Ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα 8/12/2008

http://www.kke.gr/
ΠΗΓΗ : http://www.kke.gr/

Ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα στη συγκέντρωση των Κομματικών Οργανώσεων Αθήνας, Πειραιά και Αττικής για την δολοφονία του μαθητή Γρηγορόπουλου από τον αστυνομικό ειδικό φρουρό

Σύντροφοι και συντρόφισσες,

Χθες ψύχραιμα, συνειδητά αλλά και με συγκίνηση, οργή και αγανάκτηση αποφασίσαμε αυτήν την μαχητική εκδήλωση διαμαρτυρίας. Γιατί τέτοιες ώρες, όταν ένας μαθητής, που κάθεται αμέριμνος στην πλατεία, δολοφονείται από ένα αστυνομικό, η απάντηση πρέπει να είναι μαζική, πολιτική, οργανωμένη. Ο θάνατος του Αλέξανδρου είναι δολοφονία, δεν είναι ούτε μεμονωμένο ούτε τυχαίο γεγονός. Είναι χρονικό προαναγγελθέντος θανάτου από την κρατική βία και καταστολή, από μια πολιτική που βλέπει εχθρό τον λαό όταν διεκδικεί, που μισεί την απεργία και την διαδήλωση, την κατάληψη, τις αγωνιστικές μορφές πάλης.

Πρωταγωνιστής στη συγκέντρωση είναι ο Αλέξανδρος, που τον γνωρίσαμε δυστυχώς με τον θάνατό του. Την αφιερώνουμε όμως και σε όλους εκείνους τους Έλληνες και μετανάστες, εργάτες και εργάτριες, θύματα της εκμετάλλευσης και του πολέμου, που έχουν δεχθεί την αστυνομική βία στο κορμί τους, σε εκείνους που έχουν δεχθεί την καταιγίδα των εκβιασμών και εκφοβισμών. Στους μαθητές και τις μαθήτριες που διώκονται, γιατί διεκδικούν δημόσια δωρεάν παιδεία, που τους ψάχνουν για να τους μηνύσουν ζητώντας από τους γονείς και τους δασκάλους τους να τους καταδώσουν. Την αφιερώνουμε στους διωκόμενους γιατί ήρθαν λάθρα στην Ελλάδα διωγμένοι από την βία και την πολιτική στρατιωτική επέμβαση, σε κάθε πρόσφυγα αλλά και σε κάθε άλλο κρατούμενο που έχει δεχθεί σωματικά μαρτύρια από αστυνομικά όργανα.

Την αφιερώνουμε στα θύματα της εργοδοτικής ασυδοσίας και αδιαφορίας, στους νεκρούς εργάτες και εργάτριες. Τα εργατικά ατυχήματα επίσης είναι δολοφονία.

Την αφιερώνουμε στους Πακιστανούς που έγιναν θύματα της πιο άγριας απαγωγής, όχι για λύτρα, αλλά για πολιτική πίεση και τρομοκρατία.

Οι εργάτες και οι εργάτριες, οι εργαζόμενοι όλοι, οι μικροί επαγγελματίες, η αγροτιά, πρέπει να πάρουν στα χέρια τους τη διαμαρτυρία, αλλά και τη θέση ότι το δικαίωμα στην απεργία, το δικαίωμα στην κατάληψη, το δικαίωμα σε κάθε μορφή πάλης αποφασισμένης μαζικά, χρειάζονται ακόμα περισσότερο τώρα που ετοιμάζεται πιο σφοδρή επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα, στο βιοτικό επίπεδο, στην παιδεία, στην υγεία. Καμιά συναίνεση, κανένας διάλογος με αυτούς που ευθύνονται και απεργάζονται νέα αντιλαϊκά σχέδια. Κανένα συγχωροχάρτι σε όσους κυβέρνησαν χθες, και σήμερα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα.

Αγανακτούμε όταν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ προσπαθούν να συμψηφίσουν μεταξύ τους, τους νεκρούς της βίας. Δεν έχει σημασία αν επί ΠΑΣΟΚ βρήκαν τον θάνατο ένας ή δύο διαδηλωτές και επί ΝΔ περισσότεροι. Σημασία έχει ότι χρησιμοποιούν την βία, τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, την κατάδοση, τον εκβιασμό, για να τσακίσουν το οργανωμένο κίνημα, αλλά και τον αυθόρμητο αγωνιστή.

Όταν η βία στέκεται απέναντι στον αγωνιστή, τότε αυτή θα πλήξει και τον αμέριμνο, και τον αδιάφορο. Η βία δεν έχει όρια, ο θάνατος επομένως δεν είναι τυχαίος.

Τώρα πρέπει να υψώσουμε τη φωνή μας, για να καταργηθούν στη συνείδηση και στην πράξη οι νόμοι που η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ψήφισαν.

1. Οι ευρωτρομονόμοι.

2. Η νομοθεσία για την χρήση όπλων από αστυνομικούς που παρέχει ευχέρεια και καταχρηστικής χρήσης. ΠΑΣΟΚ το 2003.

3. Η διεύρυνση των εξουσιών της ΕΥΠ. ΝΔ το 2005.

4. Τη δημιουργία συστημάτων παρακολούθηση. ΠΑΣΟΚ & ΝΔ.

5. Τη σταδιακή εμπλοκή των ΕΔ σε ζητήματα εσωτερικής τάξης.

6. Τις κοινές συμφωνίες με ΕΕ – ΗΠΑ

7. Το νομοσχέδιο για περιορισμό διαδηλώσεων. ΠΑΣΟΚ.

8. Η συνθήκη ΣΕΝΓΚΕΝ κ.α.

9. Η χρησιμοποίηση για καταστολή της δημοτικής αστυνομίας και μάλιστα με σκυλιά, με βάση το τελευταίο νομοσχέδιο.

Αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες

Χθες ακούσαμε διάφορα αντιφατικά σχόλια, μια στο καρφί και μια στο πέταλο, από αρκετούς δημοσιογράφους και πολιτικούς παράγοντες. Στην τυφλή βία των κουκουλοφόρων είδαν τον λαό που οργίζεται δίνοντας συγχωροχάρτι σε ενέργειες που αποτελούν βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης και κάθε αντιλαϊκής κυβέρνησης για να ενεργοποιήσει κατασταλτικούς νόμους της ΕΕ και δικές της εναντίον του λαού, για να φτιάξει νέα τμήματα καταστολής δίπλα στο κράτος, νόμιμα ή παράνομα παρακρατικά.

Την ίδια ώρα προσπαθούσαν να σταθούν δίπλα στους επαγγελματίες που τα μαγαζιά τους είχαν καταστραφεί. Δηλαδή «και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ».

Έσταζε μέλι το στόμα ορισμένων για τους λεγόμενους αντιεξουσιαστές. Σας ρωτάμε ευθέως, αν μια χήρα σκοτωμένου σε εργατικό ατύχημα έβαζε φωτιά στο σπίτι του υπεύθυνου εργοδότη, τι θα λέγατε; Θα την ηρωοποιούσατε, ή θα φωνάζατε ότι δεν πρέπει να υπάρχει αυτοδικία, ότι υπάρχει δικαιοσύνη κλ.π.

Αν τα παιδιά των εργατών που έχασαν την ζωή τους έκαιγαν εργοστάσια, βίλες και τα αυτοκίνητα των εργοδοτών θα το δικαιολογούσατε; Βεβαίως όχι.

Ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Ο πυρήνας των λεγόμενων αντιεξουσιαστών είναι ασύδοτος, ελεύθερος, να διασύρει τον οργανωμένο αγώνα, να εμφανίζεται ως ανώδυνο υποκατάστατο της ταξικής πάλης. Είναι ανώδυνοι οι αντιεξουσιαστές για όσους ενδιαφέρονται η εξουσία να μένει αλώβητη και να εναλλάσσεται απλά το πολιτικό προσωπικό της.

Το ΚΚΕ έχει μια μακρόχρονη ιστορία και δοκιμάσθηκε σε όλες τις μορφές πάλης και του αγώνα, χωρίς μάσκα, χωρίς στήριξη βεβαίως από το κατεστημένο, χωρίς προκαταβολική ασυλία. Ξέρουμε να μαχόμαστε σε κάθε φάση με τα αντίστοιχα μέσα που απαιτούνται.

Εμείς λοιπόν που έχουμε μια τέτοια πείρα, που στηρίζουμε κάθε μορφή πάλης που δίνει ώθηση και δυναμική, πολιτική δύναμη στο κίνημα, εμείς καταγγέλλουμε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ γιατί εκτρέφουν και οργανώνουν την κρατική βία, γιατί κάνουν πώς δεν βλέπουν ότι υπάρχουν θύλακες που για να νομιμοποιήσουν τη βία κατά του λαού, υποθάλπουν αρρωστημένες και νοσηρές καταστάσεις σαν αυτές που ζούμε τόσα χρόνια με τους λεγόμενους γνωστούς αγνώστους, για να έχουν προσχήματα και επιχειρήματα.

Γνωστοί αλλά και άγνωστοι κύκλοι επιχειρούν να διαφθείρουν τον γνήσιο αυθορμητισμό νέων ανθρώπων, την διάθεση να εκδικηθούν για την αδικία που νοιώθουν στέλνοντας τους στον αντίθετο δρόμο από τον σωστό και ωφέλιμο. Ας σκεφθούν οι νέοι άνθρωποι που ξεχειλίζουν από δυναμισμό, από το μίσος κατά της αδικίας, αν καίγοντας τράπεζες εκδικούνται τους τραπεζίτες και το τραπεζικό κεφάλαιο. Ας σκεφθούν οι νέοι άνθρωποι που θέλουν να τιμωρήσουν τους ενόχους, που κάνουν ζημιά όταν καίνε αυτοκίνητα και μαγαζιά αθώων ανθρώπων.

Ξέρουμε καλά ότι αρκετοί από τους νέους αυτούς θα έλθει η στιγμή που θα σκεφθούν ψύχραιμα και ώριμα. Θα στρέψουν τα πυρά τους εκεί που πρέπει, με κάθε αποτελεσματικό τρόπο και χωρίς λύπηση για τους ενόχους.

Ας σκεφθούν όμως σοβαρά και οι οσφυοκάμπτες της ευρωπαϊκής ενοποίησης, εκείνοι που ξυπνάνε και κοιμούνται με το όνειρο της κάλπης, αν και κατά πόσο συμβάλλουν σε ένα κίνημα αποτελεσματικό χαϊδεύοντας τα αυτιά στον αντιεξουσιαστικό βερμπαλισμό, στον μικροαστικό αντιεξουσιασμό. Εκτός αν έχουν μάθει καλά και την τέχνη του να βγάζει κανείς έγκαιρα την ουρά του, αν πρόκειται να δώσει πειστήρια συγκυβέρνησης στην διαχείριση.

Σύντροφοι και συντρόφισσες

Οι μέρες αυτές πρέπει να δώσουν την ευκαιρία μιας υπεύθυνης ανασύνταξης του κινήματος, τώρα, πριν είναι λίγο ή και σχετικά πολύ αργά.

Κίνημα λαϊκό σημαίνει να γίνει κάστρο δράσης ο κάθε τόπος δουλειάς, το κάθε σχολείο, η κάθε αίθουσα διδασκαλίας, η γειτονιά, το χωράφι, ο δρόμος με τα μικρομάγαζα. Κίνημα κατά κλάδο , κατά τάξη και στρώμα, ο ένας για όλους και όλοι για τον ένα. Κίνημα χειραφετημένο όχι γενικά και αφηρημένα από την εξουσία, αλλά από την εξουσία των μονοπωλίων, τις ιμπεριαλιστικές δεσμεύσεις.

Εμπρός για τις μεγάλες κινητοποιήσεις αύριο, για μια 100% πετυχημένη απεργία την Τέταρτη.

ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ ΚΑΙ ΜΕΘΑΥΡΙΟ ΑΓΩΝΕΣ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.