H Πολωνία δεν θα πληρώσει τα πρόστιμα της ΕΕ για τον Λιγνίτη – Ο… Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος κι οι εκβιασμοί

ΠΟΛΩΝΙΑ ΕΕ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΛΙΓΝΙΤΗΣ ΔΕΗ
 

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Πολωνίας έκρινε σήμερα ότι η χώρα του δεν θα πρέπει να πληρώσει τα πρόστιμα που της επέβαλε το Δικαστήριο της ΕΕ με αφορμή την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματός της και την απόφασή της να μην κλείσει ένα ορυχείο λιγνίτη.

“Είτε πρόκειται για τις παράνομες κυρώσεις που αφορούν το (ορυχείο) Τούροφ (…) είτε στην περίπτωση των κυρώσεων για τις αλλαγές στο δικαστικό σύστημα, η Πολωνία δεν μπορεί και δεν θα έπρεπε να πληρώσει ούτε ένα ζλότι” είπε ο Ζμπίγκνιου Ζιόμπρο στους δημοσιογράφους.

Την Τετάρτη, το Δικαστήριο της ΕΕ καταδίκασε την Πολωνία σε πρόστιμο ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ την ημέρα επειδή αγνόησε μια από τις αποφάσεις του, όταν στις 14 Ιουλίου διέταξε να σταματήσουν αμέσως οι εργασίες του πειθαρχικού οργάνου του Ανώτατου Δικαστηρίου της Πολωνίας. Το όργανο αυτό έχει τη δυνατότητα να αίρει την ασυλία των δικαστών, ώστε να τους ασκούνται ποινικές διώξεις, ή να μειώνει τον μισθό τους.

WIKI ΛΙΓΝΙΤΗΣ Bucket_wheel_excavator
 

Η Βαρσοβία και οι Βρυξέλλες αντιπαρατίθενται εδώ και χρόνια για τις αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη που προωθεί η συντηρητική κυβέρνηση του εθνικιστικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) στην Πολωνία. Η ΕΕ εκτιμά ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές παρεμποδίζουν τις δημοκρατικές ελευθερίες, όμως η Πολωνία επιμένει ότι είναι αναγκαίες για να εξαλειφθεί η διαφθορά μεταξύ των δικαστών.

Τον Σεπτέμβριο, το Δικαστήριο της ΕΕ επέβαλε πρόστιμο 500.000 ευρώ την ημέρα στην Πολωνία επειδή δεν έκλεισε ένα τεράστιο ορυχείο λιγνίτη στα σύνορά της με την Τσεχία.

Τα πρόστιμα αυτά ενδέχεται να επιδεινώσουν την κρίση μεταξύ ΕΕ και Πολωνίας, το Συνταγματικό Δικαστήριο της οποίας έκρινε στις αρχές του μήνα ότι το εθνικό δίκαιο υπερισχύει του ευρωπαϊκού.

Πρόστιμο από την ΕΕ στην Πολωνία για μη εφαρμογή του κοινοτικού δικαίου

Ήταν μία αναμενόμενη απόφαση: Την Τετάρτη το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) καταδίκασε την Πολωνία σε πρόστιμο ενός εκατομμυρίου ευρώ την ημέρα για μη εφαρμογή του κοινοτικού δικαίου. Η κυβέρνηση του εθνολαϊκιστικού Κόμματος του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS) κατηγορείται ότι όχι μόνο παραβιάζει, αλλά ουσιαστικά αγνοεί το κοινοτικό δίκαιο, καθώς εδώ και μήνες αμφισβητεί την υπεροχή του απέναντι στο εθνικό δίκαιο. Η υπεροχή του ευρωπαϊκού δικαίου και η αποδοχή της νομολογίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αποτελεί μέρος του “κοινοτικού κεκτημένου”, που καλείται να συνυπογράψει κάθε χώρα όταν προσχωρεί στην ΕΕ. Το ίδιο έχει κάνει και η Πολωνία.

green-energy-fraud 519,ΑΔΕΔΥ, ΑΠΕ, ΓΑΠ, ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, ΔΑΣΗ, ΔΕΗ, ΔΝΤ, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Επεισόδια, Επικαιρότητα, ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, Ελλάδα, ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ, Μπιρμπίλη, Οικονομία, Οικονομικά μέτρα, Πράσινη Ανάπτυξη, ΠΑΣΟΚ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, Παπανδρέου

Η διαμάχη της ΕΕ με τη Βαρσοβία αφορά κυρίως την αμφιλεγόμενη δικαστική μεταρρύθμιση του 2018, στα πλαίσια της οποίας ιδρύθηκε “Πειθαρχικό Συμβούλιο” για τον έλεγχο των δικαστών. Σύμφωνα με την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ματέους Μoραβιέτσκι ο έλεγχος κρίνεται απαραίτητος για την καταπολέμηση της διαφθοράς, αλλά και για να απομακρυνθούν δικαστές που υπηρετούσαν την εποχή του κομμουνιστικού καθεστώτος. Πολωνοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η αιτιολογία είναι μάλλον προσχηματική, καθώς έχουν παυθεί ακόμη και δικαστές που δεν είχαν καν …ενηλικωθεί επί κομμουνιστικού καθεστώτος. Πραγματική επιδίωξη της κυβέρνησης Μοραβιέτσκι, υποστηρίζουν, είναι η υποταγή της δικαιοσύνης στην κυβέρνηση, κάτι που αντίκειται στη θεμελιώδη αρχή της διάκρισης των εξουσιών σε ένα κράτος δικαίου. Το 2019 η Κομισιόν είχε προσφύγει στο ΔΕΕ κατά της πολωνικής κυβέρνησης “επί παραβάσει της Συνθήκης”. Περισσότερο λάδι στη φωτιά – και μάλιστα σε μία στιγμή που όλοι ανέμεναν πρωτοβουλίες για την εκτόνωση της κρίσης – έριξε η ετυμηγορία του πολωνικού Συνταγματικού Δικαστηρίου στις αρχές Οκτωβρίου, σύμφωνα με την οποία “ορισμένοι νόμοι της ΕΕ αντιβαίνουν στο Σύνταγμα της χώρας”. Την ίδια στιγμή η επικεφαλής του Δικαστηρίου Γιούλια Πζελέμπσκα κατηγορεί τα θεσμικά όργανα της ΕΕ ότι “δρουν εκτός των ορίων της αρμοδιότητας που τους αναγνωρίζει η Πολωνία”.

Climate & Emissions, GREEN FRAUD, ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ, ΑΠΑΤΗ, ΑΠΙΣΤΙΑ, ΔΕΗ, ΔΙΑΠΛΟΚΗ, ΔΙΑΦΘΟΡΑ, ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ, ΛΑΓΗΕ, ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ

“Εκβιασμοί” και “Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος”

Η υπόθεση ξεφεύγει από τα όρια μίας ακαδημαϊκής νομικής αντιπαράθεσης και αρχίζει να πυροδοτεί μία πολιτική δυναμική που δημιουργεί συνθήκες εξόδου της Πολωνίας από την ΕΕ. Σε μία πρώτη αντίδραση στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου μέσω Twitter, το απόγευμα της Τετάρτης, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Σεμπάστιαν Κάλετα έκανε λόγο για “υφαρπαγή εξουσίας” και “εκβιασμό”, κατηγορώντας το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ότι “απαξιώνει και αγνοεί πλήρως το Σύνταγμα της Πολωνίας και τις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου”. Ήδη προ ημερών, απαντώντας στην απειλή για ενδεχόμενες περικοπές κοινοτικών κονδυλίων, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι προειδοποιούσε τις Βρυξέλλες “να μην αρχίσουν τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο”, λέγοντας ότι η κυβέρνησή του “θα προασπίσει τα δικαιώματα της Πολωνίας με όλα τα όπλα που διαθέτει”. Ήδη στις αρχές Οκτωβρίου ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, επικεφαλής σήμερα του φιλελεύθερου και φιλοευρωπαϊκού κόμματος της αντιπολίτευσης “Πλατφόρμα των Πολιτών”, είχε κάνει λόγο για μία επερχόμενη “απειλή Polexit”, μετά το Brexit, και καλούσε τους οπαδούς του σε κινητοποιήσεις υπέρ της ΕΕ σε όλη τη χώρα…

ΔΕΗ
ΔΕΗ

Μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα εγκράτειας – με προφανή στόχο να δώσουν χρόνο σε πρωτοβουλίες διευθέτησης των διαφορών, αλλά χωρίς να αμφισβητούνται οι θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ – κάποιοι ευρωπαίοι πολιτικοί αρχίζουν τώρα να ανεβάζουν και εκείνοι τους τόνους απέναντι στους εθνολαϊκιστές της Βαρσοβίας. Μιλώντας την Τετάρτη στο “Κολλέγιο της Ευρώπης” στην Μπριζ ο πρωθυπουργός της Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρο κατηγόρησε τον Πολωνό ομόλογό του ότι “παίζει με τη φωτιά, απειλώντας με πόλεμο για εσωτερικοπολιτικές σκοπιμότητες”, ενώ ξεκαθάρισε ότι “δεν μπορείς να ενθυλακώνεις τα χρήματα, αλλά να απαρνείσαι τις αξίες της Ευρώπης”. Στο Βερολίνο η βουλευτής των Πρασίνων Φραντσίσκα Μπράντνερ χαιρετίζει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η οποία, όπως επισημαίνει “δείχνει ότι υπάρχουν συνέπειες για όποιον υπονομεύει το κράτος δικαίου”.

Πρόστιμο και για τον λιγνίτη

Δεν τελειώνουν όμως εδώ οι εκκρεμότητες της πολωνικής κυβέρνησης με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Στις 20 Σεπτεμβρίου το Δικαστήριο του Λουξεμβούργου είχε καταδικάσει την Πολωνία γιατί συνεχίζει την εξόρυξη λιγνίτη στην πόλη Τούροφ, κοντά στα σύνορα με τη Γερμανία και την Τσεχία, με οδυνηρές συνέπειες για το περιβάλλον. Είχε προηγηθεί προσφυγή της Τσεχίας. Η πολωνική κρατική ενεργειακή επιχείρηση PGE θέλει να παρατείνει τις εξορύξεις μέχρι το 2044. Μάλιστα η κυβέρνηση της Βαρσοβίας υποστηρίζει ότι αν κλείσει το λιγνιτωρυχείο στο Τούροφ, που λειτουργεί από το 1904, τίθεται σε κίνδυνο η ενεργειακή τροφοδοσία της χώρας.

Από την πλευρά της η Κομισιόν υποστηρίζει ότι η πολωνική κυβέρνηση υποβαθμίζει τους περιβαλλοντικούς κινδύνους σε μία εποχή που όλα τα κράτη-μέλη τερματίζουν την εξόρυξη λιγνίτη για να στραφούν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, φιλικές προς το περιβάλλον. Επιπλέον, περιβαλλοντικές οργανώσεις στη Γερμανία υποστηρίζουν ότι η λειτουργία του λιγνιτωρυχείου στο Τούροφ θέτει σε κίνδυνο την υδροδότηση στις παραμεθόριες πόλεις Γκέρλιτς και Τσίταου και απειλούν με νέα προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Προς το παρόν, για κάθε ημέρα που συνεχίζει την εξόρυξη λιγνίτη στις εγκαταστάσεις αυτές, η Πολωνία καλείται να καταβάλει 500.000 ευρώ. Αλλά μάλλον θα αγνοήσει και αυτό το πρόστιμο η κυβέρνηση Μοραβιέτσκι.

Πηγή DW

One thought

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.