Το έθαψαν και αυτό: Στο αρχείο τα «διπλά βιβλία του ΕΟΔΥ»

ΕΟΔΥ: «Δεν προέκυψαν στοιχεία που να επαληθεύουν τις εν λόγω καταγγελίες.»

Στο αρχείο τίθεται η έρευνα που είχε ξεκινήσει η Εισαγγελία, πριν περίπου έναν χρόνο, με αφορμή καταγγελίες σχετικά με «ανακριβή αποτύπωση από τον ΕΟΔΥ» του αριθμού των κρουσμάτων covid, καθώς δεν προέκυψαν στοιχεία που να επαληθεύουν τις εν λόγω καταγγελίες.

JUSTICE
JUSTICE

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επίμαχη δικογραφία, με διάταξη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών η οποία εγκρίθηκε και από την Εισαγγελία Εφετών, τίθεται στο αρχείο καθώς, όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα που διενεργήθηκε, «δεν εντοπίστηκαν αποκλίσεις μεταξύ των αμελλητί χορηγούμενων στατιστικών στοιχείων του Εθνικού Μητρώου Ασθενών και της επιδημιολογικής αναφοράς που εκάστοτε έθετε ο ΕΟΔΥ υπόψη της επιστημονικής επιτροπής λοιμωξιολόγων, που εισηγείτο την εφαρμογή των ενδεδειγμένων κάθε φορά υγειονομικών μέτρων».

Στο πλαίσιο της έρευνας, η οποία ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2020, εξετάστηκαν μάρτυρες και στοιχεία, δεδομένα από τα οποία προέκυψε πως δεν εντοπίζονται ανακρίβειες ή σφάλματα στο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων εκ μέρους του ΕΟΔΥ αλλά ούτε και καθυστέρηση ή δυσλειτουργία εκ μέρους των υπηρεσιών, που θα μπορούσε να στοιχειοθετήσει αδίκημα παράβασης καθήκοντος.

JUSTICE
JUSTICE

Οι καταγγελίες που αποτέλεσαν την αφετηρία της εισαγγελικής έρευνας αναφέρονταν σε παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων με κορονοϊό από τον ΕΟΔΥ, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τα τότε καταγγελλόμενα, τη μη ακριβή αποτύπωση του αριθμού των ατόμων που έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό. Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, το Μητρώο Ασθενών που δημιουργήθηκε στο πρώτο κύμα της πανδημίας, δεν ενημερωνόταν όπως έπρεπε και στον χρόνο που έπρεπε, «διότι στον ΕΟΔΥ ήθελαν να φτιάξουν ένα δικό τους Μητρώο». Η υπόθεση είχε φθάσει και στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής από την αξιωματική αντιπολίτευση η οποία έθετε ερωτήματα αν υπήρχε ένα παράλληλο σύστημα καταγραφής και πόσο αυτό, εφόσον όντως αποδεικνυόταν, συνέβαλε σε υγειονομικές επιλογές που κατά τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν καταστροφικές.

Στην διάταξη αρχειοθέτησης, σύμφωνα με πληροφορίες, περιγράφεται ο τρόπος λειτουργίας του συστήματος καταγραφής κρουσμάτων και επισημαίνεται πως ο ΕΟΔΥ είχε υπογράψει μια σύμβαση με ιδιωτική εταιρία για την καταγραφή και διαχείριση κρουσμάτων των κινητών μονάδων υγείας, τα στοιχεία των οποίων μεταφέρονταν στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών. Η διαπίστωση των εισαγγελικών αρχών είναι πως από την εξέταση όλης της διαδικασίας καταγραφής δεν προέκυψαν αποκλίσεις.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ 

Στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Le Monde δημοσιεύεται στις 7 Δεκεμβρίου 2020 ανταπόκριση της Marina Rafenberg, με τίτλο «Στην Ελλάδα, ο  αμφιλεγόμενος  αριθμός των κρουσμάτων του Covid-19» και υπότιτλο «Η Αθήνα ξεκίνησε έρευνα για τη μέθοδο καταμέτρησης του αριθμού των κρουσμάτων, που συνδέονται με την επιδημία  του κορονοϊού, που λέγεται ότι είναι εσφαλμένη λόγω της ύπαρξης δύο παράλληλων καταλόγων».

Αναφέρει μεταξύ άλλων:

Εν μέσω του δευτέρου κύματος της επιδημίας κορονοϊού, πιο μολυσματικού από το πρώτο στην Ελλάδα, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) δέχεται τα πυρά της κριτικής από αυτό το Σαββατοκύριακο. Δύο εφημερίδες, η Δημοκρατία και Το Βήμα, ισχυρίζονται ότι έχουν δημιουργηθεί δύο παράλληλα συστήματα για τον υπολογισμό του αριθμού των κρουσμάτων στη χώρα. Κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος, υπήρχε μόνο ένα μητρώο που διατηρούσε ο EOΔY, αλλά από το καλοκαίρι εμφανίστηκε ένα δεύτερο. Οι γιατροί και τα εργαστήρια πρέπει να αναφέρουν τον αριθμό των κρουσμάτων καθημερινά και στα δύο μητρώα.

Οι δύο εφημερίδες καταδεικνύουν τον δημόσιο οργανισμό, ο οποίος φαίνεται να ήθελε να δημιουργήσει το δικό του μητρώο, αναθέτοντας την εφαρμογή του σε μια ιδιωτική εταιρεία, που επωφελήθηκε από μια πολύ καλή σύμβαση, και η οποία φαίνεται ότι απέκρυψε τον αριθμό των πραγματικών κρουσμάτων , οδηγώντας σε μια κακή διαχείριση του δεύτερου κύματος. (…)

  • Σύμφωνα με την κεντροαριστερή εφημερίδα To Βήμα, αυτοί οι δύο ανταγωνιστικοί κατάλογοι είναι το αποτέλεσμα μιας «βαθιάς διαφωνίας» μεταξύ αφενός της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων υπό την προεδρία του επιδημιολόγου Σωτήρη Τσιόδρα και του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, και από την άλλη το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ.
  • Σύμφωνα με τη συντηρητική εφημερίδα Δημοκρατία, το χάος που δημιουργήθηκε από την ύπαρξη αυτών των δύο καταλόγων οδήγησε σε “καθυστέρηση επτά ημερών” στα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύονται κάθε βράδυ από τις αρχές.

Μετά από αυτές τις κατηγορίες, ξεκίνησε δικαστική έρευνα τη Δευτέρα. Ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, ο Πρόεδρος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων και ο Υπουργός υγείας θα ανακριθούν. «Αυτό δεν έγινε για την απόκρυψη ενός αριθμού κρουσμάτων από την κοινή γνώμη, αλλά υπήρξε κακοδιαχείριση. Γιατί να ζητήσουμε από τα εργαστήρια, για παράδειγμα, να δηλώσουν τον αριθμό των κρουσμάτων σε δύο διαφορετικές πλατφόρμες; Είναι απλώς ηλίθιο », λέει ένα μέλος της επιστημονικής επιτροπής. «Εάν καταχωρηθούν 2.152 νέα κρούσματα, πρέπει να γνωρίζουμε πόσα τεστ έχουν γίνει. Για να καταλήξουμε σε συμπεράσματα και να έχουμε μια ιδέα της θνησιμότητας ανά περιοχή, συχνά δεν έχουμε δεδομένα… », συνεχίζει ο γιατρός.

Ο Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, επικεφαλής μιας ερευνητικής ομάδας που ονομάζεται «Coronavirus Greece Research Group», συμφωνεί:

«Υπάρχει έλλειψη διαφάνειας στις δημοσιευμένες στατιστικές. Δεν έχουμε μια πολύ ακριβή εικόνα του ποσοστού θνησιμότητας, της ηλικίας των αποθανόντων, της εξέλιξης ανά περιοχή… ». «Η καταμέτρηση του αριθμού των κρουσμάτων πάσχει εντελώς, διότι τα τεστ από την αρχή της επιδημίας δεν έχουν πραγματοποιηθεί δωρεάν και σε μεγάλη κλίμακα, και δεν έχει διεξαχθεί, καμία επιδημιολογική μελέτη» συνεχίζει ο ερευνητής.  Η ελληνική κυβέρνηση και όλοι οι εμπλεκόμενοι αρνήθηκαν τη συνύπαρξη δύο παράλληλων λιστών.

«Κάθε μέρα, ιδιωτικά και δημόσια νοσοκομεία, εργαστήρια, η πολιτική  προστασία καταγράφουν στο ίδιο μητρώο τα κρούσματα (…). Περισσότεροι από 100 ερευνητές εργάζονται καθημερινά για τη συλλογή και την ανάλυση των δεδομένων», διαβεβαιώνει ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέας.

Το δημοσίευμα στη συνέχεια αναφέρεται στις  δηλώσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Νοέμβριος ήταν ο πιο θανατηφόρος μήνας στην Ελλάδα από την έναρξη της πανδημίας (με 1.780 θύματα, από τα 2.406 από την έναρξη της πανδημίας). Ο μέσος ημερήσιος αριθμός θανάτων είναι σχεδόν εκατό τις τελευταίες ημέρες. Ωστόσο, είναι κυρίως η αύξηση του αριθμού των ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία, που ανησυχεί τους ειδικούς και τις αρχές.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, ο αριθμός των κλινών εντατικής θεραπείας αυξήθηκε από 557 σε 1.260 μέσα σε λίγους μήνες για να αντιμετωπιστεί η πανδημία. Ωστόσο, το 80% των κλινών στην Αθήνα είναι ήδη κατειλημμένες και στη Θεσσαλονίκη, τη δεύτερη πόλη της Ελλάδας, η οποία πλήττεται περισσότερο από τον κορανοϊό, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να επιτάξει δύο ιδιωτικές κλινικές για να αντιμετωπίσει την έλλειψη κλινών.

Για την Πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής , Φώφη Γεννηματά, η διαχείριση του δεύτερου κύματος από την κυβέρνηση ήταν καταστροφική:

«Η δημιουργία μονάδων εντατικής θεραπείας για τον Covid-19 είναι ουσιαστικά το αποτέλεσμα ιδιωτικών δωρεών και της μετατροπής των υπαρχουσών κλινών, και οι προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού  που είχαν  προγραμματιστεί εδώ και μήνες, έγιναν μόλις τον Νοέμβριο».

Για τον Συντηρητικό Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, «τον περιμένουν ακόμη δύσκολες μέρες». Ο περιορισμός, που ξεκίνησε στις 7 Νοεμβρίου, παρατάθηκε την Τετάρτη έως τις 14 Δεκεμβρίου.

Πολιτική αντιπαράθεση για ΕΟΔΥ, lockdown, φωτογραφίες του Πρωθυπουργού στην Πάρνηθα

Επίσης εκτενές δημοσίευμα του Guardian, αναφέρεται στην πολιτική αντιπαράθεση για την βόλτα του πρωθυπουργού στην Πάρνηθα. Στο πλαίσιο της ροής ειδήσεων για τον κορωνοϊό ανά τον κόσμο γίνεται αναφορά στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι «αποκαλύψεις για στρεβλώσεις στην καταμέτρηση κρουσμάτων  κορωνοϊού έχουν προκαλέσει αυξανόμενη αντιπαράθεση στην Ελλάδα».

Τα στοιχεία που δημοσιεύει κάθε βράδυ η κυβέρνηση σχετικά με τον κορωνοϊό έχουν χαρακτηριστεί ανακριβή μετά από δημοσιεύματα για κακοδιαχείριση από την πλευρά του ΕΟΔΥ.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, πρώην υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του ΜΕΡΑ25, ήλπιζε ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφέρονταν στο θέμα στην Ώρα του Πρωθυπουργού στη Βουλή. Ο Βαρουφάκης μιλώντας στη Βουλή κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι «κρύβεται», διότι δεν παρουσιάστηκε στη Βουλή. «Μπορείτε να κρύβεστε κύριε Μητσοτάκη από τη Βουλή σήμερα, αλλά δεν θα καταφέρετε να κρυφτείτε από την κοινή γνώμη», είπε ο Βαρουφάκης στη Βουλή.

Η αντιπαράθεση ώθησε την εισαγγελία να ζητήσει τη διενέργεια έρευνας μετά από δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία διαφορετικά τμήματα του ΕΟΔΥ διατηρούσαν διαφορετικά ψηφιακά αρχεία με αποτέλεσμα τα νούμερα να είναι παραπλανητικά.

Η κυβέρνηση, που ανακοίνωσε εχθές ότι το απαγορευτικό παρατείνεται ως τις 14 Δεκεμβρίου λόγω υψηλού ποσοστού διάδοσης, χαρακτήρισε τις αποκαλύψεις «θεωρίες συνωμοσίας». Η αντιπαράθεση έχει ενταθεί και από τη συμπεριφορά του ίδιου του Μητσοτάκη, ο οποίος κατηγορείται ότι μαζί με τη γυναίκα του παραβίασαν τους περιοριστικούς κανόνες. Κυκλοφόρησαν φωτογραφίες του ζευγαριού που έκανε ποδήλατο στην Πάρνηθα και πόζαρε με περαστικούς, χωρίς να φορά κανείς μάσκες ή να τηρεί αποστάσεις, όπως σημειώνουν επικριτές.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επιχείρησε να υποβαθμίσει τον θόρυβο προκαλώντας περισσότερη οργή και κατηγορίες για «δυο μέτρα και δυο σταθμά», όταν είπε σε δημοσιογράφους ότι ο πρωθυπουργός «δε θα αρνούνταν ποτέ να μιλήσει ή να φωτογραφηθεί» από πολίτες. «Ο Μητσοτάκης κατηγορείται επειδή είναι ανθρώπινος», είπε. Τα δρακόντεια μέτρα στο πλαίσιο του lockdown περιλαμβάνουν τεράστια πρόστιμα σε παραβάτες. Μόνο το Σαββατοκύριακο η αστυνομία ενέτεινε τους ελέγχους επιβάλλοντας πρόστιμα 780.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τους περιορισμούς που ισχύουν, οι αρχές πρέπει να ειδοποιούνται  μέσω SMS για οποιαδήποτε μετακίνηση και οι άνθρωποι αποθαρρύνονται να απομακρύνονται πολύ από τα σπίτια τους, αν επιλέξουν να αθληθούν σε εξωτερικό χώρο. Η Πάρνηθα απέχει μία ώρα με το αυτοκίνητο από το κέντρο της Αθήνας, όπου ζει η οικογένεια Μητσοτάκη.

Η Ελλάδα έχει πληγεί από την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας φαίνεται πιο δύσκολο να ελεγχθεί. Επιδημιολόγοι λένε ότι το εθνικό lockdown, που ξεκίνησε στις 7 Νοεμβρίου, δεν κατάφερε να φέρει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, καθώς το ιικό φορτίο παραμένει υψηλό στη βόρεια Ελλάδα. Εχθές ανακοινώθηκαν 1882 νέα κρούσματα και 100 θάνατοι.

Οι διασωληνωμένοι ασθενείς αυξήθηκαν στους 622, ενώ αυξάνονται οι ανησυχίες για τη δυνατότητα των νοσοκομείων να αντιμετωπίσουν τον αριθμό των κρουσμάτων.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.