Πλαστογράφησε το ποσοστό ανεργίας η ΕΛΣΤΑΤ: “Έχασε” 329.388 ανέργους ώστε να μειώσει το ποσοστό ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Μόνο ένας στους 8 εγγεγραμμένους ανέργους παίρνει επίδομα από ΟΑΕΔ/ΔΥΠΑ

Εντελώς αντιφατική εικόνα για την εξέλιξη της ανεργίας και της απασχόλησης προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ, πρώην ΟΑΕΔ). Οι αποκλίσεις στους αριθμούς που δίνουν οι δύο δημόσιοι φορείς είναι τεράστιες, προκαλώντας ερωτηματικά όσον αφορά την αξιοπιστία των μετρήσεων της ΕΛΣΤΑΤ – δεδομένου ότι η ΔΕΠΥ βασίζεται σε πρωτογενές υλικό .

Τα τελευταία στοιχεία των δύο φορέων αφορούν τον Μάιο και είναι… “η μέρα με τη νύχτα:

  • Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ότι αυτό το μήνα οι άνεργοι ήταν 596.056, δίνοντας τη δυνατότητα στα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης να πανηγυρίσουν ότι η ανεργία “έπεσε στα προ Μνημονίων επίπεδα”!
  • Είχε προηγηθεί όμως η ΔΕΠΥ/ΟΑΕΔ, που διαθέτει στοιχεία “από πρώτο χέρι”, καθώς η ίδια καταγράφει ανέργους, απασχολούμενους, μετακινούμενους, επιδοτούμενους κλπ. Στα μητρώα της υπηρεσίας αυτής οι άνεργοι ήταν τον Μάιο 926.444 άτομα – 329.388 περισσότεροι απ’ όσους εμφανίζει η ΕΛΣΤΑΤ!

Αυτό σημαίνει ότι η ΕΛΣΤΑΤ – που δεν τηρεί πρωτογενή στοιχεία, αλλά διενεργεί μετρήσεις με άλλη μεθοδολογία – “έχασε” ή… δεν είδε όχι μόνον τους 329.388 που είναι εγγεγραμμένοι στην ΔΕΠΥ/ΟΑΕΔ, αλλά και μερικές δεκάδες χιλιάδες άλλους οι οποίοι δεν εμφανίζονται στα μητρώα της.

Η σύγκριση με 2010