Μάνφρεντ Βέμπερ: Ελέγχεται για «μυστικές επαφές» και «μη πειστικές» εξηγήσεις για τις απολαβές του προέδρου του ΕΛΚ

Μάνφρεντ Βέμπερ: Θολά σημεία και ερωτήματα για τον μισθό και τις επαφές του προέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Εντονότατη ενόχληση του CDU από τα δημοσιεύματα του Spiegel και του Εuractiv 

Σε δυσχερή θέση βρίσκεται ο Γερμανός πολιτικός Μάνφρεντ Βέμπερ καθώς οι χειρισμοί του σε μια σειρά από σημαντικά ζητήματα φέρεται να έχουν προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στα υψηλά κλιμάκια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), όπως περιγράφει σε δημοσίευμα του το Spiegel και το euractiv.

Το Spiegel αναφέρει:

Την περασμένη Πέμπτη η συνεδρίαση του ΕΛΚ δεν αφορούσε την επικείμενη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ αλλά τον ίδιο τον πρόεδρο του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ.

Το δημοσίευμα εστιάζει στους προβληματισμούς που έχουν εκφραστεί για τον τρόπο που έχει επιλέξει να ηγείται ο Βέμπερ, τόσο αναφορικά με τη συμμαχία που επιχειρεί να χτίσει με την ακροδεξιά πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, όσο και για το γεγονός πως έχει λάβει μία σειρά αποφάσεων χωρίς να ρωτήσει κανέναν στο κόμμα.

«Ο Βέμπερ αναφέρεται στον πραγματικό λόγο της συνάντησης: τον μισθό του ως αρχηγού κόμματος. Ο ίδιος γνωρίζει ότι το Spiegel ερευνά το θέμα. Ο Βέμπερ θέλει να περιορίσει την κακή δημοσιότητα», αναφέρεται από το μέσο, το οποίο χαρακτηρίζει ως μη πειστικές τις εξηγήσεις του Βέμπερ σχετικά με τις απολαβές του.

Επιπλέον, πηγές του ΕΛΚ σημείωσαν στο Euractiv πως η πλειοψηφία τάσσεται κατά στο «φλερτ» με ακροδεξιά στοιχεία όπως η Μελόνι, ενώ έχουν ενταθεί οι ανησυχίες σχετικά με το ύψος των μισθών που λαμβάνει ο Μανφρεντ Βέμπερ τόσο ως πρόεδρος του ΕΛΚ όσο και ως επικεφαλής της ευρωομάδας(CSU) στις Βρυξέλλες.

«Η προεδρία της Ευρωβουλής απλά ενημερώθηκε για τα ποσά που λαμβάνει ο Βέμπερ. Δεν υπήρξε ούτε ψηφοφορία, πόσο μάλλον συζήτηση για τις αμοιβές τόσο εκείνου, όσο και του Γραμματέα του ΕΛΚ» σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Το Spiegel στη συνέχει σημειώνει ότι τόσο η προσέγγιση του με την ακροδεξιά της Ιταλίας όσο και το ζήτημα με τον μισθό του, έχουν αύξηση την αγανάκτηση εντός του κόμματος.

”ıÌ‹ÌÙÁÛÁ ÙÔı –ÒÔ›‰ÒÔı ÙÁÚ Õ›·Ú ƒÁÏÔÍÒ·Ùfl·Ú  ıÒÈ‹ÍÔı ÃÁÙÛÔÙ‹ÍÁ Ï ÙÔÌ ÂÈ͈·ÎfiÚ ÙÔı ≈ıÒ˘·˙ÍÔ˝ À·˙ÍÔ˝  ¸ÏÏ·ÙÔÚ ÛÙÔ ≈ıÒ˘ÍÔÈÌÔ‚Ô˝ÎÈÔ Manfred Weber, ÙÁÌ ‘ÒflÙÁ 20 …ÔıÌflÔı 2017.
(EUROKINISSI/–¡Õ¡√…Ÿ‘«” ”‘œÀ«”)

Το δημοσίευμα δεν αποκλείει ακόμη και να τον ρίξουν μέλη του ίδιου του κόμματος. «Αν δεν καταφέρει να διαλύσει κάθε υποψία σχετικά με αδιαφάνεια στις απολαβές του, τότε αυτό θα επιβαρύνει την προεκλογική εκστρατεία στις ευρωεκλογές του επόμενου έτους», αναφέρει πηγή εντός του κόμματος. «Δεν μπορούν να υπάρχουν ασάφειες».

Ωστόσο, ασάφειες παραμένουν. Η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από το ποιος αποφάσισε τον μισθό του Βέμπερ και πόσο υψηλός είναι ακριβώς.

Ο Βέμπερ δήλωσε στο Spiegel ότι λαμβάνει όσα οι ηγέτες στα γερμανικά Κοινοβούλια. Αυτό σημαίνει ότι σαν αρχηγός κόμματος λαμβάνει περίπου 10.000 ευρώ τον μήνα, χωρίς να προσμετράται ο μισθός σαν επικεφαλής της ευρωομάδας στις Βρυξέλλες. Ακόμα κι αν αυτό ήταν αλήθεια: Γιατί ούτε οι ηγέτες του ίδιου του κόμματός του δεν γνωρίζουν το συγκεκριμένο ποσό;

Κατόπιν αιτήματος του μέσου, μια εκπρόσωπος του ΕΛΚ ενημέρωσε ότι ο μισθός του Βέμπερ έχει συζητηθεί στο συνέδριο του κόμματος στη Λισαβόνα τον περασμένο Νοέμβριο. Το επίμαχο απόσπασμα αναφέρει: «Στα άλλα έξοδα περιλαμβάνονται η αμοιβή του Προέδρου του ΕΛΚ, η οποία δεν έχει αλλάξει σε σύγκριση με τους πρώην προέδρους του ΕΛΚ Τζόζεφ Ντολ και Ντόναλντ Τουσκ, περιλαμβανομένων των εξόδων μετακίνησης του». Τότε υπήρξε ομοφωνία.

Ωστόσο, το δημοσίευμα αναφέρει ότι είναι παράξενο να μην αναφέρθηκε το ποσό, αλλά μόνο η σύγκριση του με προκατόχους. Αρκετοί συμμετέχοντες στη συνάντηση με τους οποίους μίλησε το Spiegel δεν θυμόντουσαν να ψηφίζεται ο μισθός του Βέμπερ. Ακόμη και στα πρακτικά της συνεδρίασης, όπως διαβεβαιώνουν αρκετοί βουλευτές, η απόφαση δεν σημειώνεται.

Εντύπωση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι το θέμα αυτό δεν έφτασε στο ανώτατο όργανο του κόμματος, το Προεδρείο. «Καμία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου δεν συζητήθηκε για το εάν ο Μάνφρεντ Βέμπερ λαμβάνει μισθό, πόσο μάλλον σε ποιο βαθμό», ανέφερε ένα μέλος της επιτροπής.

Η εκπρόσωπος του κόμματος αρνήθηκε να απαντήσει σε άλλες ερωτήσεις.

Ο Βέμπερ εξελέγη επικεφαλής του ΕΛΚ τον Μάιο του 2022. Ωστόσο, το συνέδριο του κόμματος, στο οποίο φέρεται να αποφασίστηκε ο μισθός του, δεν πραγματοποιήθηκε παρά μόνο μισό χρόνο αργότερα.

Εντονότατη ενόχληση στο CDU

Το μεγαλύτερο πρόβλημα του Βέμπερ, ωστόσο, μπορεί να μην είναι νομικό, αλλά πολιτικό.

Ο Βέμπερ υποστήριξε ότι μίλησε με τον αρχηγό του CDU σχετικά με το ζήτημα και ότι είναι απολύτως θεμιτό ότι λαμβάνει επιπλέον μισθό. Σύμφωνα με τον Βέμπερ, o Φριντριχ Μέρτς υποστήριξε ότι και η Άνγκελα Μέρκελ λάμβανε επίσης χρήματα από το κόμμα ως ηγέτης του CDU εκτός από τον κοινοβουλευτικό μισθό.

Ωστόσο, είναι αμφίβολο αν ο Φρίντριχ Μερτς εγκρίνει. Ένας άλλος ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο οποίος μίλησε επίσης με τον αρχηγό του CDU, ανέφερε ότι ήταν θυμωμένος για την αναταραχή που έχει προκαλέσει ο Βέμπερ.

One thought

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.