Πολάκης: Θεσμικές αλλαγές στη Δικαιοσύνη που θα την ενισχύσουν και θα την αποκαταστήσουν στη συνείδηση των πολιτών

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ
ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ

Συνέντευξη στον Χρήστο Κυμπιζή για την Κυριακάτικη Kontra News 

Τη δέσμευση πως δεν θα σταματήσει να αγωνίζεται για να βγει στο φως η αλήθεια για τις υποθέσεις της Novartis και του ΚΕΕΛΠΝΟ δίνει μέσω της Κυριακάτικης Κοntranews o Παύλος Πολάκης. «Ζούμε σε μια χώρα όπου ο μέσος πολίτης αισθάνεται ότι δεν αποδίδεται δικαιοσύνη, και όταν αυτό γίνεται είναι με μεγάλη καθυστέρηση» λέει μεταξύ άλλων και απαντά στην επίθεση της ΝΔ με αφορμή τις δηλώσεις του για εθελούσια έξοδο των δικαστών. Επιπλέον, ασκεί σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για πανδημία και ακρίβεια, μιλά για το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΚΙΝΑΛ του Νίκου Ανδρουλάκη και σχολιάζει τις εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ.

» Κάθε μέρα θρηνούμε πάνω από 100 νεκρούς λόγω κορωνοϊού. Τι πρέπει να γίνει τελικά για να πέσουν τα κρούσματα και να σωθούν ζωές;

Για το τι έπρεπε να γίνει έχω μιλήσει εδώ και ενάμιση χρόνο, πολύ πριν δηλαδή φτάσουμε στο σημερινό τραγικό απολογισμό των 25.000 νεκρών. Σήμερα που μιλάμε, η χώρα μας εμφανίζει αδικαιολόγητα μεγάλο ποσοστό θνησιμότητας, αφού μόνο τον Ιανουάριο που μας πέρασε καταγράφηκαν 2.651 θάνατοι, φέρνοντάς μας στην 2η θέση σε όλη την Ε.Ε. σε θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Ενδεικτικά, στη Γερμανία με οκταπλάσιο πληθυσμό σε σχέση με την Ελλάδα, καταγράφηκαν τον ίδιο μήνα 2.256 θάνατοι. Είναι αδιανόητο το γεγονός ότι εν μέσω πανδημίας, η κυβέρνηση της ΝΔ με την εμμονικά εχθρική της στάση απέναντι στο Δημόσιο σύστημα Υγείας, αντί να ενισχύσει το ΕΣΥ και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, το υποβαθμίζει καθημερινά. Οι υποστελεχωμένες ΜΕΘ, από τις οποίες απουσιάζει εξειδικευμένο προσωπικό, η εγκληματική ολιγωρία της κυβέρνησης να προμηθευτεί καινοτόμες θεραπείες όπως τα μονοκλωνικά αντισώματα και τα αντιικά χάπια, συμπληρώνουν την τραγική σημερινή εικόνα.

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ
ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ

» Τελικά θα μάθουμε την αλήθεια για τις υποθέσεις Novartis και ΚΕΕΛΠΝΟ; Τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που γίνει ξανά κυβέρνηση;

Φρονώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα κάνει αυτό που πρέπει. Το μόνο που μπορώ να υποσχεθώ, είναι ότι εγώ προσωπικά, παρά τη συντονισμένη επίθεση που δέχομαι σε καθημερινή βάση από τα εντεταλμένα ΜΜΕ, παρ’ όλες τις αγωγές που καθημερινά αντιμετωπίζω, δεν θα σταματήσω ποτέ να παλεύω για αυτό, καθώς θεωρώ ότι ο τομέας της Υγείας είχε σημαντική συμβολή στην χρεοκοπία της χώρας μέσω τεραστίων σκανδάλων, όπως αυτά του ΚΕΕΛΠΝΟ και της NOVARTIS κ.α. Για την Ελληνική Δικαιοσύνη όμως, τα αδιευκρίνιστα 345.000 € του Άδωνι Γεωργιάδη και τα αδιευκρίνιστα 908.165 € του Αβραμόπουλου δεν είναι αρκετά για να κληθούν έστω να καταθέσουν… Οι μόνοι που θα πρέπει να καταθέσουν αποδείχτηκε ότι είναι η κ. Παπαδάκου, ο κ. Βαξεβάνης και η κ. Τουλουπάκη.

» Πώς μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να καλεί σε διάλογο το ΚΙΝΑΛ, την ώρα που επιτίθεται στον Ανδρέα Λοβέρδο για τη Novartis;

Το ορθό είναι ότι αυτός που «επιτίθεται» στον Ανδρέα Λοβέρδο είναι η Δικαιοσύνη, η οποία εδώ και χρόνια τον καθιστά υπόδικο και δεν ολοκληρώνει τη διαδικασία να ασκήσει δίωξη ή όχι, παρά τα τόσα στοιχεία που έχει στα χέρια της για το σκάνδαλο Nοvartis. Το ΚΙΝΑΛ οφείλει να δώσει εξηγήσεις για το πώς επέτρεψε σε ένα κεντρικό του στέλεχος που ελέγχεται για διαφθορά, να διεκδικεί ακόμα και την προεδρία του κόμματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κάνει το αυτονόητο και διαχωρίζει τη θέση του απέναντι σε πολιτικούς που ελέγχονται για διαφθορά και σε πολιτικούς οργανισμούς, που τουλάχιστον σε επίπεδο διακηρύξεων στέκονται απέναντι στη δεξιά νεοφιλελεύθερη διακυβέρνηση Μητσοτάκη και τα διαπλεκόμενα αρπαχτικά που τη στηρίζουν για να καρπωθούν τα deal εκποίησης του δημόσιου πλούτου στην Ελλάδα. Ο δε κ. Ανδρουλάκης, όσο συνεχίζει να διατυπώνει με ελαφρότητα τα αυτονόητα και να μην παίρνει ουσιαστική θέση για το αύριο αυτής της χώρας και τα επίδικα για τον λαό της, μόνο κακές υπηρεσίες προσφέρει στο κόμμα του.

» Η ΝΔ σας άσκησε σφοδρή κριτική επειδή μιλήσατε για κρατικοποίηση τραπεζών και ΔΕΗ, καθώς και για εθελούσια έξοδο δικαστών…

Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, αντί να φέρει μείωση τιμών, όπως ευαγγελιζόταν η κυβέρνηση της ΝΔ και ο κ. Χατζηδάκης προσωπικά, οδήγησε τελικά σε μια πρωτοφανή αύξηση της τιμής του ρεύματος, με την Ελλάδα να έχει αυτή τη στιγμή που μιλάμε το δεύτερο πιο ακριβό ρεύμα στην Ε.Ε και η μέση τιμή της MWh να είναι στη χώρα μας η δεύτερη μεγαλύτερη στην Ε.Ε. Σκεφτείτε ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, εν μέσω μνημονίων και με κρατική ΔΕΗ, η τιμή του ρεύματος δεν αυξήθηκε ούτε ένα ευρώ. Δεν πρέπει να μιλάμε για αυτά; Όσο για τις τράπεζες, η δημιουργία μιας τουλάχιστον κρατικά ελεγχόμενης αναπτυξιακής τράπεζας αποτελούσε μέρος τους συνολικού σχεδιασμού από την προηγούμενη κιόλας διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ως βασικό εργαλείο χρηματοδότησης και επιβίωσης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής και γενικά της παραγωγικής ανασυγκρότησης που έχει ανάγκη ο τόπος μας. Τέλος, θεωρώ ότι είναι κοινός τόπος το γεγονός ότι οι Έλληνες πολίτες νιώθουν πως η λειτουργία της Δικαιοσύνης στη χώρα μας είναι το λιγότερο προβληματική. Ζούμε σε μια χώρα όπου ο μέσος πολίτης αισθάνεται ότι δεν αποδίδεται δικαιοσύνη, και όταν αυτό γίνεται είναι με μεγάλη καθυστέρηση. Επίσης, υποθέσεις μεγάλου δημόσιου ενδιαφέροντος ή διασπάθισης δημόσιου πλούτου καταλήγουν συχνά σε παραγραφή και ατιμωρησία. Υπ’ αυτό το πρίσμα, αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα πρέπει να κάνει όταν ξανακυβερνήσει είναι να προχωρήσει στις θεσμικές εκείνες αλλαγές που θα ενισχύσουν διεξοδικά τον θεσμό, θα επιταχύνουν τους χρόνους απόδοσης δικαιοσύνης και θα την αποκαταστήσουν στη συνείδηση των πολιτών. Κατά καιρούς έχω προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για αυτό.

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ
ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ

» Τι λέτε σε όσους διαφωνούν στην εκλογή πρόεδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ; Δεν αποσυντονίζει αυτή η συζήτηση το κόμμα από τα προβλήματα της κοινωνίας;

Μα ακριβώς στον πυρήνα αυτής της συζήτησης για τα προβλήματα της κοινωνίας αναφέρεται η πρόσφατη πρόταση για εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση του κόμματος. Γι’ αυτό και θα υιοθετηθεί πανηγυρικά από τα μέλη του Συνεδρίου και θα υλοποιηθεί. Όταν λέμε ότι όλοι συμφωνούμε να εισχωρήσει η πραγματική κοινωνία μέσα στο κόμμα (και με την ατομική, αλλά και με τη συλλογική της έκφραση) και να αντιστοιχίσουμε στις οργανωμένες γραμμές του την πραγματική του δύναμη στην κοινωνία, τότε η εκλογή ηγεσίας από τη βάση αποτελεί απλά το πρώτο σημαντικό βήμα. Βήμα απελευθέρωσης και μετασχηματισμού του κόμματος σε ένα ανοιχτό, συμμετοχικό, σύγχρονο οργανισμό της Αριστεράς του 21ου αιώνα και βασικό κορμό ανασύστασης της μεγάλης προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης στην Ελλάδα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.