Κατάθεση Στουρνάρα στο Ειδικό Δικαστήριο: Ούτε ένα ευρώ από τα 3 εκατομμύρια Καλογρίτσα δεν πήγε στο Documento @KostasVaxevanis

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΛΟΓΡΙΤΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ KALOGRITSAS-MITSOTAKIS-2
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΛΟΓΡΙΤΑΣ – ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Την επίμαχη περίοδο, η Τράπεζα της Ελλάδος είχε προχωρήσει σε έλεγχο των δανειοδοτήσεων των τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης της ATTIKA BANK, που είχε χορηγήσει δάνεια στον Καλογρίτσα.

Στο Ειδικό Δικαστήριο κατέθεσε, την Τετάρτη, ως μάρτυρας ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, και διευκρίνισε πως ούτε ένα ευρώ, από τα 3 εκατομμύρια Καλογρίτσα, δεν πήγε στο Documento.

Την επίμαχη περίοδο, η Τράπεζα είχε προχωρήσει σε έλεγχο των δανειοδοτήσεων των τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης της ATTIKA BANK που είχε χορηγήσει δάνεια στον Καλογρίτσα. Είχε, επίσης, ελέγξει την διαδρομή των 3 εκατ. ευρώ της εγγυητικής που προσκόμισε η εταιρεία Καλογρίτσα για να συμμετάσχει στον διαγωνισμό.

«Αναφέρθηκα στο πόρισμα της ΤτΕ για ορισμένες ασυνήθιστες πρακτικές σε σχέση με την τράπεζα Αττικής και όχι συγκεκριμένα με τον κ. Καλογρίτσα» ανέφερε ο κ. Στουρνάρας και ξεκαθάρισε απαντώντας στο εαν ευθύνονται τα δάνεια στην εταιρεία του Χρ. Καλογρίτσα «Τοξότης» πως «δεδομένου ότι τα δάνεια είχαν γίνει μη εξυπηρετούμενα συνέβαλαν και αυτά, αλλά όχι μόνο αυτά. Η πολύπαθη αυτή τράπεζα είχε προβλήματα που προερχόταν από το δημόσιο χαρακτήρα της. Έπρεπε να ιδιωτικοποιηθεί. Στη συνέχεια είδαμε ότι πρέπει να γίνει έλεγχος. Προέκυψαν πολλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Είναι δύσκολο να πει κάποιος εαν σκοπίμως δόθηκαν δάνεια που δε μπορούσαν να εξυπηρετηθούν».

Πρόεδρος: Πως δικαιολογείτε το γεγονός ότι μέχρι τα τέλη του 2014 είχε πιστωτικό όριο 47εκ ευρώ και το επόμενο 1,5 έτος υπερδιπλασιάστηκε;( 127 εκ. ευρώ)

Μάρτυρας: Θα μπορούσε να δικαιολογηθεί αν έφεραν μεγάλες εξασφαλίσεις, έργα που είχε εξασφαλίσει ίσως… εμάς ως ΤτΕ μας δημιούργησε ερωτηματικά.

Πρόεδρος: Έρχεται ένας σημαντικός πελάτης μιας τράπεζας και ζητά να δανειοδοτηθεί με 15 εκ ευρώ. Η τράπεζα δεν πρέπει να ζητήσει και να ελέγξει γιατί συζητείται η δανειοδότηση;

Μάρτυρας: Θα ήταν τραγικό λάθος αν η τράπεζα δεν προέβαινε στον έλεγχο που μόλις είπατε.

Πρόεδρος: ξέρετε αν ο όμιλος Καλογριτσα μετείχε στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας Αττικής με δανειοδοτήσεις;

Μάρτυρας: Ενδεχομένως. Ανακαλύψαμε τέτοιες πρακτικές της τράπεζας. Τότε δεν ήταν παράνομο αλλά παράτυπο. Τώρα είναι παράνομο

Ο κ. Στουρνάρας διευκρίνισε, επίσης, ότι η ειδική επιτροπη της Βουλής ζήτησε από την ΤτΕ να γίνει έλεγχος της διαδρομής των 3 εκ. ευρώ που απαιτούνταν για την συμμετοχή Καλογρίτσα στον διαγωνισμό.

«Η πορεία των χρημάτων ήταν νομότυπη μέχρι και τη στιγμή που επεστράφη η εγγυητική, όταν απεβλήθη η εταιρεία Καλογρίτσα του διαγωνισμού.

Οι όροι ωστόσο της συμφωνίας περι υπεργολαβίας δεν τηρήθηκαν», είπε ο κ. Στουρνάρας ενώ ερωτηθείς σχετικά, διευκρίνισε ότι δεν προκύπτει από τον έλεγχο που έκανε η ΤτΕ να δόθηκε έστω κι ένα ευρώ από τα 3 εκατ. για τη δημιουργία της εφημερίδας «Documento».

Βόμβα μεγατόνων

Βόμβα μεγατόνων» έριξε στο Ειδικό Δικαστήριο ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας, καθώς προσκόμισε ένα SMS με το οποίο ο Νίκος Παππάς φέρεται να τον ενημερώνει για τα ποσοστά επιχειρηματιών στο υπό δημιουργία, φιλικό προς το ΣΥΡΙΖΑ, κανάλι μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού του 2016 που ο κ. Καλογρίτσας αναδείχθηκε εκ των υπερθεματιστών. Αφορμή για την κατάθεση του συγκεκριμένου SMS, που κατά την υπεράσπιση του κ. Καλογριτσα αποδεικνύει ότι ο πρώην υπουργός τέλεσε το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος που του αποδίδεται, αποτέλεσε η ένταση που έχει δημιουργηθεί γύρω από την κατάθεση της γραμματέως του επιχειρηματία, Ευθαλίας Διαμαντή, περί φακέλων με χρήματα που πήγαιναν από το γραφείο του επιχειρηματία στον ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι ένα καινούργιο SMS στις 15/9/2016. Σε αυτό το sms αναφέρεται το όνομα του Αρτέμη Αρτεμίου, ανθρώπου στον οποίο αναφέρθηκε η κυρία Διαμαντή. Το SMS αυτό είναι σημαντικό στοιχείο και προέρχεται από τον Νίκο Παππά.

«Ιβαν 35, Καλογριτσας 35, Α2 16, Κουρής 10, Μάρης 4. Α2( σ.σ ο Α2 κατά την υπεράσπιση Καλογρίτσα είναι ο Αρτέμης Αρτεμίου) αυτός που θα δεις 12.30. Α2 και Καλογριτσας είναι αδιαίρετο προφανώς» αναγράφει χαρακτηριστικά το SMS προς τον κ. Καλογρίτσα» είπε ο Αγγελος Καραχάλιος, συνήγορος του επιχειρηματία και συμπλήρωσε: «Δυο ημέρες μετά τη συνάντηση Φουρλεμάδη με τον Καλογρίτσα έχουμε προσπάθεια να βρεθεί άλλη λύση για να κατατεθεί η πρώτη δόση. Αυτό το SMS ενισχύει τη θέση μας ότι υπήρχε στενή συνεργασία Παππά και Καλογρίτσα και δείχνει ευθεία σύμπραξη».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.