ΙΕΛΚΑ και Ένωση Καταναλωτών: Και ακριβή η Ελλάδα και με χαμηλότερους μισθούς στην Ευρώπη από την ακρίβεια Μητσοτάκη

Από την έρευνα του ΙΕΛΚΑ προκύπτει ότι η Ελλάδα είναι ακριβότερη σε σχέση με τις άλλες 5 χώρες σε προϊόντα όπως το γάλα ή οι παιδικές πάνες.

Η Ελλάδα βρίσκεται στα ίδια επίπεδα τιμών ραφιού στα σουπερμάρκετ με την Ισπανία και την Πορτογαλία, είπε στην ΕΡΤ ο Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) Λευτέρης Κιοσές.

Η έρευνα του ΙΕΛΚΑ αφορά στη σύγκριση τιμών από μεγάλα σουπερμάρκετ που αντιπροσωπεύουν το 90% του τζίρου του ελληνικού οργανωμένου λιανεμπορίου, με μεγάλους λιανεμπορικούς ομίλους σε Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία και Γαλλία.

Εξετάστηκαν 41 κατηγορίες προϊόντων και έγιναν 5.000 διαφορετικές τιμοληψίες από 8 Νοεμβρίου έως 8 Δεκεμβρίου.

  • Όπως προκύπτει για τα 41 προϊόντα που περιλαμβάνονται στο καλάθι του νοικοκυριού οι τιμές στην Ελλάδα είναι σχεδόν στα ίδια επίπεδα με την Ισπανία – 1% και την Πορτογαλία +1%.

Στη Γαλλία οι τιμές είναι υψηλότερες κατά 15%, στην Ιταλία 5% και στο Ηνωμένο Βασίλειο 9%. Αν αφαιρεθεί ο ΦΠΑ (που δεν αφαιρείται) η Ισπανία είναι ακριβότερη κατά 6%, η Πορτογαλία 4%, το ΗΒ 17%, η Γαλλία 23% και η Ιταλία 13%.

 

Από την έρευνα του ΙΕΛΚΑ προκύπτει ότι η Ελλάδα είναι ακριβότερη σε σχέση με τις άλλες 5 χώρες σε σχέση με το γάλα ή τις παιδικές πάνες, ενώ συγκρίνοντας τους μισθούς, η Ελλάδα έχει με μεγάλη διαφορά τους μικρότερους, είπε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Απόστολος Ραυτόπουλος.

  • Στην Πορτογαλία για παράδειγμα, ο μέσος μισθός είναι κατά 33,3% πιο υψηλός από τον μέσο μισθό στην Ελλάδα.
  • Στο Ηνωμένο Βασίλειο ο μέσος μισθός είναι κατά 153,37% υψηλότερος από τον αντίστοιχο ελληνικό.
  • Στη Γαλλία ο μέσος μισθός είναι κατά 166,67% υψηλότερος από τον αντίστοιχο ελληνικό, ενώ στην Ιταλία είναι υψηλότερος κατά 120%, είπε.
  • Η αγοραστική δύναμη του Έλληνα είναι υποδεέστερη των άλλων ευρωπαίων που η έρευνα του ΙΕΛΚΑ συγκρίνει τα 41 προϊόντα από το καλάθι του νοικοκυριού, είπε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.