Νέα συγκάλυψη Μητσοτάκη: Απειλούν μάρτυρα – «κλειδί» για τη φωτιά στη Ρόδο κατά την έρευνα για τα αίτια της εξάπλωσης της καταστροφικής πυρκαγιάς

Παντού ομερτά για να προστατέψουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Νέα συγκάλυψη στην έρευνα για τη φωτιά στη Ρόδο.

Δεν έχει περάσει μια μέρα μετά την ομόφωνη καταδίκη του εκλεκτού του Κυριάκου Μητσοτάκη από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, για προσπάθεια συγκάλυψης των αιτιών της φωτιάς στο Μάτι υπαρχηγό της Πυροσβεστικής, Βασίλη Ματθαιόπουλο για παράβαση καθήκοντος και απόπειρα παράνομης βίας και αποκαλύπτεται νέα προσπάθεια να μην αποκαλυφθούν τα αίτια της πυρκαγιάς στη Ρόδο.

Ο μάρτυρας στη δίκη κατά του εκλεκτού του Κυριάκου Μητσοτάκη, Βασίλη Ματθαιόπουλου κατέθεσε: «Ντρέπομαι ακόμα και να τα πω για το τι μου έλεγε. Μου έλεγε τι μ@λ@κίες γράφεις, θα μπλέξεις, στα λέω μην πάθεις κανένα κακό. Επίσης, μου είπε ότι αν κατηγορήσω πυροσβέστες θα μαζευτούνε και θα με σκίσουνε και ότι να μη λάβω υπόψη μου τον Εισαγγελέα ….[…]… Για να μην συντάξω την πραγματογνωμοσύνη σύμφωνα με τα πραγματικά γεγονότα. Να δώσω βαρος στην αυθαίρετη δόμηση, για τα πεύκα και τους ανέμους»

Μάλιστα και στη Ρόδο, χρησιμοποιούν την ίδια απειλή, όπως αυτή που αποκάλυψε η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, για τη φωτιά στο Μάτι! Οτι δηλαδή, αν μιλήσει ο μάρτυρας, στην επόμενη φωτιά θα τον «αφήσουν χωρίς νερό»

Απειλούν μάρτυρα – «κλειδί» για τη φωτιά στη Ρόδο

Διαβάστε τι αποκαλύπτει η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΡΟΔΟΥ

Ο πυροσβέστης μαζί με έναν συνάδελφό του ήταν από τους ελάχιστους (ή τους μόνους) που κατέθεσαν ότι υπήρξαν κακοί ως κάκιστοι χειρισμοί σε επίπεδο συντονισμού από την Πυροσβεστική

Μείζον θέμα, με ποινικές και ηθικές προεκτάσεις, που έρχεται να επιβεβαιώσει τις υποψίες για προσπάθειες αποπροσανατολισμού της έρευνας, που διενεργείται από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου με την συνδρομή δύο πραγματογνωμόνων, για τυχόν ποινικές ευθύνες αρμοδίων για την καταστροφική φωτιά που έκαιγε επί 11 μέρες το νησί της Ρόδου, αποτεφρώνοντας 200.000 στρέμματα γης, ανέκυψε τα τελευταία 24ωρα μετά από αναφορά πυροσβέστη μάρτυρα – «κλειδί»!

Ο πυροσβέστης, που μαζί με έναν συνάδελφό του ήταν από τους ελάχιστους (ή τους μόνους), που κατέθεσαν ότι υπήρξαν κακοί ως κάκιστοι χειρισμοί σε επίπεδο συντονισμού από την Πυροσβεστική, κατήγγειλε και μάλιστα εγγράφως με ιεραρχική αναφορά παραπόνων, ότι δέχεται απειλές τόσο για την υπηρεσιακή του εξέλιξη όσο και για την… σωματική του ακεραιότητα!!!

Ο πυροσβέστης μάρτυρας διατείνεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, σε έγγραφο για το οποίο έχουν ήδη ενημερωθεί αρμόδιοι, ότι δέχτηκε απειλή απόλυσης και απόταξης από το σώμα ως και… «να βρεθεί μπροστά σε φωτιά μόνος και χωρίς νερό»!!!

Ο συγκεκριμένος μάρτυρας, αλλά κι ακόμη ένας συνάδελφός του, που επιχειρούσε εντός των οικισμών που επλήγησαν από την φωτιά και κατέθεσε για τις δικές του εμπειρίες στα συγκεκριμένα μέτωπα, ανήκουν στο προσωπικό της ΠΥΡ που επιχειρούσε από την αρχή ως το τέλος του 11ήμερου «θρίλερ».

Ο πυροσβέστης μάρτυρας κατηγορίας, σύμφωνα με τις πληροφορίες της «δημοκρατικής», έχει αναφέρει δύο κρίσιμα για την Εισαγγελική αξιολόγηση της υπόθεσης γεγονότα:

-Οτι την δεύτερη ημέρα της φωτιάς κι ενώ είχε υπάρξει μερικός έλεγχος και είχαν ληφθεί μέτρα για την επιτήρησή της για την αποφυγή του ενδεχομένου αναζωπύρωσης δέχτηκε τηλεφώνημα από μια πολίτη την 03.10 τα ξημερώματα της τρίτης ημέρας για να ενημερωθεί ότι η φωτιά είχε δημιουργήσει μέτωπο εξαιρετικά επικίνδυνο και όπως προέκυψε από τα ίδια τα γεγονότα καταστροφικό για το νησί. Ο μάρτυρας διατείνεται ότι συνάδελφοί του, που ήταν επιφορτισμένοι με την ευθύνη επιτήρησης για την αποφυγή της αναζωπύρωσης δεν ενημέρωσαν γι’ αυτό αρμοδίως αλλά με καθυστέρηση κι ενώ είχε δημιουργηθεί μέτωπο πλέον, πολίτες!-Την τέταρτη ημέρα της πυρκαγιάς κι ενώ βρισκόταν σε πυροσβεστικό όχημα και επιχειρούσε δόθηκε εντολή για εκκένωση και εγκατάλειψη του μετώπου όχι από το κέντρο «Απόλλων» που είναι αυτό που είχε τότε την ευθύνη καθώς αξιωματικός ήταν ο συντονιστής Βορείου και Νοτίου Αιγαίου αλλά από τοπικό συντονιστικό όργανο.

Θεωρεί ότι ενώ επιχειρούσε σε σημείο και τον συνέδραμαν τα πυροσβεστικά αεροσκάφη η φωτιά θα μπορούσε να είχε πιαστεί αλλά αντ’ αυτού δόθηκε εντολή να εγκαταλείψουν το σημείο που ήταν κρίσιμο και να μεταβούν στα Λάερμα 6 χιλιόμετρα πιο μακριά για την προστασία του οικισμού.

Σε κάθε περίπτωση, τα όσα κατήγγειλε θα ερευνηθούν δεόντως αρμοδίως.

Θυμίζουμε ότι η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. διεξάγει παράλληλη έρευνα σε κατασχεθέντες ηλεκτρονικές συσκευές από το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από τον Φλεβάρη του 2024 και συγκεκριμένα σε βιντεοληπτικό και φωτογραφικό υλικό που έστελναν οι αξιωματικοί του ΠΣ από το Συντονιστικό Ελικόπτερο στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ) και την ηγεσία του ΠΣ από τα μέτωπα της πυρκαγιάς.

Ανάλογη έρευνα έχει διεξαχθεί και στις επικοινωνίες που ήταν καταγεγραμμένες στο καταγραφικό του ΕΣΚΕΔΙΚ σχετικά με τους χειρισμούς στην πυρκαγιά της Ρόδου.

Οι κατασχέσεις έγιναν καθώς οι εισαγγελικές αρχές είχαν διαπιστώσει μία γενικότερη απροθυμία, αν όχι άρνηση, από την πλευρά της Πυροσβεστικής να παράσχει όλα τα απαιτούμενα στοιχεία για την έρευνα της Δικαιοσύνης.

Η «δημοκρατική» απεκάλυψε εξάλλου ότι το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας είχε αξιώσει την εξαίρεση των πραγματογνωμόνων.
Οπως έγραψε η «δημοκρατική», αρμοδίως από το Πυροσβεστικό Σώμα ζητήθηκε η εξαίρεση όχι μόνο του πρώτου πραγματογνώμονα, που ορίστηκε από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου για τον έλεγχο των συνθηκών της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Ρόδο το θέρος του 2023 (η ταυτότητά του ταυτίζεται με εκείνου της πυρκαγιάς στο Μάτι), αλλά και του δεύτερου που διορίστηκε συμπληρωματικά και προς ενίσχυση του κύρους της έρευνας!!!

Χωρίς να έχουν ακόμη προσωποποιηθεί οι ευθύνες και χωρίς να έχουν καν κληθεί σε ανωμοτί καταθέσεις εμπλεκόμενοι στο έργο της κατάσβεσης αλλά και της πρόληψης, κι ενώ οι έρευνες βρίσκονται ακόμη σε επίπεδο συγκέντρωσης εγγράφων και στοιχείων από τους δύο πραγματογνώμονες, το Πυροσβεστικό Σώμα, χωρίς να «νομιμοποιείται» επί του παρόντος και με τρόπο που προκαλεί αίσθηση, ζήτησε την εξαίρεση και των δύο πραγματογνωμόνων!!!

Σε κάθε περίπτωση, όπως έχει γράψει η «δημοκρατική», ξανά το αν υπήρξε συντονισμός, επαρκή μέσα, κακή εκτίμηση της καταστάσεως στις πρώτες κρίσιμες ώρες και μέρες της φωτιάς, αυτά είναι εύλογα ερωτήματα τα οποία σίγουρα θα απαντηθούν.

Σημειώνεται μάλιστα ότι ο καταμερισμός των ευθυνών για κάθε δράση που αφορά στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση δεν γίνεται την επομένη της κατάσβεσης αφού υπήρξε με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου και περιγράφεται σε πρακτικό του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) Περιφερειακής Ενότητας Δωδεκανήσου της 5ης Μαΐου 2023.

Με το συγκεκριμένο πρακτικό εξειδικεύεται η λήψη μέτρων πρόληψης και ετοιμότητας αντιμετώπισης πυρκαγιών από τους εμπλεκόμενους στην Πολιτική Προστασία.

Είναι σαφές ότι ο μόνος ρόλος του Δήμου Ρόδου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ως και των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας είναι ο συντονισμός, εφοδιασμός, η παροχή μηχανημάτων, η εκκένωση καθώς και η σύγκληση και συνεδρίαση των συντονιστικών οργάνων.

Ούτε είχαν, ούτε έχουν αρμοδιότητα στην κατάσβεση.

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.