Ρεκόρ ο Πληθωρισμός Μητσοτάκη: Στο 10,7% στην Ελλάδα – Στο 8,1% στην Ευρωζώνη – Το απόλυτο Success Story

Τα στοιχεία αυτά ανακοίνωσε η Eurostat με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή, ενώ ο εθνικός δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος καταρτίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ, θα ανακοινωθεί στις 9 Ιουνίου.

Πληθωρισμός ρεκόρ στην Ελλάδα: Στο 10,7% εκτινάχθηκε τον Μάιο – Στο 8,1% στην Ευρωζώνη

Στο 10,7% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάιο σε ετήσια βάση από 9,1% τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, ενώ στην Ευρωζώνη αυξήθηκε στο 8,1% από 7,4%, αντίστοιχα. Η Eurostat υπολογίζει τον πληθωρισμό με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή, ενώ ο εθνικός δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος καταρτίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ, θα ανακοινωθεί την επόμενη Πέμπτη, 9 Ιουνίου. Στο πλαίσιο αυτό, ο εθνικός πληθωρισμός του Μαΐου θα κινηθεί προς το 12%, που αποτελεί νέο αρνητικός ρεκόρ και γυρίζει την οικονομία 30 χρόνια πίσω. Εξετάζοντας τους βασικούς παράγοντες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, η ενέργεια αναμένεται να έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Μάιο (39,2%, έναντι 37,5% τον Απρίλιο), ακολουθούμενη από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (7,5%, έναντι 6,3% τον Απρίλιο ), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (4,2%, έναντι 3,8% τον Απρίλιο) και τις υπηρεσίες (3,5%, έναντι 3,3% τον Απρίλιο). Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός με βάση τον εθνικό δείκτη είναι συστηματικά υψηλότερος από τον εναρμονισμένο και τον Απρίλιο είχε διαμορφωθεί στο 10,2%. Μεγαλύτερη άνοδο τιμών από την Ελλάδα είχε η Εσθονία (20,1%), η Λετονία και η Λιθουανία (16,4% και 18,5% αντίστοιχα), και η Σλοβακία (11,8%).

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

,,,,,,,

One thought

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.