Διαφθορά στην κυβέρνηση Μητσοτάκη δείχνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων: ταματήστε τις απευθείας αναθέσεις! Μόνο το 1,7% είναι για την πανδημία!

Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων.

Φραγμό στο πάρτι των απευθείας αναθέσεων επιχειρεί να βάλει η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ).

Συγκεκριμένα από τα στοιχεία της ΕΑΑΔΗΣΥ, προκύπτει ότι από την 1η Ιανουαρίου 2020 έως τις 31 Οκτωβρίου 2021 από όλες τις συμβάσεις που έκανε το Δημόσιο, τα 3,66 δισ. ευρώ αφορούν κλειστούς διαγωνισμούς (17,5%) και τα 2,9 δισ. ευρώ απευθείας αναθέσεις (13,9%), εκ των οποίων μόλις 358 εκ. ευρώ συνδέονται με την πανδημία (1,7%). Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον 6,5 δισ. ευρώ δόθηκαν με τις αδιαφανείς διαδικασίες των απευθείας αναθέσεων.

Επιπλέον σύμφωνα με τα στοιχεία του Κεντρικού Ηλεκτρονικού Μητρώου Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ) το πρώτο εξάμηνο 2021 υπεγράφησαν περισσότερες από 7.400 δημόσιες συμβάσεις με διαπραγμάτευση χωρίς τη δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού, συνολικού προϋπολογισμού 748 εκατ. ευρώ.

Το έγγραφο που έστειλε η ΕΑΑΔΗΣΥ

Υπενθυμίζεται ότι μόλις το 1,7% των απευθείας αναθέσεων σχετίζεται με την πανδημία.

Ο πρόεδρος της ΕΑΑΔΗΣΥ Γιώργος Καταπόδης ζητά τον περιορισμό στις δημόσιες συμβάσεις οι οποίες ανατίθενται χωρίς την προκήρυξη διαγωνισμού από τους δημόσιους οργανισμούς προειδοποιώντας ότι η διαδικασία διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού έχει εξαιρετικό χαρακτήρα και επιτρέπεται να εφαρμόζεται μόνο στις περιοριστικώς απαριθμούμενες στα άρθρα 26 και 32 της Οδηγίας 2014/24/ΕΕ περιπτώσεις, όπως ενσωματώθηκαν με τα άρθρα 26 και 32 του ν. 4412/2016.

Βάσει του θεσμικού πλαισίου, υπογραμμίζει ο Γ. Καταπόδης, η σύναψη δημοσίων συμβάσεων με διαπραγμάτευση χωρίς δημοσίευση διαγωνισμού, επιτρέπεται στο μέτρο που είναι απολύτως αναγκαίο, εάν λόγω κατεπείγουσας ανάγκης οφειλόμενης σε γεγονότα τα οποία η αναθέτουσα αρχή δεν θα μπορούσε να προβλέψει, δεν είναι δυνατή η τήρηση των προθεσμιών που προβλέπονται για τις ανοικτές, κλειστές ή ανταγωνιστικές διαδικασίες με διαπραγμάτευση, υπό την προϋπόθεση πάντα ότι οι περιστάσεις τις οποίες επικαλούνται οι αναθέτουσες αρχές για τη δικαιολόγηση της κατεπείγουσας ανάγκης σε καμία περίπτωση δεν απορρέουν από δική τους ευθύνη.

One thought

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.