Εισαγγελέας Ειδικού Δικαστηρίου: Κόλαφος κατά Ελένης Ράικου – Απαλλάσσει πλήρως τον έντιμο Δημήτρη Παπαγγελόπουλο

Αναξιόπιστες, μη αληθείς και αβάσιμες οι καταγγελίες Ράικου κατά Παπαγγελόπουλου ανέφερε η εισαγγελέας η οποία ήταν απαλλακτική

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Πλήρως απαλλακτική είναι η εισήγηση της εισαγγελέως του Ειδικού Δικαστηρίου, Όλγας Σμυρλή, σε ό,τι αφορά το σκέλος του κατηγορητηρίου για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο για παράβαση καθήκοντος και ειδικότερα για τις καταγγελίες ότι ο πρώην υπουργός ασκούσε δήθεν πιέσεις κατά των Εισαγγελέων Ελένης Ράικου, Παναγιώτη Αθανασίου και Γεωργίας Τσατάνη.

Συγκεκριμένα, σχετικά τη κατάθεση του πρώην εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος Παναγιώτη Αθανασίου και συγκεκριμένα τις καταγγελίες σε βάρος του κ. Παππαγγελόπουλου, η εισαγγελέας της έδρας έκανε λόγο για αναξιόπιστη μαρτυρία, καθώς υποστήριξε, ότι ο μάρτυρας έπεσε σε αντιφάσεις, ενώ απέδωσε σε αυτόν «εμπάθεια σε βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου» εξ αφορμής της μη ανανέωσης της θητείας του στην Οικονομική Εισαγγελία.

Ο κ. Αθανασίου έχει καταγγείλει τον κ. Παπαγγελόπουλο για παρεμβάσεις στο έργο του σε χειρισμούς υποθέσεων, όπως φορολογικούς ελέγχους του ιδιοκτήτη του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ, Γιάννη Αλαφούζο, την υπόθεση του αποβιώσαντος επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου αλλά και του δημοσιογράφου της εφημερίδας «Τα Νέα» Γιώργου Παπαχρήστου για τον οποίο – κατά την κατηγορία – του ζήτησε (σ.σ.: ο κ. Παπαγγελόπουλος) να κατασκευάσει σε βάρος του στοιχεία.

Όπως τόνισε η εισαγγελέας, το να κατασκευαστούν στοιχεία κατά του Γιώργου Παπαχρήστου ήταν αδύνατον, γιατί για να γίνει κάτι τέτοιο, απαιτείται η συμμετοχή πολλών κρατικών υπηρεσιών και πολλών προσώπων.

«Ο κ. Αθανασίου – τόνισε η κ. Σμυρλή – επισκεπτόταν συχνά τον Παπαγγελόπουλο για θέματα που αφορούσαν την Οικονομική Εισαγγελία. Ο Αθανασίου είχε εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για ανανέωση της θητείας του και το είχε εκφράσει στην τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου. Ωστόσο, δεν προχώρησε λόγω υπηρεσιακών προβλημάτων που ανέκυψαν στην πορεία». «Εκδηλώνει στοιχεία εμπάθειας κατά του Δημητρίου Παπαγγελόπουλου για τη μη ανανέωση της θητείας του», συμπέρανε η κ. Σμυρλή, η οποία, επικαλούμενη σειρά υπηρεσιακών ζητημάτων για τον εισαγγελέα κ. Αθανασίου, κατέληξε ότι «ελέγχεται η αξιοπιστία του μάρτυρα».

Η εισαγγελέας της έδρας στην αγόρευση της, χαρακτήρισε αναξιόπιστη και τη μαρτυρία της Ελένης Ράικου κατά του κ. Παπαγγελόπουλου. Η κ. Ράικου είχε διατελέσει επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς και παραιτήθηκε από τη θέση της, καταγγέλλοντας πιέσεις από τον δικαζόμενο υπουργό για κατασκευή στοιχείων σε βάρος πολιτικών για την υπόθεση της Novartis.

«Η Ράϊκου – τόνισε η κ. Σμυρλή – δεν είχε αναφέρει τίποτα για όσα εκ των υστέρων κατήγγειλε, ότι δέχθηκε πιέσεις για την υπόθεση της Novartis από τον κ. Παππαγγελόπουλο, ούτε στην τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κυρία Ξένη Δημητρίου, ούτε στον επόπτη της αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Δημήτρη Παπαγεωργίου».

Η κ. Σμυρλή ανέφερε ακόμη, ότι «στη δήλωση παραίτησής της, δεν έκανε καμία αναφορά για τηλεφωνήματα Παπαγγελόπουλου και δεν κατονόμασε κανέναν ως υπαίτιο για την παραίτησή της, αλλά αναφέρθηκε σε μεγάλα συμφέροντα στο χώρο του φαρμάκου και σε διεφθαρμένους αξιωματούχους».

Σύμφωνα με την κ. Σμυρλή, οι καταγγελίες Ράϊκου για παρεμβάσεις του κ. Παπαγγελόπουλου στο έργο της στην έρευνα για τις παράνομες πρακτικές της Novartis, είναι αναξιόπιστες, μη αληθείς και αβάσιμες και προσέθεσε ότι στο Ειδικό Δικαστήριο, η εισαγγελέας Ελένη Ράϊκου ανασκεύασε τα όσα είχε καταγγείλει σε βάρος του κ. Παπαγγελόπουλου, μιλώντας για «εκτίμηση της», επιχειρώντας έτσι να πάρει πίσω τις αρχικές καταγγελίες.

Οι Ιπποκράτης Μυλωνάς, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και Μάνος Ροδουσάκης, συνήγοροι υπεράσπισης του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου δήλωσαν:

«Η εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου κυρία Ολγα Σμυρλή με την σημερινή, πλήρως απαλλακτική, εξαίρετη πρόταση της, άρτια νομικά και εμπεριστατωμένη ουσιαστικά, κονιορτιοποίησε την κατηγορία και επιβεβαίωσε τον κανόνα ότι οι Έλληνες εισαγγελείς είναι ανεξάρτητοι, έντιμοι και θαρραλέοι. Η πρόταση της εισαγγελέως κυρίας Σμυρλή, αποκάλυψε και εξέθεσε ψεύδη και ψευδομάρτυρες που εκκινούμενοι από ταπεινά κίνητρα επιχείρησαν να πλήξουν το πρόσωπο του εντολέα μας».