Αγακτισμένοι: Μερικές αλήθειες και η προπαγάνδα του συστήματος @MarkosVog

του Markos Vogiatzoglou @MarkosVog

Ο κύριος @SPothitos ζητεί να επισημάνω «πού διαφωνώ» με τα ψέματα της ακροδεξιάς #Υπόγας της #ΝΔ για τους λεγόμενους «Αγανακτισμένους». Πολύ ευχαρίστως. Θρεντ λοιπόν, για το (εκ των υστέρων) κατασυκοφαντημένο Κίνημα των Πλατειών.

Πρώτα – πρώτα, οι ορισμοί. Η διεθνής και εγχώρια βιβλιογραφία δεν χρησιμοποιεί τον όρο «Αγανακτισμένοι». Ο σωστός όρος είναι το Κίνημα των Πλατειών. Είναι διεθνές, ξεδιπλώθηκε στον δυτικό κόσμο και η αθηναϊκή του εκδοχή διήρκησε από τις 25 Μαίου 2011 έως τις 30 Ιουλίου 2011.
Η αφετηρία της κινητοποίησης ήταν ένα κάλεσμα μέσω FB για συγκέντρωση στη Διον. Αρεοπαγίτου. Την επομένη, η συγκέντρωση μετακόμισε επί της πλατείας Συντάγματος και πήρε χαρακτηριστικά Κατάληψης της Πλατείας.

Ο πληθυσμός που συμμετείχε είχε μεικτά πολιτικοκοινωνικά χαρακτηριστικά, χαλαρούς εσωτερικούς δεσμούς και εξίσου χαλαρούς δεσμούς με κόμματα και πολιτικές οργανώσεις. Ήταν δηλαδή μια τυπική, βιβλιογραφικά, κινητοποίηση της μετα-νεωτερικότητας.

Από οργανωτικής άποψης, τα χαρακτηριστικά του Κινήματος αντλούσαν από τις «λαϊκές συνελεύσεις» του Δεκέμβρη 2008, από τον ανοιχτό συνελευσιοκεντρικό χαρακτήρα του αναρχικού χώρου, από την παράδοση καταλήψεων δημόσιου χώρου που υφίσταται στην Ελλάδα >>
>> αλλά και από την χωροκεντρική – συμβολική προσέγγιση της Αραβικής Άνοιξης που είχε προηγηθεί κατά μερικούς μήνες.
Από άποψης μέσων, το Κίνημα των Πλατειών ήταν κατά βάση ειρηνικό. Υπήρξαν συγκρούσεις με την ΕΛΑΣ, αλλά η βία που *δέχθηκε* το Κίνημα ήταν υπερπολλαπλάσια αυτής που άσκησε.

Και από αυτήν την άποψη, πρόκειται για κλασικό μετανεωτερικό κίνημα, το οποίο ανέχεται ένα επίπεδο μαζικής πολιτικής βίας στους κόλπους ή τα πέριξ του, στο βαθμό που αυτή είναι αφενός οριοθετημένη, αφετέρου στρέφεται προς υλικούς στόχους και όχι ανθρώπινους.
Το ζενίθ της δράσης του αθηναϊκού Κινήματος των Πλατειών ήταν το διήμερο 29-30 Ιουνίου 2011, όταν με μπλόκα πέριξ της Βουλής επιχείρησε να αποτρέψει την είσοδο των Βουλευτών που θα ψήφιζαν το Μεσοπρόθεσμό. Απέτυχε, και φυσιολογικά ακολούθως παρήκμασε, έως την εκκένωση της >>

>> πλατείας τη νύχτα της 30ης Ιουλίου 2011.

Πάμε τώρα να δούμε τι ΔΕΝ ήταν ή ΔΕΝ έκανε το Κίνημα των Πλατειών στην Αθήνα.

1. Δεν «έκαψε την Μαρφίν». Η Μαρφίν κάηκε ένα χρόνο πριν, τον Μάιο του 2010, από ομάδα ατόμων που ουδέποτε συνελλήφθησαν. Για τους θανάτους στην Μαρφίν έχουν καταδικαστεί μόνο στελέχη της Τράπεζας που είχαν κλειδώσει τις εξόδους κινδύνου. Ουδείς άλλος.

2. Δεν «προσπάθησε να εισβάλλει στη Βουλή». Δύο είναι οι απόπειρες εισβολής στη Βουλή την τελευταία 15ετία. Η μία έλαβε χώρα τον Μάιο του 2010 από συνδικαλιστές που πρόσκεινταν στο ΠΑΣΟΚ (!) και η δεύτερη, guess what, από Μακεδονομάχους ακροδεξιούς τον Ιανουάριο του 2019.

Εισβολή στη Βουλή
Να ένα ακόμη στιγμιότυπο από τη διαδήλωση για την Μακεδονία. Σας θυμίζουν κάτι οι χαρούμενοι αυτοί κύριοι, κ. @SPothitos ;
ΣΥΛΛΑΛΗΤΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΑΚΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΘΑΝΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ

3. Δεν «συμμετείχε η ΧΑ». Η Χρυσή Αυγή είχε εκδώσει ανακοίνωση με την οποία κατέκρινε τις Πλατείες (επειδή τράβηξαν τα φώτα της δημοσιότητας από τα πογκρόμ που έκανε τις ίδιες ακριβώς ημέρες στον Άγιο Παντελεήμονα). Η επιστημονική έρευνα έχει τεκμηριώσει ανεπιφύλακτα ότι >>

ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΜΕΝΟΙ
>> η ΧΑ δεν είχε καμία οργανωμένη παρουσία στο Σύνταγμα, ενώ οι λιγοστοί οργανωμένοι ακροδεξιοί που εντοπίστηκαν εκδιώχθηκαν από ομάδες αναρχικών που περιπολούσαν (και) στην «πάνω Πλατεία».
4. Το Κίνημα των Πλατειών δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε «έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ». Αντίθετα, όπως άλλωστε θα ανέμενε όποιος έχει διαβάσει πολιτική θεωρία, ήταν ακριβώς η ΉΤΤΑ του κινήματος στους δρόμους που οδήγησε στην «εκλογική ανάθεση» – την προσπάθεια να νικηθεί η λιτότητα διαμέσου της>>
>> «θεσμικής οδού», και όχι της «εξωθεσμικής», την οποία πρεσβεύουν και υπηρετούν τα κοινωνικά κινήματα, απο την Γαλλική Επανάσταση και εντεύθεν.
Το Κίνημα των Πλατειών υπήρξε κομμάτι της γενικότερης κινητοποίησης ενάντια στη λιτότητα 2010 – 2012. Στην οποία μέχρι και τις εκλογές του Ιουνίου 2012 συμμετείχε ΚΑΙ Η ΝΔ. Με τους δικούς της όρους, αλλά συμμετείχε. Η Έλσα Παπαδημητρίου, π.χ., >>
>> βουλευτής της ΝΔ, ΔΙΑΓΡΑΦΗΚΕ στις 30/6/2011 επειδή …ψήφισε το Μεσοπρόθεσμο. Όσοι εκ των υστέρων εφευρίσκουν συνομωσίες, εγκλήματα και υιοθετούν παραμύθια της Χαλιμάς για να διαβάλλουν την κινητοποίηση που τότε σχεδόν υποστήριζαν, το κάνουν με δόλιο στόχο.
Όσοι είχατε την τιμή να βρεθείτε σε αυτήν την ωραία «στιγμή» της ελλ. κοινωνίας, να νιώθετε περήφανοι για τη συμμετοχή σας. Και να μην αφήνετε ακροδεξιούς απατεώνες και χυδαίους προπαγανδιστές να περιφέρουν τα φούμαρά τους ξαναγράφοντας την ιστορία κατά το δοκούν. Αυτά. Τέλος
🧵 
Υ.Γ.: Δεν αξίζει τον κόπο να σας επισυνάψω παραπομπές, κ. @SPothitos. Αν ενδιαφέρεστε πραγματικά για το θέμα, μπορείτε να βρείτε πλουσιότατη, ακαδημαϊκή, peer-reviewed βιβλιογραφία, εγχώρια και διεθνή, με ένα απλό google search. Θερμούς χαιρετισμούς 👋👋👋👋👋. 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.