Εν κρυπτώ αναθέσεις…Εκτός «Διαύγειας» 2 εκατομμύρια ευρώ

Εκτός «Διαύγειας» επέλεξε το υπουργείο Εργασίας να αναθέσει προμήθειες ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ για είδη προστασίας από τον κορωνοϊό. Το θέμα φέρνουν στη Βουλή με ερώτησή τους 39 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, επισημαίνοντας ότι μοιράζονται αδιαφανώς τα 4/5 σε ιδιωτικά γηροκομεία.

Όπως αναφέρεται στην ερώτηση το Υπ. Εργασίας και Κοιν. Υποθέσεων προμηθεύτηκε μέσω της Επιτελικής Δομής του Τομέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με διαδικασίες ΕΣΠΑ, προστατευτικά μέσα κατά του κορωνοϊού (μάσκες, γάντια και χειρουργικές ρόμπες) για τους εργαζόμενους των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας, Περιφερειών, ΝΠΔΔ που φιλοξενούν σε ιδρύματα παιδιά, ανάπηρους, ηλικιωμένους και χρονίως πάσχοντες, αλλά και για τους εργαζομένους ιδιωτικών Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων, κερδοσκοπικού και μη χαρακτήρα.

Υπεύθυνα για την παραλαβή και διανομή σε ιδρύματα και Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων είναι τα ΚΚΠΠ. Ο προϋπολογισμός της προμήθειας ήταν 357.000 για όλα τα ΚΚΠΠ και πενταπλάσια, 1.650.000 ευρώ για τις ιδιωτικές ΜΦΗ, πολλές από τις οποίες είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις που τιμολογούν τη φιλοξενία των ηλικιωμένων αποκομίζοντας κέρδη.

Ο κατάλογος των ωφελούμενων ΜΦΗ δεν ανακοινώθηκε ποτέ, η δε διαδικασία προμήθειας δεν ανατέθηκε στα ΚΚΠΠ, αλλά διεκπεραιώθηκε κεντρικά μέσω της Επιτελικής Δομής, με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, κατά παρέκκλιση της πάγιας νομοθεσίας περί δημοσίων έργων και προμηθειών, πάλι υπό τη δικαιολογία των έκτακτων αναγκών λόγω covid.

Δημοσιεύθηκε στην Kontra News της 5 Ιανουαρίου 2022

One thought

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.