ΠΡΟΣΟΧΗ! Διαγράψτε άμεσα την εφαρμογή efood από το κινητό σας – Πως διαγράφετε τον λογαριασμό σας #cancel_efood #boycott_efood

Τι πρέπει να κάνετε:

  1. Διαγράψτε τον λογαριασμό που έχετε στην εφαρμογή efood

  2. Αφαιρέστε την εφαρμογή από το κινητό μέχρι αλλάξουν την απόφασή τους  

  3. Πως να διαγράφετε τον λογαριασμό σας ΕΔΩ

Για διαγραφή του λογαριασμού, πηγαίνετε στο πεδίο «Προσωπικά δεδομένα» και πατάτε «Διαγραφή», «Ναι» και στο τέλος θα εμφανίζεται το κουμπί «Διαγραφή» αχνό και ανενεργό. Μετά αποσύνδεση και απεγκατάσταση.

Κοιτάς ποιος έχει την εταιρία και από πίσω βρίσκεις έναν Μητσοτάκη που τους συνδέει μια οφσορ στα νησιά Κέυμαν!

Από τις 12 Αυγούστου τέθηκε σε ισχύ στην Ισπανία ο “ley riders”, νόμος που απαγορεύει στις πλαταφόρμες ντελίβερι να προσλαμβάνουν τους διανομείς ως ελεύθερους επαγγελματίες. Όπως φαίνεται στην Ελλάδα οι πολίτες θεωρούνται σκλάβοι και έγινε ακριβώς το αντίθετο. Η εταιρία τους απειλεί με απόλυση αν δεν δεχθούν να γίνουν freelancer.

Σύμφωνα με πληροφορίες που είχαμε μετά απο επικοινωνία με εργαζομένους στην εταιρεία, δεκάδες μηνύματα έφτασαν αυτές τις ημέρες σε άτομα που εργάζονται στα μηχανάκια για να μας εξυπηρετήσουν σε σκληρές συνθήκες και των οποίων οι 3μηνες συμβάσεις λήγουν τον επόμενο καιρό.

Σε αυτά τα μηνύματα αφού γίνεται μνεία στην αύξηση της παραγωγικότητας η εταιρεία «προτείνει» στους εργαζομένους να μετατραπούν σε Freelancers, δηλαδή σε αυτοαπασχολούμενους, αλλιώς θα τους απολύσει.

Θυμίζουμε ότι η εταιρία έκανε απίστευτα κέρδη κατά την διάρκεια των lockdown και όπως φαίνεται, το ευχαριστώ στους ανθρώπους που εργάστηκαν γι αυτά τα κέρδη είναι η επιλογή να δουλεύουν σε χειρότερες εργασιακές συνθήκες ή να απολυθούν.

Για τα κέρδη της εταιρίας διαβάστε το άρθρο από το Capital.gr

Η εταιρεία με μήνυμα «προτείνει» στους εργαζομένους να μετατραπούν σε Freelancers, δηλαδή σε αυτοαπασχολούμενους

Τι σημαίνει όμως να είσαι Freelancer;

Το νομικό κενό πάνω στο οποίο είχαν πατήσει ήδη αρκετοί εργοδότες, γλιτώνοντας τα έξοδα της ασφάλισης των εργαζομένων και δηλώνοντάς τους ως αυτοαπασχολούμενους, ήρθε να καλύψει η κυβέρνηση με νομοσχέδιο της τον Απρίλη του 2021.

Το κενό δεν καλύφθηκε βέβαια προς όφελος των εργαζομένων, αλλά προς όφελος των εταιρειών καθώς η εικονική αυταπασχόληση, γιατί περί αυτού πρόκειται, θεσμοθετήθηκε και επίσημα. Η πληρωμή βάσει της παραγώμενης αξίας (συγκεκριμένα ένα συγκεκριμένο ποσό ανά παραγγελία), η μετακύληση του βάρους της ασφάλισης στους ίδιους τους εργαζομένους, η μείωση του μισθού των εργαζομένων καθώς με αυτή τη μορφή εργασίας δεν υπάρχουν Δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα, Επιδόματα άδειας, πληρωμή αδειών αλλά και κάλυψη σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος είναι η μία όψη του νομίσματος, το οποίο θα μπορούσε να απεικονίζει από την μία την Θάτσερ και από την άλλη τον Πινοσέτ.

Η άλλη όψη είναι η ατομικιστική λογική που προσπαθούν να περάσουν στην εργατική τάξη και η πλήρης ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας της. Το «δούλεψε όσο θες, ότι ώρα θες» που μπορεί να προσαρμοστεί τέλεια στο πλήρως ξεχαρβαλωμένο πρόβλημα των λαϊκών οικογενειών στο σήμερα αποτελεί το δέντρο που μπαίνει μπροστά στα μάτια των εργαζομένων έτσι ώστε αυτοί να χάσουν το δάσος των δικαιωμάτων αλλά και της συλλογικής τους υπόστασης μέσα στους χώρους δουλειάς.

Πληρώνεσαι για όσα πακέτα παραδίδεις. Έχεις άμεση ανάγκη για λεφτά τον χειμώνα; Τρέχεις με κίνδυνο της ζωής σαν παλαβός για να μαζέψεις, ανταγωνιζόμενος τους συναδέλφους σου. Έχεις άμεση ανάγκη για λεφτά το καλοκαίρι αλλά δεν έχει δουλειά; Θα κάθεσαι να ψήνεσαι στον ήλιο καρτερώντας για να σε ειδοποιήσει η εφαρμογή, αλλά δεν θα πληρώνεσαι, καθώς εκείνος ο χρόνος δεν θεωρείται πλέον εργάσιμος.

Η εργασία σου πλέον δεν είναι ο χρόνος που προσφέρεις την εργατική σου δύναμη στον εργοδότη σου, αλλά μόνον ο χρόνος που είσαι απόλυτα αποδοτικός για αυτόν.

«Δεν υπάρχουν άγγελοι σου λέω…»

Είναι αλήθεια, όπως μας μεταφέρουν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, πως οι συνθήκες στην συγκεκριμένη εταιρεία ήταν μέχρι πρόσφατα τυπικές σε σχέση με τα όσα συνέβαιναν στον κλάδο τα τελευταία χρόνια.

Την ίδια στιγμή βέβαια, κανείς δεν μπορούσε να καταλάβει το γιατί οι προσλήψεις έγιναν μέσω άλλης εταιρείας αλλά και το γιατί ενώ οι εργαζόμενοι κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της, οι συμβάσεις ήταν τρίμηνες, με κάποιους από αυτούς να έχουν ήδη ανανεώσει 3,4 ή και 5 από αυτές.

Τώρα που απ’ ότι όλα δείχνουν ξεκινούν οι απολύσεις, τα δικαιώματα και τα περιθώρια αντίδρασης, τουλάχιστον σε ατομικό επίπεδο, είναι περιορισμένα.

Από τον αγώνα δρόμου… στον δρόμο του Αγώνα

Σύμφωνα με πληροφορίες του Alterthess, επικρατεί αναβρασμός στους κόλπους των εργαζομένων, οι οποίοι δεν είναι διατεθειμένοι να χάσουν τα δικαιώματά τους και την κατεκτημένη σχέση εργασίας που είχαν ως τώρα, θεωρώντας την μετατροπή των όρων εργασίας τους βλαπτική αλλά και άδικη.

Οι κινητοποιήσεις τις επόμενες εβδομάδες πρέπει να θεωρούνται δεδομένες, καθώς ήδη έχουν προγραμματιστεί συνελεύσεις οι οποίες θα καθορίσουν και το ακριβές πλάνο δράσεων των εργαζομένων.

Στη Θεσσαλονίκη συνέλευση εργαζομένων της εταιρείας καλεσμένη από την επιτροπή αγώνα διανομέων θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στις 10.30 στο Εργατικό Κέντρο.

«Ήρθε η ώρα να δείξουμε και εμείς οι διανομείς την πραγματική μας δύναμη» αναφέρει το κάλεσμα και εμάς, χωρίς να ξέρουμε το πού θα οδηγήσει αυτή η ιστορία, αλλά και το πού θα οδηγήσει ένα μέλλον όπου οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν εντατικοποιημένα, όλο και πιο φτηνά και χωρίς να έχουν κάλυψη σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος, μας έρχεται στο μυαλό ο Βλαδίμηρος Μαγιακόφσκι που είχε γράψει, σαν να θέλει να δώσει κουράγιο στα «παιδιά με τα παπιά», πως «εμείς, καθένας από μας, κρατάει στα χέρια του τους κινητήριους ιμάντες του σύμπαντος».

One thought

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.