Καταχρεωμένοι οι Κύπριοι! Ναι! Αυτοί που σώθηκαν από το «πετυχημένο μνημόνιο»

cyprus-financial-crisisΤεράστια χρέη για νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην Κύπρο- Δυσκολίες στην εξυπηρέτηση

Τα νοικοκυριά και οι μη χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις στην Κύπρο εξακολουθούν να είναι υπερχρεωμένα, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε για πρώτη φορά η Κεντρική Τράπεζα.

Σχετική έκθεση δείχνει ότι το συνολικό χρέος ήταν στο 358,1% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) στα τέλη Σεπτεμβρίου 2015.

Ωστόσο, οι δείκτες χρέους των νοικοκυριών και των μη χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων παρέμειναν σε σχετικά σταθερά επίπεδα με οριακή πτώση στο 127,7% και 230,4% του ΑΕΠ αντίστοιχα στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2015.

Οι τραπεζικές χορηγήσεις προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα μειώθηκαν στο επίπεδο του 249,9% του ΑΕΠ στο τέλος Σεπτεμβρίου 2015, σε σύγκριση με 258,7% το προηγούμενο έτος.

Όπως σημειώνεται, η ικανότητα εξυπηρέτησης του χρέους των νοικοκυριών και των μη χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων συνεχίζει να είναι δυσχερής και αντανακλάται στο υψηλό συνολικό ποσοστό εξυπηρέτησης των δανείων και στο ύψος των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων των τραπεζών, ειδικά των δανείων προς τον ευρύτερο τομέα των ακινήτων, στον οποίο οι τράπεζες είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες.

4 thoughts

  1. Άλλο πράγμα Δημόσιο Χρέος και άλλο Ιδιωτικό (Επιχειρήσεις + Νοικοκυριά + Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα). Το άθροισμα των δύο, αποτελεί το Συνολικό Χρέος! Είναι αυτονόητο, πως τα Μνημόνια στοχεύουν πάντοτε και παντού να μειώσουν Χρέος από το Δημόσιο και τον Χρηματοπιστωτικό τομέα, ΜΕΤΑΑΦΕΡΟΝΤΑΣ ΤΟ στα Νοικοκυριά και εν μέρει και στις Επιχειρήσεις (για να δημιουργήσουν νέα «τζάκια»)!

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.