα περιστατικά με σοβαρή θερμική εξάντληση ή θερμοπληξία να μεταφέρονται αμέσως στο εφημερεύον νοσοκομείο. Στις άλλες θερμικές παθήσεις αρκεί να γίνει η διάγνωση τους και αντιμετωπίζονται στο σπίτι. Πάντα σε επικοινωνία με τον γιατρό σας.

ΘΕΡΜΟΠΛΗΞΙΑ-ΚΑΥΣΩΝΑΣ-ΗΛΙΑΣΗ-ΣΥΠΤΩΜΑΤΑ-ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ-ΠΡΩΤΕΣ-ΒΟΗΘΕΙΕΣ netakias.com (5)
 

Εξωνοσοκομειακή προνοσοκομειακή αντιμετώπιση

Σε υποψία θερμοπληξίας πρέπει να κινητοποιείται αμέσως η διαδικασία μεταφοράς του ασθενή σε εφημερεύον νοσοκομείο. Παράλληλα γίνονται προσπάθειες ψύξης(μείωσης της θερμοκρασίας του σώματος) με τη μεταφορά του σε δροσερό χώρο, το γδύσιμο του ασθενή, την τοποθέτηση του σε μπανιέρα ή και λεκάνη με παγωμένο νερό, το ράντισμά του με νερό, τη δημιουργία ρεύματος με ανεμιστήρες, την τοποθέτηση παγοθηκών στις βουβωνικές χώρες, στις μασχάλες και στον αυχένα. Αν είναι δυνατόν τοποθετείται ενδοφλέβια γραμμή και χορηγείται φυσιολογικός ορός, χορηγείται οξυγόνο 2-6 λίτρα/λεπτό, διαζεπάμη ενδομυικά σε ύπαρξη σπασμών, όπως και τοποθετείται ο ασθενής σε πλαγία θέση σε περίπτωση κώματος για την αποφυγή εισρόφησης

ΘΕΡΜΟΠΛΗΞΙΑ-ΚΑΥΣΩΝΑΣ-ΗΛΙΑΣΗ-ΣΥΠΤΩΜΑΤΑ-ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ-ΠΡΩΤΕΣ-ΒΟΗΘΕΙΕΣ netakias.com (5)
 

Η διάγνωση της θερμικής εξάντλησης ή της θερμοπληξίας είναι εύκολη σε ένα μαραθωνοδρόμο, που έχει τρέξει κάτω από το καυτό ήλιο και η εμβάπτισή του σε παγωμένο νερό να είναι συχνά αρκετή για να συνέλθει, αλλά είναι πολύ δυσκολότερη σε ένα ηλικιωμένο συγχυτικό η διεγερτικό. Με την επίσκεψη στο σπίτι γίνεται εκτίμηση των συνθηκών διαβίωσης (Θερμοκρασία του χώρου, συστήματα κλιματισμού) και τη συστηματική θερμομέτρηση η διάγνωση είναι ευκολότερη, όπως και η πρόληψη εξέλιξης μιας θερμικής εξάντλησης σε θερμοπληξία. Με την έλευση της θερμοπληξίας ο ασθενής χάνει την ευθυκρισία του και δεν μπορεί να προστατευτεί.

 

Για κάθε εμπύρετο σε ηλικιωμένους σε περιόδους καύσωνα είναι καλό να ενημερώνεται αμέσως ο θεράπων γιατρός. Άλλωστε η παραμονή των ηλικιωμένων στις περιόδους καύσωνα έστω για 2-3 ώρες σε κλιματιζόμενο περιβάλλον αποτρέπει την εμφάνιση θερμοπληξίας.

Η θερμοπληξία είναι ένας κίνδυνος που απειλεί αρκετά άτομα, λόγω του καύσωνα που είναι σε εξέλιξη και φέρνει υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες σύμφωνα με τους ειδικούς σχετίζονται με την Κλιματική Αλλαγή.

ΘΕΡΜΟΠΛΗΞΙΑ-ΚΑΥΣΩΝΑΣ-ΗΛΙΑΣΗ-ΣΥΠΤΩΜΑΤΑ-ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ-ΠΡΩΤΕΣ-ΒΟΗΘΕΙΕΣ netakias.com (5)
 

Θερμποπληξία “ηλίαση” : Ποια είναι τα συμπτώματα

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η συγκεκριμένη πάθηση είναι η υπερθέρμανση του σώματος, δηλαδή αύξηση της θερμοκρασίας του η οποία μπορεί να ανέβει σε υψηλά και επικίνδυνα επίπεδα. Χαρακτηρίζεται ως βαριά και επείγουσα κλινική κατάσταση που εμφανίζεται συνήθως σε περιόδους καύσωνα και προσβάλλει κυρίως ηλικιωμένα και εξασθενημένα άτομα.

Μάλιστα, τα συμπτώματα της θερμοπληξίας μπορεί να μοιάζουν με αυτά της καρδιακής προσβολής ή του εγκεφαλικού επεισοδίου.

καύσωνας
Γιατί όμως συμβαίνει στον ανθρώπινο οργανισμό και τι συμπτώματα εμφανίζει.

Πώς εμφανίζεται η θερμοπληξία

Όπως αναφέρει το ieidiseis.gr ο άνθρωπος όπως και τα υπόλοιπα θηλαστικά έχει ένα θερμορυθμιστικό μηχανισμό που επιτρέπει να ζει σε μεγάλες διακυμάνσεις της εξωτερικής θερμοκρασίας διατηρώντας τη θερμοκρασία του σώματός του σταθερή.

Έτσι μπορεί το εξωτερικό περιβάλλον να είναι στους +40 ή -40 βαθμούς Κελσίου και το ανθρώπινο δέρμα να παίρνει την θερμοκρασία του περιβάλλοντος αλλά οι εσωτερικοί ιστοί του σώματος διατηρούνται στον άνθρωπο σε θερμοκρασία 36,6-37,1 βαθμών.

Έτσι, μέσω του μηχανισμού που ονομάζεται «θερμοστάτης» και έχει έδρα τον εγκέφαλο, κάνει το σώμα να παράγει θερμότητα, όταν έξω έχει κρύο, ενώ αποβάλει θερμότητα, όταν έξω έχει ζέστη.

Παρόλα αυτά, μερικές φορές αυτός ο μηχανισμός μπορεί να μπλοκάρει και να υπάρξει υπερθερμία (ή υποθερμία). Ένας τρόπος που μπορεί να συμβεί αυτό είναι η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο (ηλίαση).

Το τρίπτυχο υψηλή θερμοκρασία (καύσωνας), υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία και άπνοια συνιστά την προϋπόθεση της θερμοπληξίας. Η άπνοια και η υψηλή υγρασία (πάνω από 70%) παρεμποδίζουν την εξάτμιση του ιδρώτα, η οποία είναι υπεύθυνη για την πτώση της θερμοκρασίας στο δέρμα και στο σώμα.

Τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα που εμφανίζει η θερμοπληξία, είναι τα εξής:

  • Δυνατός πονοκέφαλος
  • Ατονία
  • Αίσθημα καταβολής δυνάμεων
  • Τάση για λιποθυμία
  • Πτώση της αρτηριακής πίεσης
  • Ταχύς αλλά αδύναμος σφυγμός
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Έντονη εφίδρωση
  • Κράμπες κυρίως στους μύες της κοιλίας και των κάτω άκρων
  • Παράξενη συμπεριφορά
  • Ψευδαισθήσεις
  • Σύγχυση
  • Διέγερση
  • Αποπροσανατολισμός
  • Ναυτία
  • Εμετοί