Απάντηση στο συκοφαντικό άρθρο του Γιώργου Παπαχρήστου εναντίων των Ελληνικών Πανεπιστημίων

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ - ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ - ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΙΩΤΗΣ - ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΚΙΛΙΑΣ

Ένα ακόμα παράδειγμα δημοσιογραφίας όπου καταθέτουμε την αποψάρα μας παριστάνοντας τον δημοσιογράφο και χωρίς να αφήνουμε την πραγματικότητα ή – φευ – τα αντικειμενικά στοιχεία να μας την αλλάξουν.

Αναφέρει ο κ. Παπαχρήστος πως «τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι κάτω από τον μέσο όρο σε όλους τους τομείς, συγκρινόμενα σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Πολύ πίσω από πανεπιστήμια βαλκανικών χωρών ή χωρών με υποδεέστερο από το δικό μας εκπαιδευτικό σύστημα.»

Από που προκύπτει αυτό βρε μάστορα;

Ας πάρουμε την τελευταία πρόταση, για τα πανεπιστήμια των βαλκανικών χωρών.

  • Ελλάδα: 4 πανεπιστήμια στις θέσεις 301-400 (Αθήνα), 501-600 (Αριστοτέλειο), 601-700 (Κρήτη), 801-900 (Θεσσαλία) στα 1,000 της λίστας της Σανγκάης, 11 στα τοπ-1,200 της Τimes Higher Education (T.H.E)
  • Αλβανία: κανένα
  • Βουλγαρία: κανένα στην λίστα της Σανγκάης, 2 στην Τ.Η.Ε.
  • Κοσοβο: κανένα
  • Μοντενέγκρο: κανένα στην λίστα της Σανγκάης, 1 στην Τ.Η.Ε.
  • Βόρεια Μακεδονία: κανένα
  • Σερβία: 2 πανεπιστήμια στις θέσεις 501-600 (Βελιγράδι), 901-1000 (Νοβι Σαντ) στην λίστα της Σανγκάης, 3 στην Τ.Η.Ε.
  • Κροατία: 1 πανεπιστήμιο στις θέσεις 601-700 (Ζαγκρεμπ) στην λίστα της Σανγκάης, 3 στην Τ.Η.Ε.
  • Σλοβενία: 1 πανεπιστήμιο στις θέσεις 501-600 (Λιουμπλιάνα) στην λίστα της Σανγκάης, 2 στην Τ.Η.Ε.
  • Ρουμανία: 1 πανεπιστήμιο στις θέσεις 801-900 (Μπαμπέτς) στην λίστα της Σανγκάης, 3 στην Τ.Η.Ε.

Με άλλα λόγια αυτά για το πως τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι πολύ πίσω από τα πανεπιστήμια βαλκανικών χωρών είναι μια αστήρικτη μπούρδα. Οι χώρες με υποδεέστερο από το δικό μας εκπαιδευτικό σύστημα δεν ξέρω ποιες είναι, δηλαδή ξέρω, είναι κάτι που έγραψε χωρίς να ξέρει τι εννοεί ο κύριος Παπαχρήστος.

Πάμε παρακάτω.

Η κρίση σε σχέση με το πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο από που προκύπτει; Βαριέμαι να κοιτάω για λεπτομερή στοιχεία (διότι δεν είμαι δημοσιογράφος, την ψυχοθεραπεία μου κάνω εδώ καθημερινά) αλλά μια χώρα με το 0.14% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει το 0.4-1% των τοπ πανεπιστημίων (0.4% στην λιστα της Σανγκάης, 1% στην λίστα του T.H.E). Πως είναι κάτω από τον μέσο όρο σε όλους τους τομείς τα ελληνικά πανεπιστήμια, συγκρινόμενα σε παγκόσμιο επίπεδο;

Έτσι για την αλητεία κάθισα και μέτρησα πως από τα 1,000 πρώτα της λίστας της Σανγκάης τα ~300 περίπου είναι στην ΕΕ. Η Ελλάδα έχει το 1.3% του εθνικού εισοδήματος της ΕΕ, και το 1.3% των Πανεπιστημίων της ΕΕ. Λογικό. Να δούμε όμως και πως η Ελλάδα ξοδεύει μόλις 1.2 δις Ευρώ στα Πανεπιστήμια από τα 671 δις Ευρώ της ΕΕ, με το 0.2% δηλαδή των χρημάτων έχει το 1.4% των τοπ Πανεπιστημίων; Αξιοπρόσεκτη επιτυχία το λες αυτό. Πως στον διάολο είναι κάτω από τον μέσο όρο σε όλους τους τομείς τα ελληνικά πανεπιστήμια, συγκρινόμενα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο;

Και τέλος, ναι, τα Ελληνικά Πανεπιστήμια έχουν πολλά προβλήματα. Αν και το κυριότερο είναι ότι δεν έχουν λεφτά, έχουν και άλλα θέματα. Αλλά έλεος με την απαξία και την μιζέρια.

(ναι, έχω απασφαλίσει)

Ιδεοληπτικοί τενεκέδες που σας πείραξε και η θέση 108 για την δημοσιογραφία σαν δεν ντρέπεστε.

Anastassis Perrakis 4 Μαΐου στις 5:30 μ.μ.  · 


Διαβάστε το συκοφαντικό άρθρο του Γιώργου Παπαχρήστου (ΕΔΩ)

One thought

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.