Θρίαμβος Μητσοτάκη: Τέλος στις επιδοτήσεις και αύξηση των φόρων απαιτεί τώρα η Κομισιόν

ΑΥΣΤΗΡΕΣ οδηγίες για τερματισμό των επιδοτήσεων και διεύρυνση της φορολογικής βάσης περιλαμβάνει η έκθεση της Κομισιόν.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
 

Οι Βρυξέλες προειδοποιούν ότι θα πρέπει να τερματιστεί η επιδότηση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος και τα ποσά που προορίζονται για ενισχύσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων να κατευθυνθούν για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους. Η Κομισιόν απαιτεί επίσης διεύρυνση της φορολογικής βάσης που πρακτικά σημαίνει νέους φόρους στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Βέβαια η Νέα Δημοκρατία κρατάει κρυφή την ατζέντα τόσο για το τέλος των επιδοτήσεων, όσο και την αύξηση των φορολογικών βαρών. Ο λογαριασμός θα έρθει μετά τις εκλογές και ειδικά στο δεύτερο εξάμηνο, όταν πλέον θα είναι απαγορευτική ακόμη και η επιδότηση του ενεργειακού κόστους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Μισθοί: Παγώνουν οι αυξήσεις μισθών μέχρι το 2027 συμφώνα με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που υπέβαλε η κυβέρνηση Μητσοτάκη από τις τριετίες 

 

Κομισιόν: Σφίγγει το ζωνάρι στην Ελλάδα

ΡΕΥΜΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΡΗΤΡΑ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ
 

Τι αναφέρει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το εαρινό οικονομικό εξάμηνο – Μεταξύ άλλων ζητεί διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Όριο στην αύξηση των καθαρών πρωτογενών δαπανών το 2024 στο 2,6%, ζητεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την Ελλάδα ενώ παράλληλα, σφίγγοντας το ζωνάρι, καλεί σε τερματισμό των μέτρων ενεργειακής στήριξης που ισχύουν έως το τέλος του 2023.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κομισιόν στη έκθεσή της, στο πλαίσιο της παρουσίασης του εαρινού εξαμήνου για την οικονομία, τονίζει ότι οι εν λόγω εξοικονομήσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Όσον αφορά στην περίοδο μετά το 2024, ζητεί να ακολουθηθεί μια μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική σταδιακής και βιώσιμης σύσφιγξης, σε συνδυασμό με επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που συμβάλλουν σε υψηλότερη βιώσιμη ανάπτυξη, για την επίτευξη μιας συνετής μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής θέσης.

Επιπρόσθετα τονίζει προς την Ελλάδα την ανάγκη διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, συμπεριλαμβανομένης της αναθεώρησης της τρέχουσας φορολογικής δομής για τους αυτοαπασχολούμενους.

Ακόμη, η Κομισιόν επισημαίνει ότι για να εξασφαλιστεί επαρκής και ισότιμη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, πρέπει να ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του πλαισίου πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης και να υιοθετηθούν ισχυρότερα κίνητρα για την εγγραφή ενός επαρκούς αριθμού οικογενειακών γιατρών, ώστε να επιτευχθεί πλήρης πληθυσμιακή κάλυψη και καταγραφή του πληθυσμού.

Επιπλέον ζητεί την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του κτηματολογίου και της κτηματογράφησης καθώς επίσης και την ίδρυση του Ελληνικού Οργανισμού Κτηματολογίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συστήνει δε, τη μείωση της εξάρτησης της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα και περαιτέρω επιτάχυνση της διαφοροποίησης της οδών εφοδιασμού ενέργειας. Περαιτέρω επέκταση της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με την ολοκλήρωση και την επιβολή των νέων νομικών πλαισίων για τη διαδικασία αδειοδότησης και για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, αυξάνοντας την ικανότητα του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας και της αποθήκευσης, προωθώντας την αποκεντρωμένη παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και τη θέσπιση νομοθετικών πλαισίων για την παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου και βιομεθανίου.

Ενίσχυση της εφαρμογής μέτρων που βελτιώνουν την ενεργειακή απόδοση, συμπεριλαμβανομένων στοχευμένων μέτρων για ενεργειακά φτωχά νοικοκυριά και την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών, καθώς και προσπάθειες πολιτικής με στόχο στην παροχή και την απόκτηση των δεξιοτήτων που απαιτούνται για την πράσινη μετάβαση. Στήριξη για την απαλλαγή του τομέα των μεταφορών από τις εκπομπές άνθρακα, ιδίως με την προώθηση των ηλεκτρικών οχημάτων.

Ακόμη, αναφέρει ότι το μακροοικονομικό σενάριο στο οποίο στηρίζονται οι δημοσιονομικές προβλέψεις του προγράμματος σταθερότητας είναι ρεαλιστικό το 2023 και αισιόδοξο για την Ελλάδα στη συνέχεια. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση προβλέπει αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 2,3% το 2023 και 3% το 2024.

Συγκριτικά, οι εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν του 2023 μιλούν για υψηλότερη αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 2,4% το 2023 και χαμηλότερο 1,9% το 2024, κυρίως λόγω των διαφορών τις παραδοχές για την επενδυτική δραστηριότητα και τις συνεισφορές από τον εξωτερικό τομέα.

 

One thought

  1. Reblogged στις penelopap και σχολίασε
    #kolosogo #ΝΔ_θελατε #ΝΔ_απατεωνες #νδ_χουντα #κυβερνηση_τσιρκο #κυβερνηση_καρναβαλι #ΝΔ_ΞΕΦΤΙΛΕΣ #τι_ψηφισατε_ρε_μαλακες #Μητσοτακη_καθαρμα #ΝΔ_Χουντα #νδ_ρομπες #μητσοτακη_παραιτησου #Μητσοτακη_γαμιεσαι #ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ_ΓΑΜΙΕΣΑΙ_ΡΕ_ΜΑΛΑΚΑ #Μητσοτακης_Τελος #Κυβερνηση_Συμμορια

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.