Ερχονται μειώσεις συντάξεων και αύξηση ορίου ηλικίας με το σχέδιο Μητσοτάκη – Χατζηδάκη – Τσακλόγλου από το 2022

ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
 

Το σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη και των υπουργών Κωστή Χατζηδάκη και Παναγιώτη Τσακλόγλου, με την μείωση των εισφορών, η οποία δημιουργεί μαύρη τρύπα στα έσοδα του ΕΦΚΑ σχεδόν 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ καθε χρόνο τους τελευταίους μήνες, ταυτόχρονα με τα 75 δισεκατομμύρια ευρώ που θέλουν αν δώσουν για την ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος, οδηγεί αναπόφευκτα στις μειώσεις συντάξεων και σύντομα, ίσως από το 2022 θα ανακοινωθούν – αν γίνουν εκλογές και κερδίσει η ΝΔ κατά την 2η τετραετία – αυξήσεις στα όρια ηλικίας.

Φυσικά σε όλα τα παραπάνω αθροίζεται επιβαρυντικά και το δημογραφικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε μετά το 2010 με την υπογραφή του μνημονίου, όπου κατέρρευσε το ισοζύγιο γεννήσεων – θανάτων (ΠΙΝΑΚΑΣ 1)

ΠΙΝΑΚΑΣ 1

Διαβάσαμε σήμερα στον Οικονομικό Ταχυδρόμο, την «προαναγγελία» για την μείωση των συντάξεων και την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης – Προετοιμάζουν επικοινωνιακά το έδαφος:

 

Συντάξεις:  Αναπόφευκτη είναι – υπό τις σημερινές συνθήκες – η  πλήρης κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, κάτω από το βάρος των διαρκώς επιδεινούμενων στοιχείων του δημογραφικού προβλήματος. Κι αυτό θα συμβεί – εφόσον δεν επιλυθεί το δημογραφικό πρόβλημα – ανεξαρτήτως των όποιων μέτρων επίλυσης των παραμετρικών του προβλημάτων του ασφαλιστικού.

Στον απόηχο του συνεδρίου για το «Δημογραφικό – Η Μεγάλη Πρόκληση», όπου μίλησε και ο πρωθυπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης, ο Ο.Τ. παρουσιάζει τα στοιχεία έρευνας που αναφέρονται στην πτυχή του προβλήματος που αφορά τη στενή διασύνδεση του δημογραφικού με το ασφαλιστικό πρόβλημα.

Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα, η οποία επιβεβαιώθηκε με πρόσφατα στοιχεία του ΟΟΣΑ, η χώρα μας έως το 2035 θα υποχρεωθεί σε αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά σχεδόν 1,5 χρόνο και κατά συνολικά 2,8 χρόνια έως το 2050, εξαιτίας της επιδείνωσης των στοιχείων του δημογραφικού προβλήματος.

Η επιδείνωση αυτή συνίσταται αφενός στην αναμενόμενη αύξηση του προσδόκιμου ζωής, και αφετέρου στην μείωση του πληθυσμού που είναι σε εργασιακή ηλικία (20-64 ετών) που στην Ελλάδα θα φθάσει έως και το 35%!!!

Η έκθεση του ΟΟΣΑ επαναλαμβάνει ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι δύσκολα. Έως το 2050 θα διπλασιαστεί ο αριθμός των συνταξιούχων που αντιστοιχεί σε κάθε 100 εργαζόμενους. Δηλαδή, ενώ το 1990 η αναλογία ήταν 22,9 άτομα άνω των 65 ετών ανά 100 εργαζόμενους, το 2020 η αναλογία βρέθηκε στο 37,8 και το 2050 θα φτάσει στο 75.

MONEY ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΝΤΑΞΗ ΓΙΑΓΙΑ ΠΑΠΠΟΥΣ
 

Χώρα γερόντων

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία – εάν δεν επιλυθεί το οξύτατο εθνικό δημογραφικό πρόβλημα – κατά το έτος 2070, κάθε ένα άτομο ηλικίας άνω των 65 ετών θα αντιστοιχεί σε ένα – ίσως και λιγότερο –  άτομο σε ηλικία εργασίας, δηλαδή οικονομικά ενεργό.

Οι επανηλλειμμένες μειώσεις των συντάξεων και οι αυξήσεις των ορίων συνταξιοδότησης,  καθίστανται ανενεργές – σε βάθος χρόνου –, εάν δεν βρεθούν λύσεις στο οξυμένο δημογραφικό πρόβλημα. Σημαντική συνεισφορά στην κατάρρευση του συστήματος έχει και η εκρηκτική άνοδος των ελαστικών μορφών απασχόλησης που προκαλούν αυξημένη απώλεια εσόδων στο σύστημα.

Η σημερινή επίσημη εικόνα της σχέσης απασχολούμενων συνταξιούχων δείχνει ότι σε κάθε συνταξιούχο αντιστοιχούν 1,5 εργαζόμενοι, ενώ πριν δεκαπέντε χρόνια η σχέση αυτή ήταν κοντά στο ένας συνταξιούχος προς δύο εργαζόμενοι.

Προσφάτως, ο υπουργός Εργασίας κ. Κ. Χατζηδάκης μιλώντας στη Βουλή προσδιόριζε την σχέση αυτή στο 1 προς 1,7 την στιγμή που το ασφαλιστικό σύστημα έχε δομηθεί με την παραδοχή ότι για κάθε 4 εργαζομένους θα υπάρχει ένας συνταξιούχος. Μάλιστα εκτίμησε ότι το 2030 η Ελλάδα θα έχει πάρει από την Ιταλία μια «ανεπιθύμητη πρωτιά, θα είμαστε, δηλαδή, η πιο γερασμένη χώρα της Ευρώπης».

ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΦΤΩΧΟΣ ΠΕΙΝΑ ΦΤΩΧΕΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ ΓΙΑΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
 

Οι μελέτες

Καθοριστικό ρόλο στην – έτι περαιτέρω – επιδείνωση του ασφαλιστικού προβλήματος διαδραματίζουν, η μείωση των γεννήσεων, ο διπλασιασμός των ηλικιωμένων και η αύξηση του προσδόκιμου ζωής, που επιδεινώνουν περαιτέρω τα στοιχεία της ήδη απασφαλισμένης δημογραφικής βόμβας και θέτουν, εν αμφιβόλω, το μέλλον του ασφαλιστικού συστήματος και τη δυνατότητα παροχής εγγυημένων συντάξεων.

Σύμφωνα με μελέτη των πανεπιστημιακών κ. Σ. Ρομπόλη (ομότιμου καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου) και του αναλογιστή κ. Β. Μπέτση (διδάκτορα στο ίδιο πανεπιστήμιο) που προβάλει τα σημερινά στοιχεία στο έτος 2070, κατά το έτος αυτό « το εργατικό δυναμικό θα  μειωθεί σε σχέση με το  2020  κατά 31%, ενώ οι συνταξιούχοι θα  αυξηθούν κατά 13%  σε σχέση με το 2020».

Ο πληθυσμός της χώρας μας εκτός από μειωμένος, εμφανίζεται και εξαιρετικά γηρασμένος. Ο δείκτης εξάρτησης ηλικιωμένων από 34,6 το 2019 υπολογίζεται σε 59,9 το 2070. «Το γεγονός αυτό επηρεάζει σημαντικά, μεταξύ των άλλων, τομείς όπως είναι η υγειονομική περίθαλψη και η κοινωνική ασφάλιση», εκτιμούν οι δύο ερευνητές.

Δραματική είναι η αύξηση στις συνταξιοδοτικές και τις δαπάνες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ενώ η μείωση του εργατικού δυναμικού δημιουργεί περαιτέρω προβλήματα χρηματοδότησης του συστήματος.

Σε παλαιότερες μελέτες τους οι ίδιοι ερευνητές είχαν εκτιμήσει ότι «για την κάλυψη του ελλείμματος που προκαλεί το δημογραφικό πρόβλημα απαιτείται επιπλέον μείωση των συντάξεων κατά 30%, απλώς μόνο για να διατηρηθεί εν ζωή το ασφαλιστικό σύστημα».

Η μελέτη για το δημογραφικό εκτιμά ότι το προσδόκιμο ζωής θα αυξάνεται μέχρι το 2065. Θεωρεί όλες τις άλλες οικονομικές και δημογραφικές παραμέτρους σταθερές. Στην περίπτωση αυτή το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, εκτιμάται ότι θα επιβαρυνθεί, μόνο εξαιτίας  της  αύξησης  του προσδόκιμου ζωής, κατά 49,4 δισ. ευρώ. Δηλαδή, η αναλογιστική υποχρέωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης θα αυξηθεί κατά 49,4 δισ. ευρώ. Ως εκ τούτου για την χρηματοδότηση της επιβάρυνσης του συστήματος, εξαιτίας της αύξησης του προσδόκιμου ζωής, θα πρέπει να βρεθούν επιπλέον πρόσθετοι πόροι ύψους 0,5% του ΑΕΠ. Διαφορετικά απαιτούνται εφιαλτικά μέτρα όπως η μείωση των συντάξεων κατά 30%, η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης  στα 73 έτη έως το 2060 η αύξηση των εισφορών για την κύρια σύνταξη από 20% που είναι σήμερα σε 27% και στην επικουρική από 6% σε 8,1%.

Οικονομικός Ταχυδρόμος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.