Γιάννης Κουτσούκος στο AnatropiNews / Αναποτελεσματικός οικονομικά και άδικος κοινωνικά και ο προϋπολογισμός του 2023
Ο τέταρτος στη σειρά και τελευταίος προϋπολογισμός της Ν.Δ. συμπυκνώνει μια οικονομική πολιτική που ήταν ταυτόχρονα αναποτελεσματική και άδικη.
Του Γιάννη Κουτσούκου
Αναποτελεσματική, γιατί ενώ πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη δημοσιονομική επέκταση, άνω των 50 δισ., τη μεγαλύτερη ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ευρώπη, δεν κατάφερε να ανακτήσει το απολεσθέν, λόγω πανδημίας ΑΕΠ και είχε τη δεύτερη χαμηλότερη αποδοτικότητα των πόρων που διέθεσε, σύμφωνα με έκθεση της Eurostat.
Άδικη, γιατί η πολιτική της διεύρυνε τις ανισότητες, καθώς όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, το ποσοστό των φτωχών αυξήθηκε στο 17%, ενώ η Eurostat μας κατέγραψε μεταξύ των 4 χωρών της Ε.Ε. που είχαν τη μεγαλύτερη στατιστικά αύξηση της φτώχειας.
Ασκήσαμε και ασκούμε αυστηρή κριτική στη Ν.Δ., γιατί όλοι της οι προϋπολογισμοί συμπεριλαμβάνουν μόνιμα μέτρα φοροαπαλλαγών για τους λίγους και ισχυρούς και μετέθεταν συνεχώς νέα βάρη στα πλατιά λαϊκά στρώματα, για την ανακούφιση των οποίων περιορίστηκε σε μια αναποτελεσματική επιδοματική πολιτική.
Ειδικότερα χαρακτηρίσαμε «δημοσιονομική ακροβασία» την προσπάθεια της Κυβέρνησης να αποτυπώσει στον προϋπολογισμό του 2023 μια δημοσιονομική προσαρμογή της τάξης των 5 δισ., δηλαδή από το πρωτογενές έλλειμμα του -1,7% του ΑΕΠ, σε πρωτογενές πλεόνασμα του +0,07% του ΑΕΠ, καθώς σύμφωνα με την Κυβέρνηση ο ρυθμός ανάπτυξης από 5,3% που υπολογίζει για το 2022 θα μειωθεί σε 2,1% το 2023.
Στην αντίφαση αυτή, πως δηλαδή με μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης έχεις έλλειμμα και με μικρότερο πλεόνασμα, η Κυβέρνηση απαντά κυρίως με την περικοπή 3 δισ. δαπανών, που αφορούσαν στην αντιμετώπιση της κρίσης και που το 2023 δεν είναι απαραίτητες, όπως λέει.
Ουσιαστικά, δηλαδή η Κυβέρνηση μας λέει ότι ξόδεψε όλους τους διαθέσιμους πόσους μέχρι το 2022 και το 2023 ξεμένει από «καύσιμα» με αποτέλεσμα να μείνουν απροστάτευτοι από την κρίση οι πλέον ευάλωτοι.
Είναι χαρακτηριστικό ότι για την αντιμετώπιση της συνεχώς επιδεινωμένης κρίσης στην αγορά ενέργειας, η Κυβέρνηση προγραμματίζει για το 2023 να διαθέσει μόνο 1 δισ..
Η Ν.Δ. δηλαδή με την υπερβολική αύξηση των εσόδων από την έμμεση φορολογία συνεχίζει την πολιτική που ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ για την ανατροπή της σχέσης άμεσων προς έμμεσων φόρων και καθιστά έτσι ολοένα πιο άδικο το φορολογικό σύστημα.
Την ώρα δηλαδή που μειώνει οριζόντια τους συντελεστές φορολογίας των νομικών προσώπων, που καταργεί το συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ για τις μεγάλες περιουσίες, που δίνει χαριστικές φοροαπαλλαγές στους γόνους των πιο πλουσίων οικογενειών και που μειώνει τη φορολογία των μετοχών στο 5%, υπερφορολογεί την πλειοψηφία των νοικοκυριών που αναλώνουν το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, δηλαδή τους πιο φτωχούς και ευάλωτους που πληρώνουν τους υπερβολικούς, λόγω της ακρίβειας και των υψηλών συντελεστών, φόρους κατανάλωσης.
Ακόμα όμως και να συμφωνούσε κανείς με τους στόχους του προϋπολογισμού, θα έπρεπε να επισημάνει ότι η επίτευξή τους είναι ιδιαίτερα αμφίβολη, καθώς η Κυβέρνηση υποτιμά την εξέλιξη του πληθωρισμού, που σε συνδυασμό με την αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων και την ενδεχόμενη ύφεση στην Ε.Ε. μπορεί να μας οδηγήσουν σε συνθήκες στασιμοπληθωρισμού, που θα ανατρέψουν όλες τις κυβερνητικές προβλέψεις.
Πολύ περισσότερο δε, που όπως φάνηκε από την διεύρυνση του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο, οι διορθωτικές αδυναμίες της Ελληνικής Οικονομίας παραμένουν, παρά το γεγονός ότι η Κυβέρνηση διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα χρηματοδοτικά πακέτα που είχε ποτέ η χώρα μας, ύψους άνω των 70 δισ. αν αθροίσουμε τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ και της ΚΑΠ.
Όμως ο σχεδιασμός της κατανομής τους και ο τρόπος της αξιοποίησής τους δεν υπακούουν στις ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας, αλλά στις προνομιακές σχέσεις του Μεγάρου Μαξίμου με τους λίγους και εκλεκτούς που έχουν προνομιακή πρόσβαση σ’ αυτούς τους πόρους.
Ακόμα και οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί και προβλέψεις του προϋπολογισμού για αύξηση των επενδύσεων, στο βαθμό που θα επιτευχθούν, απέχουν πολύ από το να καλύψουν το επενδυτικό κενό, μιας και η χώρα μας έχει μακράν τις χαμηλότερες επενδύσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ε.Ε..
Κατά συνέπεια, έωλος ως προς την επίτευξη των στόχων, αναποτελεσματικός ως προς την αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας και άδικος ως προς την κατανομή των βαρών και αυτός ο προϋπολογισμός της Ν.Δ..
Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, πέρα από την υπεύθυνη και τεκμηριωμένη κριτική για τον Προϋπολογισμό, θα αναδείξει παράλληλα με τις πρωτοβουλίες του, εντός και εκτός Βουλής, την ανάγκη ενός διαφορετικού οικονομικού σχεδιασμού για την βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, και τις προτάσεις του για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης.
Reblogged στις penelopap.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!