«Χαστούκι» στη Κεραμέως από το ΕΚΠΑ! Το «άντρο ανομίας» και οι «καταληψίες» στην 82η θέση παγκοσμίως και στην 19η θέση στην Ευρώπη στην ερευνητική κατάταξη

Δεν έχει υπάρξει άλλη υπουργός Παιδείας στην Ιστορία της μεταπολίτευσης που να έχει συκοφαντήσει περισσότερο τα Ελληνικά Πανεπιστήμια από την Νίκη Κεραμέως. Ο Πρωθυπουργός μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που δεν έχει περάσει ούτε απ΄έξω, είπε εξύβρισε τα ΑΕΙ λέγοντας ότι «τυπώνουν πτυχία», ενώ εδώ και 2 χρόνια συκοφαντεί τα Πανεπιστήμια ως άντρα ανομίας και παραβατικότητας, για να προσλάβει με ρουσφέτια, ασφαλίτες ώστε να ελέγχουν την διακίνηση των ιδεών.

Σε απάντησή τους ήρθε μια Παγκόσμια διάκριση για το ΕΚΠΑ: Στην 82η θέση παγκοσμίως και στην 19η θέση στην Ευρώπη στην ερευνητική κατάταξη AD Scientific Index World Top Universities Ranking 2022

Στην 82η θέση παγκοσμίως και στην 19η θέση στην Ευρώπη το ΕΚΠΑ στην ερευνητική κατάταξη Πανεπιστημίων AD Scientific Index World Top Universities Ranking 2022

https://www.adscientificindex.com/university-ranking/?country_code=gr

 

Μία πολύ σημαντική διάκριση, που καταδεικνύει το υψηλής ποιότητας και παγκόσμιας επίδρασης και αναγνώρισης ερευνητικό έργο του ΕΚΠΑ, αποτυπώθηκε στα αποτελέσματα της παγκόσμιας ερευνητικής κατάταξης «AD Scientific Index World Top Universities Ranking 2022». Πιο συγκεκριμένα το ίδρυμα καταλαμβάνει την 82η θέση παγκοσμίως μεταξύ των 16.091 Πανεπιστημίων από 216 χώρες που περιλαμβάνονται στην εν λόγω κατάταξη. Επιπροσθέτως βρίσκεται στην 19η θέση μεταξύ των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων και στην 1η  θέση μεταξύ των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων για το 2022. (βλέπε πίνακα 1)

Η εν λόγω κατάταξη είναι η πρώτη και μοναδική που βασίζεται  στους συνολικούς και πρόσφατους δείκτες (της τελευταίας πενταετίας) ερευνητικής παραγωγικότητας των σημαντικότερων επιστημόνων και ερευνητών των Πανεπιστημίων. Πιο συγκεκριμένα  η απόδοση, η βαθμολογία και η θέση κάθε Πανεπιστημίου υπολογίζεται με βάση τις βαθμολογίες των δεικτών h-index και i10 και τις αναφορές στο Google Scholar του ερευνητικού του δυναμικού.

Για το 2022 στην κατάταξη συμπεριλήφθηκε το ερευνητικό έργο της τελευταίας πενταετίας 1.019.535 επιστημόνων από 216 χώρες, με 6685 εξ αυτών να είναι Έλληνες Καθηγητές, Ελληνικών Δημόσιων Πανεπιστημίων.

Άλλη μία σημαντική διάκριση για το ΕΚΠΑ αποτελεί το γεγονός ότι έχει συνολικά τον μεγαλύτερο αριθμό επιστημόνων μεταξύ των ελληνικών πανεπιστημίων στην εν λόγω κατάταξη (1440), ενώ εννέα (9) εξ αυτών βρίσκονται στους top 1000 των ερευνητών παγκοσμίως (βλέπε πίνακα 2)

,

Για την κατάταξη των χωρών χρησιμοποιούνται τέσσερα κριτήρια. Το πρώτο είναι ο αριθμός των επιστημόνων κάθε Πανεπιστημίου στον κατάλογο των 10.000 κορυφαίων επιστημόνων. Το δεύτερο κριτήριο είναι ο αριθμός των επιστημόνων στον κατάλογο των 100.000 με την σημαντικότερη ερευνητική παραγωγή. Το τρίτο είναι ο συνολικός αριθμός των επιστημόνων του Πανεπιστημίου που περιλαμβάνονται στον επιστημονικό κατάλογο AD Scientific Index. Σε περίπτωση ισοβαθμίας μετά την εφαρμογή και των τριών αυτών κριτηρίων, χρησιμοποιείται ως τέταρτο κριτήριο η υψηλότερη παγκόσμια θέση στην κατάταξη μεταξύ των ερευνητών που βρίσκονται στην πρώτη θέση του Ιδρύματος τους. Χρησιμοποιούνται οι συνολικές τιμές των δεικτών H-index και i10-index μαζί με τον αριθμό των αναφορών, καθώς και οι συνολικές τιμές των δεικτών H-index και i10-index των τελευταίων 5 ετών μαζί με τον αριθμό των αναφορών που έλαβαν τα τελευταία 5 έτη. Τα δεδομένα συλλέγοντα  από το προφίλ των ερευνητών στο Google Scholar, και τα δεδομένα και η θέση των Ιδρυμάτων επικαιροποιούνται συνεχώς με αποτέλεσμα η εν λόγω κατάταξη να αποδίδει μια δυναμική και όχι στατική εικόνα.

Στον πίνακα 3 αποτυπώνεται η θέση του ΕΚΠΑ στα επιμέρους κριτήρια της κατάταξης. Είναι αξιοσημείωτο ότι στο κριτήριο i10 index βρίσκεται στην 45η θέση παγκοσμίως και στην 8η θέση στην Ευρώπη.

 

Στον πίνακα 4 παρουσιάζεται η κατανομή των 1440 επιστημόνων του ΕΚΠΑ στα επιμέρους επιστημονικά -ερευνητικά πεδία και στο 2% και 10%  των κορυφαίων σε ερευνητική παραγωγή επιστημόνων.

One thought

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.