Πάνος Ρήγας: Ο κ. Μητσοτάκης ως σύγχρονος Νέρωνας οδηγεί τη χώρα στην κοινωνική καταστροφή 

ΠΑΝΟΣ ΡΗΓΑΣ
 

του Πάνου Ρήγα*

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ κοινωνία δεν έχει πρόσβαση σε ένα καθολικό Σύστημα Υγείας, η ακρίβεια, ο πληθωρισμός, η ενεργειακή φτώχεια, η καθήλωση των μισθών έχουν οδηγήσει σε φτωχοποίηση μεγάλα τμήματά της. Η κυβέρνηση μείωσε τις κοινωνικές δαπάνες κατά 8,1 δισ. ευρώ χωρίς κανένα σχέδιο για την αντιμετώπιση των συνεπειών. Η ανάκαμψη, ακόμα και αν σύντομα υπάρξει, της οικονομικής δραστηριότητας και των εισοδημάτων θα είναι άνιση.

Η οριζόντια και απότομη περικοπή των ενισχύσεων σε συνδυασμό με το μεγάλο κύμα ακρίβειας θα αφήσει μεγάλα τμήματα της κοινωνίας εκτεθειμένα σε υποχρεώσεις στις οποίες δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν. Η ανάκαμψη εκτός από άνιση συνοδεύεται από διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος και ταυτόχρονα με δανεισμό. Από το 2020 έως το 2022 συνολικά το εθνικό εισόδημα της χώρας προβλέπεται ότι θα αυξηθεί κατά 22 δισ. ευρώ, ενώ την ίδια περίοδο το δημόσιο χρέος θα έχει αυξηθεί κατά 35 δισ. ευρώ. Δηλαδή θα έχουμε δανειστεί περισσότερα από όσα θα έχουμε παράγει.

Η Ελλάδα έχει την παγκόσμια πρωτιά στον αριθμό των θανάτων από Covid 19 ανά εκατομμύριο κατοίκους. Οι ανισότητες στην Ελλάδα σύμφωνα με μελέτη του ΚΕΠΕ συγκρίνονται με χώρες που ανήκουν στην κατηγορία νέων μελών. Σημαντικό τμήμα του πληθυσμού διαθέτει ατομικό εισόδημα χαμηλότερο από το όριο φτώχειας. Οι θάνατοι, η αύξηση της φτώχειας, της ανεργίας και των ανισοτήτων δεν είναι αναπόφευκτες συνέπειες της πανδημίας.

Οι αποτυχίες της κυβέρνησης είναι συνέπεια των ιδεολογικών της απόψεων και της διαχειριστικής της ανικανότητας. Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην καταστροφική πανδημία, την αυξανόμενη ανισότητα, την εγκαθίδρυση ενός αυταρχικού νεοφιλελευθερισμού με συνεχή απομείωση δημοκρατικών δικαιωμάτων, συρρίκνωση δημοκρατικών θεσμών και ποινικοποίηση της ερευνητικής δημοσιογραφίας που αναδεικνύει το δυσώδες τοπίο που δρα η Ν. Δ. πρέπει να είναι η συνεχής παρουσίαση των δύο αντίθετων σχεδίων για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, για το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας.

Με επίσημο πληθωρισμό 5,1% οι μισθωτοί των 650 ευρώ μηνιαίως μεικτά με την αύξηση του 2% έχουν απώλειες 3,1% στο μισθό τους. Η κυβέρνηση δεν κάνει αυτό που απαιτείται, για να στηρίξει το καλάθι του νοικοκυριού. Δεν στηρίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την ενεργοβόρα βαριά βιομηχανία.

Αντιθέτως έχει ψηφίσει φορολογικές ελαφρύνσεις με κατεύθυνση κυρίως τα υψηλά εισοδήματα, δεν ενεργοποιεί την επιτροπή ανταγωνισμού. Σε αυτό το περιβάλλον μετακυλύει το κόστος της ακρίβειας στους καταναλωτές και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προτείνει μία σειρά από μέτρα όπως την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ που θα συμπαρασύρει προς τα πάνω και το μέσο μισθό, τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους της πανδημίας, τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων. Στόχος των μέτρων που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η ενίσχυση του μέσου λαϊκού εισοδήματος. Είναι δύο αντιδιαμετρικά αντιπαρατιθέμενες αντιλήψεις και στρατηγικές. Με νόμο πλυντήριο για τους μεγαλόσχημους που εξαπατούν τους μικρομεσαίους στο χρηματιστήριο, διαγράφουν μετά την παρέλευση πενταετίας τις κακουργηματικές πράξεις τους. Έχουν διαμορφωθεί πλέον οι συνθήκες για μια πλατιά κοινωνική συμμαχία όλων όσων έχουν πληγεί από τις πολιτικές της Ν.Δ και επιζητούν μια προοδευτική διέξοδο.

Με τις προγραμματικές μας θέσεις επιδιώκουμε να εκφραστεί μια προοδευτική κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία κυβερνητικής αλλαγής. Σε αυτή την κατεύθυνση το συνέδριο πρέπει να αφορά το σύνολο της κοινωνίας, να αποδείξει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα τα έκανε καλύτερα, ότι μπορεί να είναι αποτελεσματικός, να διατυπώσει ένα συνεκτικό πρόγραμμα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και όχι ένα συνέδριο που θα εκπέμψει τη λανθασμένη εικόνα μιας αντιπαράθεσης μηχανισμών.

Κίνητρο συμμετοχής των προοδευτικών πολιτών στη συλλογική μας προσπάθεια για διεύρυνση του κόμματος αποτελεί η ενδυνάμωση των αποφασιστικών αρμοδιοτήτων στα συλλογικά όργανα, η διασύνδεση με αλληλοτροφοδότηση της κοινωνικής πλειοψηφίας στη οποία απευθύνεται το πρόγραμμα διακυβέρνησης, η απόρριψη του βουλευτοκεντρικού μοντέλου κόμματος, η απομάκρυνση προσωπικών στρατηγικών που υποσκάπτουν την συλλογική προσπάθεια.

* Πρώην αν. υπουργός Εθνικής Άμυνας – Μέλος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

One thought

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.