Μιχάλης Γιαννακός ΠΟΕΔΗΝ: Σώζων εαυτόν σωθήτω – Έχει ηττηθεί το σύστημα – Το 80% πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ

«Έχει ηττηθεί το σύστημα – Το 80% πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ – Το ΕΣΥ σε χειρότερη κατάσταση από πριν 2 χρόνια γιατί έχουν φύγει 7.000 από το σύστημα και δεν έχουν αναπληρωθεί»

Στην τραγική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδος, αναφέρθηκε σήμερα το πρωί ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, λέγοντας:

«Είμαστε τώρα στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης στο οποίο έκλεισε μόλις η εφημερία. Εξετάσθηκαν 150 περιστατικά κορονοϊου. Εισήχθησαν 63 ασθενείς με κορονοϊό και 21 ασθενείς, ύποπτα κρούσματα. Η ΜΕΘ 15 κλινών γεμάτη και επτά διασωληνωμένοι βρίσκονται σε λίστα αναμονής στα χειρουργεία».

Όπως επισημαίνει ο ίδιος, «σοκάρουν τα στοιχεία με τους θανάτους στο Ιπποκράτειο. Το τελευταίο 15ήμερο πέθαναν 41 ασθενείς με κορονοϊό και από όλες τις άλλες παθήσεις πέθαναν 37 ασθενείς. Από τους 41 ασθενείς που πέθαναν από κορoνοϊό οι 29 κατέληξαν στις κλινικές, έξι διασωληνωμένοι ασθενείς κατέληξαν στις προσωρινές ΜΕΘ των χειρουργείων και μόνο 5 διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ».

Δεκάδες διασωληνωμένοι ασθενείς σε λίστα αναμονής

Σύμφωνά με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ υπάρχουν:

-6 στο ΑΧΕΠΑ,
-15 στο ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ σε ΜΑΦ και στεφανιαία,
-7 στο ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ σε χειρουργεία,
-3 στο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ σε χειρουργεία.

Διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ

-1 στη Χαλκιδική
-1 στην Έδεσσα,
-3 στα Γιαννιτσά.
-1 στη Κατερίνη,
-1 στον Άγιο Παύλο

Ο ίδιος αναφέρει ότι «γίνεται επιλογή ασθενών για ΜΕΘ με ηλικιακά κριτήρια. Η θνητότητα εκτός ΜΕΘ πια αγγίζει το 80%. Γίνεται πια επιλογή ασθενών στις κλινικές κορονοϊού για την τοποθέτηση μηχανημάτων υψηλής ροής οξυγόνου».

Νοσοκομείο Έδεσσας

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ τραγικό παράδειγμα για την κατάσταση των περιφερειακών νοσοκομείων της κεντρικής Μακεδονίας είναι το νοσοκομείο Έδεσσας .

«Το τελευταίο δεκαήμερο πέθαναν πάνω από 30 ασθενείς με κορονοϊό στις κλινικές. Εκτός ΜΕΘ. Η ΜΕΘ 3 κλινών έκλεισε. Είναι πολυτέλεια κατά τον κύριο Σκέρτζο. Νοσηλεύει σε δύο κλινικές 50 ασθενείς με κορονοϊό και ανοίγει και τρίτη .Κάθε κλινική διαθέτει δύο μηχανήματα υψηλής ροής οξυγόνου. Γίνεται επιλογή ασθενών για τη τοποθέτηση τους αφού οι ανάγκες είναι πολλαπλάσιες. Διασωληνωμένοι ασθενείς πεθαίνουν. Δεν προλαβαίνουν να διακομισθούν. Τρείς παθολόγοι μόνο στο νοσοκομείο και κανένας πνευμονολόγος. Επικουρικά έρχονται από άλλα νοσοκομεία γιατροί. για βοήθεια».

Οι κλίνες ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα

Οι κλίνες ΜΕΘ στη Θεσσαλία είναι γεμάτες. Στη Στερεά Ελλάδα υπάρχουν 3 κενές κλίνες.

Στην Αττική υπάρχουν 15 κενές κλίνες, ενώ γεμάτα είναι τα δύο νοσοκομεία της Πάτρας. Από μία κενή κλίνη έχουν στην Πελοπόννησο και στην Ήπειρο. Στην Αττική νοσηλεύονται πολλοί διασωληνωμένοι ασθενείς με κορονοϊό και άλλες παθήσεις εκτός ΜΕΘ. Ενδεικτικά στη Νίκαια νοσηλεύονται τέσσερις ασθενείς και στο Θριάσιο ένας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.