Θυμάστε τον Πρόεδρο Επιμελητηρίου που καλόπιανε τον Άδωνη; Άκυρο σε προμήθεια του Πατούλη από το Ελεγκτικό Συνέδριο (Βίντεο)

Στέργιος Ζιαμπάκας

Το χρονικό των προσπαθειών της περιφερειακής αρχής για αγορά 500 μηχανών απολύμανσης, με τίμημα περίπου 1.000.000 ευρώ, από εταιρεία που συνδέεται με τον «γαλάζιο» πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρο Καφούνη (αυτός που έλεγε σε τηλεοπτικό πάνελ «Είδατε πόσο σοβαρά τοποθετήθηκα κύριε Υπουργέ;»)

 

● Οι προσπάθειες από την πρώτη εισήγηση, τον Ιούνιο του 2020, μέχρι την απόρριψη της σύμβασης από το ανώτατο δικαστήριο.

Οσο επίμονες κι αν ήταν οι μεθοδεύσεις της περιφερειακής αρχής του Γιώργου Πατούλη, στο τέλος έπεσαν στον τοίχο των ελεγκτικών αρχών! Μπλόκο στην προμήθεια 500 απολυμαντικών μηχανημάτων (σαρώθρων) από την Περιφέρεια Αττικής έβαλε το Ελεγκτικό Συνέδριο, θέτοντας κώλυμα στην υπογραφή σύμβασης προϋπολογισμού περίπου 1 εκατ. ευρώ με προμηθευτή την «Automotive Solutions ΕΠΕ», συμφερόντων Σταύρου Καφούνη, προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών και υποψήφιου με το ψηφοδέλτιο του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη.

Η υπόθεση ξεκίνησε με επίκληση της πανδημίας και εξαρχής φάνηκε ότι η προμήθεια ήταν προβληματική. Υπήρξαν διαρκείς καταγγελίες από τις αντιπολιτευόμενες παρατάξεις του περιφερειακού συμβουλίου, αλλά και πολύ συγκεκριμένες ενστάσεις από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής.

Η πρώτη φορά που η περιφερειακή Αρχή Αττικής ενημέρωσε για τις προθέσεις της να προμηθευτεί τα απολυμαντικά μηχανήματα ήταν τον Ιούνιο του 2020. Τα σάρωθρα επρόκειτο να διατεθούν στους δήμους της Αττικής για την απολύμανση δημόσιων κτιρίων (π.χ. σχολείων).

Επικαλούμενος «επιτακτικό αίτημα» της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Αττικής, ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας, Θανάσης Βαθιώτης, κατέβασε μια μονοσέλιδη –«ατεκμηρίωτη κι ελλιπέστατη», την είχε χαρακτηρίσει η αντιπολίτευση– εισήγηση, που αναφερόταν μόνο στο «υπερβολικό ποσό» –σύμφωνα με την αντιπολίτευση– των 930.000 ευρώ για την προμήθεια. Μάλιστα, ο σύμβουλος της «Δύναμης Ζωής» Χρήστος Καραμάνος είχε στηλιτεύσει το γεγονός ότι η προμήθεια θα γινόταν με πόρους που προορίζονταν για την προμήθεια γευμάτων σε ευπαθείς ομάδες: είχε περισσέψει ένα κονδύλι, αλλά όπως επισήμανε ο αντιπολιτευόμενος σύμβουλος, η περιφέρεια είχε πει ότι θα προμηθευτεί με αυτά τα χρήματα περισσότερα γεύματα για περισσότερους ανθρώπους.

Η προμήθεια επιχειρήθηκε να εξελιχθεί με fast track διαδικασίες. Στην πορεία προέκυψαν και άλλα… περίεργα φαινόμενα: από τις τρεις εταιρείες που είχαν επιλεγεί από τον κ. Βαθιώτη, οι δύο κατέθεσαν άκυρες προσφορές, πάνω από τον αρχικό προϋπολογισμό (!) και η τρίτη κατέθεσε προσφορά με ελάχιστη έκπτωση (1.490 ευρώ ανά μηχάνημα, με αρχικό προϋπολογισμό 1.500 ευρώ ανά μηχάνημα, βλ. ΑΔΑ: Ψ9ΞΛ7Λ7-Ι08). Μπροστά στις προειδοποιήσεις του πρώην περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρού για προσφυγή στον εισαγγελέα, στην επόμενη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, ο πρόεδρος του οργάνου, Νίκος Πέππας, ενημέρωσε το σώμα ότι ο διαγωνισμός ακυρώνεται «κατόπιν εντολής» του Γ. Πατούλη (βλ. «Εφ.Συν.» 8/7/2020: «Παγώνει ο διαγωνισμός για τις προμήθειες μηχανημάτων καθαρισμού»). Ετσι, η «Automotive Solutions» κηρύχθηκε έκπτωτη (ΑΔΑ: 68Κ67Λ7-ΤΙΚ),

Ομως η περιφερειακή αρχή επανήλθε τον Σεπτέμβριο του 2020. Επανέφερε την προμήθεια στα συλλογικά όργανα της Περιφέρειας Αττικής, παρότι –σύμφωνα με πηγές από αρμόδιες ελεγκτικές αρχές– η Διεύθυνση Οικονομικής Διαχείρισης της περιφέρειας είχε σημειώσει τρεις πολύ συγκεκριμένες επιφυλάξεις:

  • α) τα χρήματα προέρχονταν από κονδύλι του υπουργείου Εσωτερικών για επισιτιστικά προγράμματα, σκοπός ασύμβατος με την προμήθεια απολυμαντικών μηχανημάτων,
  • β) απουσίαζε οποιοδήποτε τεκμηριωμένο αίτημα που να προσδιορίζει το φυσικό αντικείμενο, την ποσότητα των προς προμήθεια ειδών και ποιες συγκεκριμένες ανάγκες απολύμανσης θα καλυφθούν,
  • γ) δεν υπάρχει προγραμματική σύμβαση μεταξύ περιφέρειας και δήμων στους οποίους θα διατεθούν τα μηχανήματα. Το μόνο σημείο στο οποίο εισακούστηκαν οι επιφυλάξεις των υπηρεσιών, είχε να κάνει με την προέλευση των πόρων: η περιφερειακή αρχή ενέταξε τη δαπάνη στον δικό της προϋπολογισμό.

Η «Automotive Solutions» αναδείχθηκε προσωρινός ανάδοχος σε συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής στις 12/1/2021, οπότε τα μέλη της «Δύναμης Ζωής» (Γιώργος Μπαλάφας, Κατερίνα Λογοθέτη) καταψήφισαν καταγγέλλοντας «φωτογραφικές» διαδικασίες «καθώς οι τεχνικές προδιαγραφές οδηγούσαν σε συγκεκριμένο τύπο μηχανήματος», ενώ επιπλέον επισήμαναν ότι «δεν είναι ορθό δεοντολογικά να δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά σε διαγωνισμούς της Περιφέρειας Αττικής επιχειρηματίες που τυγχάνουν εκπρόσωποι συλλογικών επαγγελματικών φορέων οι οποίοι (φορείς) συνεργάζονται θεσμικά με την Περιφέρεια Αττικής» – αναφέρονταν στον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Στ. Καφούνη. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι σύμβουλοι της παράταξης Γ. Σγουρού (Δημήτρης Κατσικάρης, Αννα Μεθυμάκη): «Η θεσμική και πολιτική ιδιότητα του αναδόχου εγείρει ηθικό ζήτημα (…), το νόμιμο δεν είναι και ηθικό», τόνισαν.

1 thoughts

  1. Reblogged στις penelopap και σχολίασε
    #kolosogo #ΝΔ_θελατε #ΝΔ_απατεωνες #νδ_χουντα #κυβερνηση_τσιρκο #κυβερνηση_καρναβαλι #ΝΔ_ΞΕΦΤΙΛΕΣ #τι_ψηφισατε_ρε_μαλακες #Μητσοτακη_καθαρμα #ΝΔ_Χουντα #νδ_ρομπες

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.