Βζιιιν ! Εταιρία επέλεξε την Τουρκία για εργοστάσιο μπαταριών

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα επικρατήσουν στο άμεσο μέλλον οπότε γίνεται ζωτικής σημασίας η ανάπτυξη εργοστασίων για την κατασκευή μπαταριών. Και η Τουρκία βρίσκεται και πάλι στην πρώτη γραμμή.

Ένα από τα κύρια προβλήματα στην περεταίρω ανάπτυξη των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι ότι λείπουν και οι αντίστοιχες μεγάλες μονάδες παραγωγής μπαταριών, με αποτέλεσμα οι αυτοκινητοβιομηχανίες να αναζητούν εναγωνίως νέες συνεργασίες για την δημιουργία τέτοιων εγκαταστάσεων.

Στο πλαίσιο της δυναμικής ανάπτυξης της γκάμας της στην Ευρώπη με επτά νέα μοντέλα, η Ford επέλεξε την Τουρκία για να δημιουργήσει μία μεγάλη μονάδα παραγωγής μπαταριών, μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο.

Στην συνεργασία αυτή θα συμμετέχουν εκτός από την Ford και οι εταιρίες SK Innovation Cο. από τη Νότια Κορέα και Koc Holding AS από την Τουρκία. Οι τρεις αυτές εταιρίες υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας με στόχο την δημιουργία ενός μεγάλου εργοστασίου μπαταριών.

Το εργοστάσιο αυτό, το πρώτο στην Τουρκία, είναι μέρος της μεγάλης προσπάθειας της Ford για να έχει 2 εκατομμύρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα ετησίως μέχρι το 2026. Το νέο εργοστάσιο θα κατασκευαστεί κοντά στην Άγκυρα και θα παράγει κυψέλες NMC υψηλής περιεκτικότητας σε νικέλιο για συναρμολόγηση σε μεγάλες συστοιχίες μπαταριών.

Η παραγωγή θα ξεκινήσει μέχρι το 2025 και θα έχει ετήσια δυναμικότητα έως και 45 γιγαβατώρες. Η επένδυση υποστηρίζεται από την κυβέρνηση της Τουρκίας, και θα εξυπηρετήσει σε αρχική φάση την παραγωγή των επαγγελματικών της Ford που γίνεται στην χώρα, και ιδίως του Transit

Το ποσό της επένδυσης δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό. Η Ford και η κορεάτικη εταιρία σχεδιάζουν να επενδύσουν πάνω από 11,4 δισ. δολάρια για την κατασκευή τριών εργοστασίων για μπαταρίες αλλά και για το εργοστάσιο της παραγωγής του ηλεκτρικού F-Series στις ΗΠΑ, που θα είναι η μεγαλύτερη επένδυση στην ιστορία της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Αμερική.

Η Ford σχεδιάζει να έχει 240 Gwh δυναμικότητα σε μπαταρίες παγκοσμίως μέχρι το 2030, με τις 140 Gwh να προέρχονται από την συνεργασία με την SK της Νότιας Κορέας. Τα υπόλοιπα θα προέρχονται από εργοστάσια στην Ευρώπη και την Κίνα, μεταξύ των οποίων και το νέο εργοστάσιο που θα κατασκευαστεί στην Τουρκία.

ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΜΑΪΜΟΥ ΜΑΙΜΟΥ

Βέβαια η θεαματική άνοδος είναι σε σχέση με την περσινή χρονιά που είχε επιβληθεί lockdown στη χώρα και είχε παγώσει κάθε οικονομική δραστηριότητα. Γι’ αυτό οι αριθμοί είναι πλασματικοί και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Η αύξηση των καταναλωτικών δαπανών ήταν δεδομένη, γιατί η οικονομία άνοιξε και έπεσαν στην αγορά περίπου 40 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία δόθηκαν για επιχορηγήσεις σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους που βρίσκονταν σε   αναστολή.

Αυτό προκάλεσε και την αύξηση καταθέσεων στις τράπεζες.

Ένα ακόμη στοιχείο που συνέβαλε στην ευημερία των αριθμών είναι τα έσοδα από τον τουρισμό. Βέβαια η πραγματική κατάσταση στην οικονομία είναι εντελώς διαφορετική. Η όποια ανάπτυξη βασίζεται στα δανεικά που εξασφάλισε η χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επαναλαμβάνεται δηλαδή το σύνδρομο του 2000 όταν η τότε κυβέρνηση έπαιρνε δάνεια με το τσουβάλι, εμφάνιζε πλασματική ανάπτυξη με αποτέλεσμα δέκα χρόνια αργότερα να φτάσουμε σε κατάσταση χρεοκοπίας. Το μέγεθος της ανάπτυξης θα φανεί όταν η οικονομία επιστρέψει στα προ κορωνοϊού επίπεδα.

Μέχρι τότε δηλαδή για έναν ακόμη χρόνο οι αριθμοί θα ευημερούν και ο κόσμος θα υποφέρει. Για την ανάγκη επαναπροσδιορισμού του όρου ανάπτυξης στη χώρα μίλησε και ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ανάπτυξη για όλους» 

«Η ανάπτυξη δεν μπορεί να είναι μόνο αριθμοί. Πρέπει να δούμε ξανά και τα ποιοτικά της χαρακτηριστικά» τόνισε με νόημα ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο ίδιος αναφερόμενος στην ανάπτυξη εξήγησε ότι «αν στόχος μας είναι ένα βιώσιμο μέλλον για όλους, χωρίς αποκλεισμούς. Οφείλουμε να θέσουμε και να υλοποιήσουμε συμπεριληπτικούς οικονομικούς και κοινωνικούς στόχους, αντί απλά να παρατηρούμε  τις «αποτυχίες» των παγκόσμιων αγορών».

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας  ότι «αναμασάει οικονομικές συνταγές του παρελθόντος που απέτυχαν και μας οδήγησαν στην πτώχευση» και πως υλοποιεί «τα trickle down economics, που από την Ιαπωνία μέχρι τις ΗΠΑ απορρίφθηκαν πανηγυρικά». «Αν κανείς ονειρεύεται μια οικονομία χαμηλού κόστους, τελικά θα έχει μια οικονομία χαμηλών προσδοκιών όπου οι περισσότεροι θα ζουν μέσα στην ανασφάλεια» επισήμανε.

Ο Αλέξης Τσίπρας στάθηκε ιδιαίτερα στα επιχειρήματα υπογραμμίζοντας ότι «χρειαζόμαστε, μια νέα αντίληψη για την παγκόσμια  διακυβέρνηση και μια νέα σχέση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στη βάση της επίτευξης ενός κοινά αποδεκτού κοινωνικού στόχου».

Επιπλέον έφερε ένα παράδειγμα σχετικό με την πανδημία και με έμφαση εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα εμβόλια κατά του covid πρέπει να είναι προσβάσιμα σε όλους « Εν προκειμένω στη διασφάλιση ότι τα εμβόλια θα είναι παγκοσμίως διαθέσιμα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ άλλων επέμεινε στο ότι «θα πρέπει να κοινωνικοποιούμε τα οφέλη και όχι μόνο τους κινδύνους».

Εστιάζοντας στην οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε με νόημα ότι «το πρόβλημα της χώρας και κατά την προηγούμενη κρίση δεν ήταν πρώτα και κύρια δημοσιονομικό, αλλά ήταν αναπτυξιακό». «Η Ελλάδα όμως είχε και έχει δυνατότητες. Αλλά για να τις αξιοποιήσει χρειάζεται δομικές αλλαγές. Χρειάζεται ένα νέο παραγωγικό μοντέλο.

Που θα στοχεύει στη βιώσιμη αύξηση του ΑΕΠ και επομένως σε προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας με αντίστοιχο περιβαλλοντικό και κοινωνικό αποτύπωμα. Που θα στηρίζεται στην αξία του ανθρώπινου κεφαλαίου και ιδίως των υψηλά καταρτισμένων νέων γενεών» πρόσθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Συνέχισε τονίζοντας ότι χρειάζεται «ένα μοντέλο, που θα επιδιώκει την αύξηση των παραγωγικών επενδύσεων (ελληνικών και ξένων κεφαλαίων) δίνοντας κίνητρα και αίροντας τους αναχρονισμούς του κράτους που εμπόδιζαν τους επενδυτές. Την ασφάλεια δικαίου, τη γρήγορη απονομή δικαιοσύνης, την άρση της γραφειοκρατίας, το σαφές χωροταξικό πλαίσιο».


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

 

One thought

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.