Γεννετικά μεταλλαγμένα κοτόπουλα που γεννούν αυγά με ουσίες αντικαρκινικών φαρμάκων!

GM chickens that lay eggs with anti-cancer drugs
GM chickens that lay eggs with anti-cancer drugs

netakias.com

Οι ερευνητές δημιούργησαν γενετικά μεταλλαγμένα κοτόπουλα που μπορούν να κάνουν αυγά που περιέχουν φάρμακα για αρθρίτιδα και κάποιους καρκίνους.

Τα φάρμακα είναι 100 φορές φθηνότερα στην παραγωγή από όταν κατασκευάζονται σε φαρκευτικές.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι με την πάροδο του χρόνου η παραγωγή μπορεί να κλιμακωθεί για την παραγωγή φαρμάκων σε εμπορικές ποσότητες.

Τα κοτόπουλα δεν υποφέρουν και ζουν πιο άνετα σε σύγκριση με τα εκτρεφόμενα ζώα, σύμφωνα με τη Dr Lissa Herron, της Roslin Technologies στο Εδιμβούργο.

«Ζουν σε πολύ μεγάλους χώρους, τροφοδοτούνται και ποτίζονται και φροντίζονται καθημερινά από εξαιρετικά καταρτισμένους τεχνικούς και ζουν μια αρκετά άνετη ζωή.

«Το κοτόπουλο, απλά βάζει ένα φυσιολογικό αυγό, δεν επηρεάζει την υγεία του με κανέναν τρόπο, βγάζοντας τα αυγά όπως είναι φυσιολογικό».

Οι επιστήμονες έχουν δείξει προηγουμένως ότι οι γενετικά τροποποιημένες αίγες, κουνέλια και κοτόπουλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή πρωτεϊνικών θεραπειών στο γάλα ή τα αυγά τους.

Οι ερευνητές λένε ότι η νέα τους προσέγγιση είναι πιο αποτελεσματική, εχει καλύτερες αποδόσεις και είναι πιο αποδοτική από αυτές τις προηγούμενες προσπάθειες.

«Η παραγωγή από κοτόπουλα μπορεί να κοστίσει οπουδήποτε από 10 έως 100 φορές λιγότερο από τα εργοστάσια φαρμάκων, οπότε ελπίζουμε ότι θα εξετάσουμε τουλάχιστον 10 φορές χαμηλότερο συνολικό κόστος παραγωγής», δήλωσε ο Δρ Herron.

Η μεγαλύτερη εξοικονόμηση προέρχεται από το γεγονός ότι τα υπόστεγα κοτόπουλου είναι πολύ φθηνότερα για να χτιστούν και να λειτουργήσουν από τα άκρως αποστειρωμένα καθαρά δωμάτια για εργοστασιακή παραγωγή.

Πολλές ασθένειες προκαλούνται επειδή ο οργανισμός δεν παράγει φυσικά αρκετή ποσότητα συγκεκριμένης χημικής ουσίας ή πρωτεΐνης. Τέτοιες ασθένειες μπορούν να ελεγχθούν με φάρμακα που περιέχουν την ανεπαρκή πρωτεΐνη. Αυτά τα φάρμακα παράγονται συνθετικά από φαρμακευτικές εταιρείες και μπορεί να είναι πολύ ακριβά στην κατασκευή τους.

Ο Δρ Herron και οι συνεργάτες της κατάφεραν να μειώσουν το κόστος εισάγοντας ένα ανθρώπινο γονίδιο – το οποίο παράγει κανονικά την πρωτεΐνη στους ανθρώπους – στο τμήμα του DNA των κοτόπουλων που εμπλέκονται με την παραγωγή του λευκού στα αυγά των κοτόπουλων.

Μετά τη διάσπαση των αυγών και το διαχωρισμό του λευκού από το ζυγό, ο Δρ Herron ανακάλυψε ότι το κοτόπουλο είχε σχετικά μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης.

Η ομάδα έχει επικεντρωθεί σε δύο πρωτεΐνες που είναι απαραίτητες για το ανοσοποιητικό σύστημα: το ένα είναι το IFNalpha2a, το οποίο έχει ισχυρά αντιικά και αντικαρκινικά αποτελέσματα και το άλλο είναι το μακροφάγο-CSF, το οποίο αναπτύσσεται ως θεραπεία που διεγείρει τους κατεστραμμένους ιστούς τους εαυτούς τους.

Τρία αυγά είναι αρκετά για να παράγουν μια δόση του φαρμάκου, και τα κοτόπουλα μπορούν να βάζουν μέχρι 300 αυγά το χρόνο. Με αρκετά κοτόπουλα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορούν να παράγουν φάρμακα σε εμπορικές ποσότητες.

«Δεν παράγουμε ακόμη φάρμακα για ανθρώπους, αλλά αυτή η μελέτη δείχνει ότι τα κοτόπουλα είναι εμπορικά βιώσιμα για την παραγωγή πρωτεϊνών κατάλληλων για μελέτες ανακάλυψης φαρμάκων και για άλλες εφαρμογές στη βιοτεχνολογία», δήλωσε η καθηγήτρια Helen Sang, του Ινστιτούτου Roslin του Εδιμβούργου.

Ακολουθήστε το Pallab στο Twitter