Ρήτρα αναπροσαρμογής: Απορρίφθηκε το αίτημα για πιλοτική δίκη στον Άρειο Πάγο

Ρήτρα αναπροσαρμογής: Η ακρόαση των ενδιαφερομένων στο Ανώτατο Δικαστήριο για να αποφασιστεί αν θα γίνει δεκτό το αίτημα της ΔΕΗ πραγματοποιήθηκε στις 14 Ιουνίου.

Στην απόρριψη του αιτήματος της ΔΕΗ για τη διεξαγωγή πιλοτικής δίκης για το θέμα της ρήτρας αναπροσαρμογής στην ηλεκτρική ενέργεια προχώρησε η αρμόδια τριμελής επιτροπή του Αρείου Πάγου.

Η ακρόαση των ενδιαφερομένων στο Ανώτατο Δικαστήριο για να αποφασιστεί αν θα γίνει δεκτό το αίτημα της ΔΕΗ πραγματοποιήθηκε στις 14 Ιουνίου. Σκοπός της ΔΕΗ ήταν να αποφύγει μακροχρόνιες νομικές αμφισβητήσεις και αντικρουόμενες αποφάσεις σε διάφορες βαθμίδες δικαστηρίων, που θα ταλαιπωρήσουν τους πολίτες και θα δημιουργήσουν αβεβαιότητα. Μαλιστα, παρέμβαση υπέρ της κατάργησης της ρήτρας αναπροσαρμογής έκανε ο Δημήτρης Βερβεσός εκπροσωπώντας, ως πρόεδρός της, την Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας. Σχετική συλλογική αγωγή έχουν καταθέσει καταναλωτικές οργανώσεις – το ΙΝΚΑ και η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος – ζητώντας να κηρυχθεί παράνομος ο τρόπος εφαρμογής της ρήτρας, που μεταφέρει στα οικιακά τιμολόγια η αύξηση του κόστους παραγωγής ρεύματος, το οποίο λόγω της ενεργειακής κρίσης έχει εκτοξευθεί στα ύψη.

Σημειώνεται, ότι στις 6 Ιουνίου οι καταναλωτικές οργανώσεις είχαν σημειώσει μια πρώτη νίκη στη «μάχη» για τη ρήτρα αναπροσαρμογής της ΔΕΗ, αφού το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας έκανε δεκτή εν μέρει την προσωρινή διαταγή που ζητήθηκε κατά τη συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων, η οποία αναβλήθηκε για τις 6 Ιουλίου 2022.

Με την προσωρινή διαταγή, η οποία θα βρίσκεται σε ισχύ μέχρι την 6η Ιουλίου, απαγορεύεται η διακοπή του ρεύματος σε περίπτωση μη καταβολής της ρήτρας αναπροσαρμογής, στα οικιακά τιμολόγια Γ1 και Γ1Ν των ευάλωτων πελατών βάσει του άρθρου 52 ν. 4001/2011. Στο συγκεκριμένο νόμο αυτό εντάσσονται οι οικονομικά ασθενείς οικιακοί καταναλωτές, οι ηλικιωμένοι που έχουν συμπληρώσει το 70ο έτος ηλικίας υπό την προϋπόθεση ότι δεν διαμένουν με άλλο πρόσωπο που δεν έχει συμπληρώσει το ίδιο όριο ηλικίας, πελάτες με σοβαρά προβλήματα υγείας ή πολίτες που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές.

«Το δικαστήριο πιθανολόγησε την βασιμότητα της συλλογικής αγωγής για να χορηγήσει την προσωρινή δικαστική προστασία την οποία έδωσε. Έτσι έκρινε κατά πιθανολόγηση ότι η Ρήτρα Αναπροσαρμογής είναι άκυρη και αντίθετη στην κείμενη δικαιοταξία. Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης η ΔΕΗ, αρνήθηκε να αναλάβει δέσμευση μη διακοπής ηλεκτροδότησης ούτε αυτής της κατηγορίας καταναλωτών, όποτε με την έκδοση της προσωρινής διαταγής είναι υποχρεωμένη πλέον να μην προχωρήσει σε διακοπή ηλεκτροδότησης όταν η άρνηση πληρωμής της ρήτρας αναπροσαρμογής αφορά σε ευάλωτο νοικοκυριό» ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.