Βενζίνη τιμή: Πώς οδηγούμε οικονομικά με πολύ απλά tips & tricks

Αν ποτέ οι τιμές των καυσίμων πάψουν να μας απασχολούν, υπάρχουν διάφορα trick, με τα οποία μπορούμε να κινηθούμε πιο οικονομικά.

Πριν από την οδήγηση θα πρέπει να σκεφτούμε ποια αντικείμενα στο αυτοκίνητο πρέπει πραγματικά να έρθουν μαζί μας στη βόλτα. Τα βαριά αντικείμενα στο χώρο αποσκευών απλώς αυξάνουν την κατανάλωση, όπως φυσικά και οτιδήποτε άλλο είναι άσκοπα τοποθετημένο στο αυτοκίνητο.

Επίσης σημαντική είναι η σωστή πίεση του αέρα στα ελαστικά. Μια μειωμένη ακόμα και κατά 0,2 bar πίεση προκαλεί περιττή επιπλέον κατανάλωση εξαιτίας της αυξημένης αντίστασης κύλισης. Αν χρησιμοποιείτε κλιματισμό ή θέρμανση, πρέπει επίσης να περιμένει υψηλότερη κατανάλωση καυσίμου. Μεταξύ 0,1 και 2,1 lt. ανά 100 kmκαταναλώνει περίπου ο κλιματισμός.

Τα ανοιχτά πλευρικά παράθυρα ή μια ανοιχτή ηλιοροφή δεν είναι απαραίτητα επιλογές, που στοιχίζουν φθηνότερα σε σχέση με τον κλιματισμό, καθώς επηρεάζουν τη ροή του αέρα, η οποία κοστίζει περισσότερο καύσιμο ειδικά σε υψηλότερες ταχύτητες. Σε μεγαλύτερα ταξίδια συνιστάται η μέγιστη ταχύτητα κίνησης να ισούται με τα τρία τέταρτα της μέγιστης ταχύτητας του οχήματος, εφόσον, βέβαια, αυτή δεν υπερβαίνει το σχετικό όριο.

Πόσο επηρεάζει η μη ταχεία κίνηση, το καταλαβαίνει όποιος έχει οδηγήσει μια μεγαλύτερη απόσταση στους αυτοκινητόδρομους με περιορισμένη ταχύτητα στο εξωτερικό. Αν ταξιδεύετε σημαντικά ταχύτερα από την ανώτατη ταχύτητα σε οδό ταχείας κυκλοφορίας, θα πρέπει να περιμένετε με πολλά αυτοκίνητα πολλά καύσιμα. Επίσης, τα σύγχρονα SUV δεν υπολογίζουν σωστά την αυξανόμενη αντίσταση του ανέμου.

Ωστόσο, το οδηγικό στιλ έχει τη μεγαλύτερη επιρροή. Η κατανάλωση καυσίμου μειώνεται έως και κατά ένα τέταρτο, αν κινείστε προνοητικά. Αν δείτε από απόσταση το φανάρι κόκκινο, αφήστε το αυτοκίνητο να φτάσει εκεί αργά και να βγάλετε την ταχύτητα όσο το δυνατόν αργότερα για να χρησιμοποιηθεί η διακοπή καυσίμου του κινητήρα. Όταν το πόδι απομακρύνεται από το pedal του γκαζιού, οι μονάδες έγχυσης κλειδώνουν την τροφοδοσία καυσίμου και ο κινητήρας φρενάρει το αυτοκίνητο χωρίς να καταναλώνει καύσιμο.

Η έγκαιρη αλλαγή ταχύτητας μειώνει τις στροφές λειτουργίας του κινητήρα και κατά συνέπεια την κατανάλωση καυσίμου. Ο σωστός χρόνος αλλαγής έχει επιτυγχάνεται ακόμα και στις περίπου 2.000 rpm. Τα σύγχρονα αυτοκίνητα, μάλιστα, μπορούν εύκολα να μετακινηθούν στην κυκλοφορία της πόλης με επιλεγμένη την πέμπτη σχέση. Στα αυτόματα αυτοκίνητα, μπορεί ο οδηγός να πιέζει το pedal του γκαζιού λιγότερο. Έτσι, το κιβώτιο ταχυτήτων επιλέγει την επόμενη ταχύτητα. Σε αντίθεση με τις δημοφιλείς φήμες που οδηγούν στις χαμηλότερες ταχύτητες, αυτές δεν βλάπτουν τον κινητήρα.

Δε συνιστάται να βάζετε στα καύσιμα οποιαδήποτε βοηθήματα έχετε ακούσει για βελτιωμένη απόδοση. Δοκιμές έδειξαν ότι δισκία στο ρεζερβουάρ ή μαγνήτες στη γραμμή ροής του καυσίμου είναι εξίσου αναποτελεσματικά με τα πρόσθετα λαδιού. Αντ’ αυτών, θα πρέπει καλύτερα να πραγματοποιείτε τακτικές αλλαγές λαδιού και να παρέχετε λειτουργική τεχνολογία στο όχημα.

caranddriver

One thought

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.