Γιατί ο Άδωνις Γεωργιάδης μισεί τους καρκινοπαθείς; LONARID, LONALGAL: Εκτός αποζημιούμενων φαρμάκων δύο γνωστά παυσίπονα με εντολή του Υπουργού Υγείας

LONARID, LONALGAL: Εκτός αποζημιούμενων φαρμάκων δύο γνωστά παυσίπονα – «Ακατανόητη η συγκεκριμένη απόφαση»

Το χέρι στην τσέπη καλούνται να βάλουν και πάλι οι ασφαλισμένοι καθώς δύο γνωστά παυσίπονα αφαιρέθηκαν με απόφαση του υπουργείου Υγείας από τον κατάλογο αποζημιούμενων φαρμάκων. Πρόκειται για τα σκευάσματα LONARID-N και LONALGAL tb, τα οποία προορίζονται για ισχυρούς πόνους σε πολύ ευπαθείς ομάδες όπως οι καρκινοπαθείς.

Την έκπληξη του για την απένταξη των δύο σκευασμάτων εξέφρασε ο αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Γιάννης Δαγρές, το μέλος ΔΣ του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης  Χαράλαμπος Σαρδέλης, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου Αριστοτέλης Σκουντάκης και ο αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κέρκυρας Αλέξανδρος Σταματάκος.

Περιέχουν τη φαρμακευτική ουσία κωδεΐνη, απαραίτητη και αναντικατάστατη σε ασθενείς με πόνο που δεν ανταποκρίνεται στα κοινά αναλγητικά

Με ανάρτηση, προ τεσσάρων ημερών, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θυμίζουν ότι «τα φαρμακευτικά σκευάσματα αυτά περιέχουν τη φαρμακευτική ουσία κωδεΐνη, απαραίτητη και αναντικατάστατη σε ασθενείς με πόνο που δεν ανταποκρίνεται στα κοινά αναλγητικά όπως πχ. η παρακεταμόλη ή η ιβουπροφένη».

Γι΄ αυτόν τον λόγο, όπως λένε, «τα φάρμακα αυτά δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση μία πολυτέλεια του σύγχρονου τρόπου ζωής, αλλά στην πραγματικότητα είναι απαραίτητα για χιλιάδες συνανθρώπους μας ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονται και ασθενείς με καρκίνο».

«Η κυβέρνηση να διορθώσει το λάθος»

Θεωρούν «ακατανόητη η συγκεκριμένη απόφαση του Υπουργείου Υγείας να μην αποζημιώνονται πλέον τα συγκεκριμένα φάρμακα για τους συνανθρώπους μας που τα χρειάζονται ειδικά τη στιγμή που δεν υπάρχουν αντίστοιχες εναλλακτικές θεραπείες να καλυφθούν, στο ίδιο κόστος και με το ίδιο προφίλ ασφάλειας και αποτελεσματικότητας» και καλούν την κυβέρνηση «να προβεί σε όλες εκείνες τις ενέργειες που είναι απαραίτητες, ώστε να διορθώσει το λάθος της αυτό, και τα συγκεκριμένα σκευάσματα να συνεχίσουν να αποζημιώνονται από το Σύστημα Υγείας και έτσι να είναι προσβάσιμα χωρίς εμπόδια σε όλους εκείνους τους συνανθρώπους μας που τα έχουν ανάγκη».

⇒ Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής με επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη ζητά να επανεξεταστεί το θέμα, ώστε να μην βγουν τα εν λόγω σκευάσματα από την λίστα σημειώνοντας ότι «προορίζονται για ισχυρούς πόνους σε πολύ ευπαθείς ομάδες – καρκινοπαθείς» και παρακαλώντας «να παραμείνουν στη λίστα συνταγογραφούμενων φαρμάκων».

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.