Κατασπατάληση 80εκ ευρώ από Τσιάρα και Γεραπετρίτη σε ξένο fund με περίεργο διαγωνισμό μεταφοράς των δικαστηρίων Πειραιά

ΜΑΞΙΜΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΠΙΝΑΤ

Αντί να σεβαστούν τα φόρους από αίμα των φτωχών Ελλήνων και να προστατέψουν το δημόσιο συμφέρον, επιλέγουν πάντα την πιο δαπανηρή λύση

Διαφθορά Κυβέρνησης Μητσοτάκη: Οι όροι του διαγωνισμού «φωτογραφίζουν» το πρώην καπνεργοστάσιο «Κεράνης» που ανήκει σε περίεργο fund διαχείρισης ακινήτων.

Μπίζνα της κυβέρνησης Μητσοτάκη με το fund το οποία εν μέσω της οικονομικής κρίσης έχει συγκεντρώσει ακίνητα-«φιλέτα» στην Αττική, διαφαίνεται με το διαγωνισμό του υπουργείου Δικαιοσύνης για την αγορά νέου δικαστικού μεγάρου στον Πειραιά.

 

Αν και τα προηγούμενα χρόνια οι κυβερνήσεις ήταν σε συνεννόηση με το Δήμο και το Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά για την μεταφορά των δικαστηρίων της πόλης στο κτίριο της Ραλλείου Σχολής στην πλατεία Κοραή, με εντολή Μητσοτάκη  προχώρησαν στην προκήρυξη διαγωνισμού για την αγορά κτιρίου.

Αν και προσφέρονταν δωρεάν δύο δημόσια κτίρια, αυτό της Ραλλείου (μάλιστα είχαν δοθεί και χρήματα για μελέτες) και αυτό του πρώην Τελωνείου στο λιμάνι του Πειραιά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλει να αγοράσει κτίριο από ιδιώτη, με το ποσό των 80 εκατομμυρίων ευρώ.

Με βάση τους όρους του διαγωνισμού, το μόνο έτοιμο κτίριο έκτασης 30.000 τ.μ. που τους πληροί, φαίνεται πως είναι αυτό του πρώην καπνεργοστασίου «Κεράνης» στην οδό Πειραιώς, το οποίο έχει αγοράσει ένα fund διαχείρισης ακινήτων.

Αν και η εταιρεία προσπαθεί να το πουλήσει ακόμα και με αγγελίες σε site όπως ο… «Σπιτόγατος» αντί 27 εκατ. ευρώ, δεν είχε βρεθεί μέχρι σήμερα ενδιαφερόμενος. Πρόκειται για ένα κτίριο το οποίο αγόρασαν σε πλειστηριασμό που είχε αρχικό τίμημα μόλις 3,28 εκατ, ευρώ και τώρα αναμένεται να βγάλουν κέρδος πάνω από 10 εκατ. Ευρώ με το «καλημέρα», αν μεταστεγαστούν εκεί τα δικαστήρια του Πειραιά.

Σκανδαλώδης διαγωνισμός από Τσιάρα-Γεραπετρίτη για τη μεταφορά των δικαστηρίων του Πειραιά

Με βάση την προκήρυξη του διαγωνισμού προϋπολογισμού 80 εκατ. ευρώ, ο πωλητής του ακινήτου θα πάρει αμέσως 17,144 εκατ. ευρώ «ζεστό χρήμα» από κονδύλια των εθνικών πόρων που έχουν ήδη δεσμευτεί.

Τα υπόλοιπα 62 εκατ. ευρώ που αφορούν πόρους του Ταμείο Ανάκαμψης, θα δοθούν μέσα σε διάστημα δύο ετών από την έκδοση της πολεοδομικής άδειας και διαμόρφωσης του κτιρίου για τις ανάγκες των δικαστηρίων του Πειραιά.

Οι «φωτογραφικοί» όροι

Ο διαγωνισμός φαίνεται πως έχει «φωτογραφικούς» όρους, καθώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πέριξ του λιμανιού και της πόλης του Πειραιά, κτίριο έκτασης 30.000 τμ, πλην του πρώην εργοστασίου του «Κεράνης».

ΣΧΕΤΙΚΟ:

Τα μοναδικά κτίρια που θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντίπαλο δέος στο κτίριο του fund , είναι το κτίριο του πρώην Τελωνείου Πειραιά στην ακτή Κονδύλη και αυτό της Ραλλείου (σ.σ. εφόσον παρέμενε το Ειρηνοδικείο και το Πταισματοδικείο στο υπάρχον δικαστικό μέγαρο). Όμως η κυβέρνηση δεν ήθελε να δοθούν πολύ λιγότερα χρήματα για τη διαρρύθμιση δύο δημοσίων κτιρίων, αλλά επιδιώκει να δώσει πολύ περισσότερα για την αγορά κτιρίου από ιδιώτη μέσω διαγωνισμού.

Μπροστάρηδες στο συγκεκριμένο διαγωνισμό, είναι παράγοντες του Μεγάρου Μαξίμου που  έδωσαν και το παρών στην εξαγγελία του διαγωνισμού την περασμένη Παρασκευή κατά τη συνεδρίαση της ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων της χώρας στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Μάλιστα όπως αποκάλυψε δημόσια στα social media μέλος της διοίκησης του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, το περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη μεταστέγαση των δικαστηρίων του Πειραιά εδώ και δύο χρόνια που κυβερνά η Νέα Δημοκρατία.

Σκανδαλώδης διαγωνισμός από Τσιάρα-Γεραπετρίτη για τη μεταφορά των δικαστηρίων του Πειραιά

Παρακάμπτουν δύο δημόσια κτίρια για να δώσουν 80 εκατ. ευρώ σε ιδιώτη, κόβοντας το κοινωνικό μέρισμα και τα σχολικά γεύματα

Η κυβέρνηση επέλεξε να δώσει 80 εκατομμύρια ευρώ σε έναν ιδιώτη, αντί να δαπανήσει μόλις 35 εκατομμύρια ευρώ για τη διαμόρφωση δύο δικαστικών μεγάρων σε δημόσια κτίρια.

Το μέλος της διοίκησης του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Γιάννης Καρδαράς που έχει ασχοληθεί επί σειρά ετών με τη μετεγκατάσταση των δικαστηρίων του Πειραιά, δήλωσε στο newsbreak.gr:

«Ενώ ψάχνουμε τόσο καιρό για δικαστικό μέγαρο και ενώ διήρκησαν 7 έτη διαβουλεύσεων μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και του Δήμου Πειραιά, είχε καταρχήν συμφωνηθεί η δωρεάν παραχώρηση για 49 έτη του κτιρίου της Ραλλείου του οποίου η αποπεράτωση είχε προϋπολογιστεί στα 25 εκατ. ευρώ.

Η δε μετασκευή του δημοσίου κτιρίου εκεί που είναι σήμερα τα δικαστήρια, είχε προϋπολογιστεί 8 έως 10 εκατ. Άρα με 35 εκατομμύρια θα είχαμε δυο δικαστικά μέγαρα. Παρακάμπτεται αυτό για το οποίο είχε υπάρξει καταρχήν συμφωνία με το δήμο και παρακάμπτεται το δημόσιο κτίριο στην Ακτή Κονδύλη, με πρόσοψη στο λιμάνι και πλησίον όλων των συγκοινωνιακών προσβάσεων.

Είναι απαράδεκτο να παρακάμπτονται δυο δημόσια ακίνητα και να αγοράζεται ιδιωτικό με το σκεπτικό ότι όλα τα δικαστήρια θα είναι σε ένα κτίριο. Και ερωτώ γιατί να μην είναι το κτίριο του υπουργείου Οικονομικών (σ.σ. στην ακτή Κονδύλη) το πιο κατάλληλο που είναι και μεγαλύτερο σε επιφάνεια οικοπέδου από του «Κεράνη» χωρίς να δώσουμε 80 εκατ.;».

Σκανδαλώδης διαγωνισμός από Τσιάρα-Γεραπετρίτη για τη μεταφορά των δικαστηρίων του Πειραιά

Η εταιρεία-fund έχει αγοράσει σειρά ακινήτων στην Πλάκα, τα Ιλίσια, στου Ψυρρή, το Περιστέρι, τη Νίκαια και το «φιλέτο» της Τράπεζας της Ελλάδος στην παραλιακή λεωφόρο Ποσειδώνος, με τις… ευλογίες της διοίκησης , παρά τις αντιδράσεις των εργαζομένων στην τράπεζα.

Δείτε φωτογραφίες από το κτίριο του πρώην καπνεργοστασίου «Κεράνης» που πληροί τους όρους του διαγωνισμού του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη μετεγκατάσταση των δικαστηρίων του Πειραιά.

Με πληροφορίες από την ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

4 thoughts

  1. Reblogged στις penelopap και σχολίασε
    #kolosogo #ΝΔ_θελατε #ΝΔ_απατεωνες #νδ_χουντα #κυβερνηση_τσιρκο #κυβερνηση_καρναβαλι #ΝΔ_ΞΕΦΤΙΛΕΣ #τι_ψηφισατε_ρε_μαλακες #Μητσοτακη_καθαρμα #ΝΔ_Χουντα #νδ_ρομπες #μητσοτακη_παραιτησου #Μητσοτακη_γαμιεσαι #ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ_ΓΑΜΙΕΣΑΙ_ΡΕ_ΜΑΛΑΚΑ

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.