Η Ταινιοθήκη, στραμμένη στον Φασισμό

Η Ταινιοθήκη, στραμμένη στον Φασισμό

Κάθε Τετάρτη μέχρι τις 25 Ιουνίου, η Ταινιοθήκη Ελλάδος σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ και κάποια πανεπιστημιακά τμήματα, καλούν το κοινό να ρίξει το βλέμμα του στον φασισμό, μέσα από μία σειρά κινηματογραφικών προβολών και εισηγήσεων.

Για δεύτερη χρονιά, η Ταινιοθήκη Ελλάδος φιλοξενεί μία σειρά εμβληματικών ταινιών, στα πλαίσια του αφιερώματος “Βλέμμα στον φασισμό”. Σκοπός των προβολών είναι να βοηθήσουν στην κατανόηση της φασιστικής ιδεολογίας και πρακτικής, και κυρίως στην βαθύτερη κατανόηση της πιο ακραίας μορφής της, του ναζισμού, με την προσδοκία ότι η εξήγηση του φαινομένου θα οδηγήσει και στη λύση αντιμετώπισής του.

Οι σχετικές εισηγήσεις και συζητήσεις που θα ακολουθήσουν ή προηγηθούν, έχουν ως στόχο να να ενεργήσουν ως βασικά ερεθίσματα στη σκέψη και τον προβληματισμό του θεατή. Πέρα από την ανάδειξη των διαφορετικών πτυχών του φασισμού, όπως γίνονται διακριτές σε ταινίες πολλών ειδών και εποχών, σπουδαία θέση κατέχει η προνομιακή δυνατότητα του κινηματογράφου να θεματοποιήσει τον φασισμό και τον ναζισμό.

ΤΕΤΑΡΤΗ 21/5/2014, 18:00

“Valentine Road” της Marta Cunningham

Το 2008 στην Καλιφόρνια ο δεκαπεντάχρονος Λάρι Κινγκ εξομολογείται στον συμμαθητή του Μπράντον Μακ Ίνερνι ότι θα ήθελε να είναι ο βαλεντίνος του. Μια μέρα μετά, ο Μπράντον σκοτώνει τον Λάρι, εν ψυχρώ μέσα στην τάξη, πυροβολώντας τον δύο φορές στο κεφάλι. Το ντοκιμαντέρ Valentine Road προσπαθεί να ανακαλύψει τα πραγματικά αίτια αυτής της τραγωδίας.

ΤΕΤΑΡΤΗ 28/5/2014, 20:00

“Ρώμη, ανοχύρωτη πόλη” του Roberto Rossellini

Στιγμιότυπο της ταινίας, "Ρώμη, ανοχύρωτη πόλη"
Στιγμιότυπο της ταινίας, «Ρώμη, ανοχύρωτη πόλη»

Η κατακερματισμένη Ρώμη του Β ́ Παγκοσμίου Πολέμου τοποθετείται στο επίκεντρο του κινηματογραφικού ενδιαφέροντος, μετά την ανατροπή του Μουσολίνι και την κατάληψη της πόλης από τους Γερμανούς, το 1944. Ταινία ορόσημο του «ιταλικού νεορεαλισμού», πολύπλοκη στις πολιτικές της διαστάσεις, μια κινηματογραφική σύνθεση εικόνων της κατοχικής καθημερινότητας, της εξαθλίωσης και της κοινωνικής διάλυσης. 

ΤΕΤΑΡΤΗ 11/6/2014, 20:00

“Η λευκή κορδέλα” του Μichael Haneke

Γερμανία, λίγο πριν τον Α ́ Παγκόσμιο Πόλεμο: μια σειρά ανεξήγητων γεγονότων διαταράσσουν την καθημερινότητα της κοινωνικής ζωής ενός προτεσταντικού χωριού, μια καθημερινότητα αυστηρών ιεραρχιών, αυταρχικής πειθαρχίας, άκαμπτων ταξικών και έμφυλων διαχωρισμών. Με την κινηματογραφική σύνθεση εικόνων ολοκληρωτισμού, βίας, μίσους και διαφθοράς, με την αλληγορική αφήγηση περί του αβγού του φιδιού, αλλά και με φωτεινή μονοχρωμία και υποβλητικά πλάνα, ο Χάνεκε μοιάζει να επιδιώκει να δέσει τη «λευκή του κορδέλα» στον θεατή, καλώντας τον να ανακαλύψει τη δύναμη όσων πιθανώς ελλοχεύουν, καθώς και εκείνων που διαμόρφωσαν τον μετέπειτα ναζιστικό χαρακτήρα τους.

ΤΕΤΑΡΤΗ 18/6/2014, 20:00

“Οι Καταραμένοι” του Luchino Visconti

Η παρακμή και η κατάρρευση μιας ισχυρής οικογένειας Γερμανών βιομηχάνων, των Φον Έσενμπεκ, τη δεκαετία του 1930. Ο Βισκόντι δημιουργεί αλληγορικές, βίαιες κινηματογραφικές σκηνές της διαφθοράς και της παρακμής των ανώτερων τάξεων, της αιμομιξίας και της δυναμικής των οικογενειακών σχέσεων, τη διαστροφής και του μίσους. 

ΤΕΤΑΡΤΗ 25/6/2014, 20:00

“Καρλ Μάυ” του Hans-Jürgen Syberberg

Η μεσαία ταινία της γερμανικής τριλογίας του Ζύμπερμπεργκ (“Λούντβιχ”, “Καρλ Μάυ”, “Χίτλερ”) σχετικά με τα μυθολογικά θεμέλια του Τρίτου Ράιχ. Πρόκειται για μια ταινία για τον Καρλ Μάυ (1842-1912), έναν εξαιρετικά δημοφιλή Γερμανό συγγραφέα, μυθιστορήματα του οποίου τοποθετούνται σε μια εξιδανικευμένη εκδοχή της αμερικανικής Άγριας Δύσης. 

Ο φασισμός μέσα από το κινηματογραφικό βλέμμα, μέχρι την πιο ακραία εκδοχή του ναζισμού, τα όρια που πρέπει να τίθενται, η ελεύθερη βούληση, οι κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες και τα συχνά αδιέξοδα είναι τα κυριότερα σημεία που θίγονται. Φεύγοντας από όποια ταινία επιλέξουμε να δούμε, να μην ξεχάσουμε πως η κατανόηση του φαινομένου αποτελεί και την συνθήκη για την αντιμετώπισή του.

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.