Κόβεται η επιδότηση στο ρεύμα παρά τον δύσκολο χειμώνα! Λεφτά τέλος – Μόνο με κριτήρια οι δικαιούχοι

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΚΥΛΑΚΗΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΡΕΚΑΣ
 

Επιδότηση ρεύματος: Καθόλου καλά δεν είναι τα όσα έρχονται από το κομμάτι της ενέργειας και τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Φυσικά οι υπουργοί και τα κυβερνητικά στελέχη δεν θα έχουν οικονομικό πρόβλημα με την θέρμανση του σπιτιού του. Άλλωστε υπάρχει υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη που από το 2019 που ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο, το εισόδημά του έχει ανέβει κατά 1.000.000 ευρώ (σωστά διαβάσατε, δήλωσε 1 εκατομμύριο ευρώ περισσότερα από τότε που έγινε υπουργός)

Όπως έχει αναφερθεί πολλές φορές στα τηλεοπτικά παράθυρα από στελέχη της κυβέρνησης, ο φετινός χειμώνας θα είναι δύσκολος. Για αρχή αναμένεται να κοπεί η επιδότηση ρεύματος σε αρκετά νοικοκυριά της χώρας μας.

Δείτε ποιοι κινδυνεύουν να τη χάσουν…

Χάνεται η επιδότηση ρεύματος – Ποια τα κριτήρια

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης διαπιστώνει πως, ο κρατικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να αντέξει τις επιδοτήσεις για μακρύ χρονικό διάστημα, όπως καταβάλλονται σήμερα και σχεδιάζει έναν «κόφτη».

Οι περιορισμοί, θα παρουσιαστούν ως μέτρα για την αποθάρρυνση χρήσης του ηλεκτρικού ρεύματος και τη στροφή στις καταναλώσεις πετρελαίου, για το οποίο, μάλιστα, θα αυξηθεί η επιδότηση φέτος.

Ωστόσο, χιλιάδες καυστήρες πετρελαίου ειδικά στις πολυκατοικίες είναι ανενεργοί την τελευταία δεκαετία και τα νοικοκυριά θερμαίνονται (όπως θερμαίνονται) με ηλεκτρικά σώματα και αιρκοντίσιον.

Εν πάση περιπτώσει, στόχος του κυβερνητικού σχεδίου είναι να περιοριστεί η επιδότηση στις μικρές καταναλώσεις και να πάψουν να είναι οριζόντιες, που ευνοούν και τα ενεργοβόρα νοικοκυριά ή εναλλακτικά να επιδοτούνται όσοι κάνουν εξοικονόμηση ηλεκτρικού ρεύματος.

Ποια είναι τα τρία σενάρια που υπάρχουν για την επιδότηση

Σύμφωνα με πληροφορίες το κυβερνητικό σχέδιο περιέχει διάφορα σενάρια. Ειδικότερα:

  1. Το πρώτο σενάριο προβλέπει ότι οι ενισχύσεις με τις σημερινές τιμές, θα καταβάλλονται στο σύνολό τους, μόνο για τα νοικοκυριά που καταναλώνουν έως 1.600 κιλοβατώρες το τετράμηνο ή 400 κιλοβατώρες τον μήνα. Για τα νοικοκυριά με υψηλότερςες καταναλώσεις η επιδότηση θα είναι μειωμένη κλιμακωτά έως τις 2.000 κιλοβατώρες και μηδενική για τις υψηλότερες καταναλώσεις.
  2. Το δεύτερο σενάριο προβλέπει την κατά 100% επιδότηση των καταναλώσεων έως 1.200 κιλοβατώρες το τετράμηνο ή έως 300 κιλοβατώρες τον μήνα. Για τις καταναλώσεις από 300 έως 500 κιλοβατώρες τον μήνα, οι επιδοτήσεις θα είναι κλιμακωτές και μειούμενες όσο αυξάνεται η κατανάλωση και δεν υπάρχει επιδότηση για καταναλώσεις άνω των 500 κιλοβατώρων τον μήνα ή 2.000 το τετράμηνο.
  3. Το τρίτο σενάριο, προβλέπει τη συνέχιση των επιδοτήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά μόνο για τα νοικοκυριά που κάνουν εξοικονόμηση κατανάλωσης. Αυτό σημαίνει ότι θα επιδοτούνται τα νοικοκυριά, οι καταναλώσεις των οποίων είναι μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, κατά ποσοστό 10-20%.

Ένα παράδειγμα…

Παράδειγμα, νοικοκυριό που κατανάλωσε το τελευταίο τετράμηνο του 2021, 1.700 κιλοβατώρες και φέτος την ίδια περίοδο θα καταναλώσει 1.400 κιλοβατώρες θα επιδοτηθεί.

Αν καταναλώσει φέτος τις ίδιες κιλοβατώρες ή περισσότερες, θα μείνει εκτός επιδότησης.

Το τρίτο σχέδιο εξετάζεται να εφαρμοστεί χωρίς όριο κατανάλωσης, δηλαδή θα αφορά όλα τα νοικοκυριά ανεξάρτητα από το ύψος των καταναλώσεων. Έτσι, η επιδότηση θα παραμείνει οριζόντια, αλλά μόνο για όσους κάνουν εξοικονόμηση ρεύματος.

Τα μέτρα αυτά πάντως, ανεξάρτητα από το σενάριο που θα επιλεγεί, αναμένεται να δημιουργήσουν πρόβλημα σε χιλιάδες νοικοκυριά, που αναγκαστικά χρησιμοποιούν το ηλεκτρικό ρεύμα για θέρμανση. Την τελευταία δεκαετία σε πολλές πολυκατοικίες έχουν πάψει να λειτουργούν οι καυστήρες πετρελαίου και οι ένοικοι θερμαίνονται με ηλεκτρικά σώματα ή αιρκοντίσιον.

One thought

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.