Μαζικές απολύσεις ανεμβολίαστων: Υπέρ ο αργόμισθος διπλοθεσίτης του ΟΑΕΔ, με θαλαμηγό, Παναγιώτης Λαμψίας

Μαζικές απολύσεις ανεμβολίαστων: Δείτε πόσο ταξικό μίσος στάζει ο ΣΚΑΙ κατά των Ελλήνων που δεν ανήκουν στην ελίτ. Με πόση ευκολία μιλούν για απολύσεις εργαζομένων, που δυο χρόνια έχουν περάσει τα πάνδημα με την πανδημία που λέγεται κυβέρνηση Μητσοτάκη, ενώ ταυτόχρονα τα τελευταία 10 χρόνια πληρώνουν τα κερατιάτικα της κρίση που προκάλεσαν τα θαλασσοδάνεια των κυβερνήσεων του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, του Κώστα Σημίτη, των νταβατζήδων, των Τραπεζιτών και των κομμάτων τους.

Υπέρ των απολύσεων ο Παναγιώτης Λαμψίας, ο αργόμισθος διπλοθεσίτης, που 30 χρόνια πληρώνταν από τον ΟΑΕΔ, από τους φόρους μας, με όλα τα προνόμια του Δημοσίου Υπαλλήλου, εφάπαξ, σύνταξη κτλ και ταυτόχρονα έκανε τον Δημοσιογράφο και είναι και ιδιοκτήτης εταίριας στην οποία κρύβει από το Πόθεν έσχες την περιουσία του, ακόμη και κότερο!

Αυτός τώρα είναι υπερ των Απολύσεων των Ανεμβολίαστων. Νεοφιλελεύθερος Ανθρωπισμός. Αυτοί κυβερνούν σήμερα την χώρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Παναγιώτης Λάμψιας – Ο βιοπαλαιστής πλοιοκτήτης

Παναγιώτης Λάμψιας – Ο βιοπαλαιστής πλοιοκτήτης

Ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Λάμψιας, πρώην διευθυντής της εφημερίδας «Τα Νέα» και νυν διευθυντής της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», όπως αποκάλυψε το Documento, εργαζόταν ως υπάλληλος στον ΟΑΕΔ επί 30 έτη.

Σήμερα βρίσκεται υπό πειθαρχικό έλεγχο, ενώ εξετάζεται και εάν είχε λάβει άδεια για παράλληλη εργασία στον ιδιωτικό τομέα. Φαίνεται ότι είναι από τους τυχερούς δημόσιους υπαλλήλους, αφού εκτός από το μισθό του ΟΑΕΔ –ο ίδιος ο οργανισμός τον χαρακτήρισε αργόμισθο ζητώντας την απομάκρυνσή του- είναι ιδιοκτήτης υπερπολυτελούς θαλαμηγού, την οποία απέκτησε όταν ήταν απλός συντάκτης στον ΔΟΛ. Για να επιτευχθεί όμως αυτό απαιτήθηκαν κάποιες εταιρικές κινήσεις.

Η θαλαμηγός δεν φαίνεται να ανήκει προσωπικά στον, ίδιο –γι’ αυτό δεν είναι υποχρεωμένος να τη δηλώσει-, αλλά σε εταιρεία που ανήκει εξ ολοκλήρου στον ίδιο. Δηλαδή φαίνεται μεν ως κάτοχος της εταιρείας αλλά στη δήλωση περιουσιακής κατάστασης –όπως συμβαίνει για όλους τους υπόχρεους πόθεν έσχες- δεν εμφανίζονται τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας αυτής, γεγονός που ενδεχομένως να οδηγούσε σε περαιτέρω έλεγχο.

Κατά το παρελθόν έχουν υπάρξει περιπτώσεις που η σύσταση εταιρείας έχει χρησιμοποιηθεί ως όχημα για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων στο όνομα της και στη συνέχεια την απόκρυψη τους από τον υπόχρεο. Αυτή τη μέθοδο είχαν ακολουθήσει στο παρελθόν ο Σταύρος Ψυχάρης και ο Θέμος Αναστασιάδης: οι δύο εκδότες δήλωναν ιδιοκτήτες εταιρειών, παραμένει όμως άγνωστο ποια ήταν τα περιουσιακά στοιχεία των εταιρειών και αν συμβάδιζαν με τα ατομικά τους εισοδήματα.

Η απόκτηση της θαλαμηγού

Το Documento αποκαλύπτει σήμερα στοιχεία σχετικά με τη θαλαμηγό του κ. Λάμψια. Στις 24 Ιανουαρίου 2007 εγκρίθηκε η άδεια επαγγελματικού πλοίου αναψυχής για το μηχανοκίνητο σκάφος «Αλκυόνη» από τη Διεύθυνση Θαλασσίων Συγκοινωνιών του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Ως πλοιοκτήτρια εμφανιζόταν η εταιρεία Αλέξανδρος – Κωνσταντίνος Ναυτιλιακή Μονοπρόσωπη Εταιρία Περιορισμένης Ευθύνης.

Η εταιρεία συστάθηκε στις 23 Ιουνίου 2003. Ως μοναδικός εταίρος της εμφανίζεται στο σχετικό ΦΕΚ ο δημοσιογράφος Παν. Λάμψιας, ενώ το κεφάλαιό της ανερχόταν στις 300.000 ευρώ. Σκοπός της είναι μεταξύ άλλων «η απόκτηση με αγορά, κατασκευή ή ναυπήγηση πλοίου ή πλοίων κάθε είδους, αξίας ίσης τουλάχιστον προς τα τέσσερα πέμπτα (4/5) του εταιρικού κεφαλαίου, για την επί κέρδει, ναυτιλιακός, εκμετάλλευση τους ή στην ημεδαπή ή στην αλλοδαπή».

Εταιρικό κεφάλαιο 600.000 ευρώ

Στις 29 Νοεμβρίου 2006 ο μοναδικός εταίρος της εταιρείας, κ. Λάμψιας, προχώρησε σε αύξηση του εταιρικού κεφαλαίου κατά ακόμη 300.000 ευρώ, με αποτέλεσμα το κεφάλαιό της να «ορίζεται σε εξακόσιες χιλιάδες ευρώ (600.000), το οποίο κατά ρητή βεβαίωση του εταίρου καταβλήθηκε ήδη ολόκληρο στο ταμείο της εταιρείας». Έκτατε δεν έχει δημοσιοποιηθεί άλλη μεταβολή του καταστατικού, άρα ο κ. Λάμψιας παραμένει μοναδικός εταίρος της, ενώ σύμφωνα με την ηλεκτρονική υπηρεσία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου η εταιρεία παραμένει ενεργή.

Η θαλαμηγός κατασκευάστηκε το 2005 στη Γερμανία και έχει μήκος 19,80 μ. (64 πόδια) και πλάτος 5,45 μ. Το μοντέλο του σκάφους που βρίσκεται σήμερα στη μαρίνα της Γλυφάδας –παλαιότερη επιθεώρηση του σκάφους έγινε στην ίδια περιοχή– είναι το Azimut 68. Οπως διαπιστώσαμε από αναζήτηση σε διεθνείς ηλεκτρονικές πλατφόρμες αγοραπωλησιών σκαφών, η αξία της συγκεκριμένης θαλαμηγού ανέρχεται σε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, όπως άλλωστε επιβεβαίωσε και ο κ. Λάμψιας. Για παράδειγμα, ένα σκάφος Αzimut 68 κατασκευής του 2003 και σχεδόν ίδιου μεγέθους με αυτό της εταιρείας του κ. Λάμψια –65 πόδια αντί για 64– πωλείται μέχρι και 615.000 δολάρια, ενώ ένα άλλο κατασκευής επίσης του 2005 και μεγέθους 69 ποδιών κοστολογείται 590.000 ευρώ.

«Επαιρνα πολύ καλούς μισθούς»

Το Documento απευθύνθηκε για το ζήτημα στον κ. Λάμψια, ο οποίος δήλωσε: «Προφανώς και τα εισοδήματά μου δικαιολογούν την απόκτηση του σκάφους. Εργάζομαι 40 χρόνια και έπαιρνα πολύ καλούς μισθούς. Ολα είναι απολύτως νόμιμα, δηλωμένα και δικαιολογούνται απολύτως από τα εισοδήματά μου».

Κατόπιν σχετικής ερώτησης ο κ. Λάμψιας επιβεβαίωσε τις δύο αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων που πραγματοποίησε, δηλώνοντας όμως ότι δεν θυμάται το ακριβές ποσό τους. Αναφορικά με το κατά πόσο έχει δηλώσει τόσο την εταιρεία όσο και το σκάφος στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης σχολίασε: «Βεβαίως έχω δηλώσει την εταιρεία στο πόθεν έσχες, καθώς και τα περιουσιακά της στοιχεία, όπως το σκάφος». Παράλληλα, επισήμανε ότι «το πλοίο ακόμη μου ανήκει και είναι 13 ετών», ενώ σχετικά με το κόστος του υπογράμμισε πως «ανέρχεται περίπου στις 400.000 ευρώ».

Το ποντίκι που βρυχάται

(Γράφει ο Κώστας Βαξεβάνης)

Όταν το Documento αποκάλυψε ότι ο Παναγιώτης Λάμψιας είναι επί 30 χρόνια αργόμισθος στον ΟΑΕΔ, ο φιλελεύθερος του «Φιλελεύθερου» απάντησε με ένα ανώνυμο σχόλιο περί ΚΥΠατζήδων και συκοφαντών. Μέχρι εδώ ο καθείς και τα όπλα του. Οταν όμως ενημερώθηκε ότι θέλουμε απαντήσεις για την πολυτελή θαλαμηγό η οποία παρακάμπτει το πόθεν έσχες διά της εταιρείας, απευθύνθηκε σε δέκα και πλέον άτομα για να με πείσουν να μη βγάλουμε το θέμα για το «νόμιμο σκάφος». Επειδή επιλέγεις να είσαι λιοντάρι ή ποντίκι, αλλά δεν μπορεί το ποντίκι να βρυχάται, ενημερώνω τον κ. Λάμψια (είχε κάνει τα ίδια και όταν αποκάλυψα τη συμμετοχή του στη λίστα Λαγκάρντ) ότι όποιος εμφανίζεται ως μάγκας πρέπει να παραμείνει έως το τέλος. Δεν γίνεται και να μαγκεύεσαι και να κλαψουρίζεις. Και να απειλείς και να παρακαλάς. Παρ’ όλα αυτά του εύχομαι καλή τύχη σε όσα θα ακολουθήσουν

Παναγιώτης Λάμψιας: Από την αργομισθία στο δημόσιο στη λίστα Λαγκάρντ

26.01.2019 | 09:41

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη του Documento της περασμένης Κυριακής αναφορικά με τον πρώην διευθυντή της εφημερίδας «Τα Νέα» και σημερινό διευθυντή της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», ο οποίος είναι ταυτόχρονα δημόσιος υπάλληλος στη Διεύθυνση Γραμματείας Διοικητή του ΟΑΕΔ εδώ και σχεδόν 30 χρόνια.

Η περίπτωσή του άρχισε να απασχολεί τη νέα διοίκηση του οργανισμού από τις αρχές του 2015 όταν και τέθηκε σε αργία, ενώ εδώ και περίπου τρεις μήνες –κατόπιν σχετικής απόφασης του οργανισμού– έχει πάψει να λαμβάνει τον μισθό του από το δημόσιο καθώς δεν παρουσιαζόταν στην υπηρεσία.

Ταυτόχρονα βρίσκεται σε εξέλιξη πειθαρχική έρευνα η οποία, εφόσον οι καταγγελίες περί αργομισθίας επιβεβαιωθούν, δεν αποκλείεται να οδηγήσει ακόμη και στην απόλυσή του. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Documento, ο Παν. Λάμψιας δεν έχει λάβει ποτέ άδεια από το αρμόδιο υπηρεσιακό συμβούλιο του ΟΑΕΔ ώστε παράλληλα με τα καθήκοντα του δημόσιου υπαλλήλου να εργάζεται και ως ιδιώτης στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος».

Ο ίδιος, πάντως, μέχρι σήμερα δεν έχει πει κουβέντα για την ταμπακιέρα, δηλώνει, όπως πληροφορούμαστε, «πολιτικά διωκόμενος». Αυτός άλλωστε είναι ο λόγος που πραγματοποιήθηκε στον ΟΑΕΔ ένορκη διοικητική εξέταση ώστε να αποσαφηνιστεί τι ακριβώς συμβαίνει. Το αποτέλεσμα της ΕΔΕ βρίσκεται ήδη στα χέρια των ελεγκτικών οργάνων του υπουργείου Εργασίας, χωρίς πάντως μέχρι ώρας να είναι γνωστό αν έχει προχωρήσει οποιαδήποτε διαδικασία.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ-ΛΑΜΨΙΑΣ-ΚΟΤΕΡΟ
V

Σε κάθε περίπτωση, ο Παν. Λάμψιας, ο οποίος συχνά βάλλει κατά του κακού και υδροκέφαλου δημοσίου και κατηγορεί είτε μέσω προσωπικών άρθρων είτε μέσω της εφημερίδας την οποία διευθύνει την κυβέρνηση για ρουσφέτια και διορισμούς ημετέρων, θα κληθεί σύντομα να απολογηθεί για το γεγονός ότι, όπως φαίνεται, λαμβάνει εδώ και χρόνια μισθό από το δημόσιο χωρίς στην πραγματικότητα να εργάζεται σε αυτό.

Στη λίστα Λαγκάρντ

Ο Παν. Λάμψιας, του οποίου η σύζυγος εργάζεται επίσης στον ΟΑΕΔ χωρίς πάντως –απ’ ό,τι πληροφορείται το Documento– να υπάρχει οτιδήποτε μεμπτό σε βάρος της, δεν απασχολεί για πρώτη φορά την επικαιρότητα. Αν και για χρόνια γνωστός ως διευθυντής της εφημερίδας «Τα Νέα» του πάλαι ποτέ κραταιού Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη, ο ίδιος ακούστηκε περισσότερο παρά ποτέ το φθινόπωρο του 2012 όταν το περιοδικό Hot Doc αποκάλυψε τη λίστα Λαγκάρντ. Στην περιβόητη πια λίστα, η οποία ταρακούνησε για τα καλά το πολιτικό σύστημα της χώρας και ανάγκασε τα διεθνή ΜΜΕ να ασχοληθούν τόσο με τη διαφθορά και τη διαπλοκή στην Ελλάδα όσο και με την πρωτοφανή δίωξη την εποχή εκείνη του Κώστα Βαξεβάνη, δέσποζε μεταξύ πολλών άλλων και το όνομα του δημοσιογράφου.

Ο ίδιος έκανε τότε λόγο (όπως άλλωστε πράττει και τώρα που αποκαλύφθηκε η επί σειρά ετών αργομισθία του στο δημόσιο) για συκοφαντίες και λάσπη και αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι το όνομά του μπορεί να υπάρχει στη λίστα των Ελλήνων καταθετών της τράπεζας HSBC της Γενεύης. Ο διευθυντής του «Φιλελεύθερου» εμφανίζεται, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής, να είχε δηλώσει ότι ουδέποτε είχε λογαριασμό σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου πλην της Ελλάδας, ενώ ισχυριζόταν ότι ακόμη και ο λογαριασμός στο όνομά του –που υπήρχε στη λίστα που αποκάλυψε το Hot Doc– αναφερόταν ως μηδενικός. Εξάλλου σε επιστολή του προς κάποιο blog αφενός επαναλάμβανε ότι ουδέποτε είχε λογαριασμό σε τράπεζα του εξωτερικού και αφετέρου πρόσθετε ότι η ύπαρξη του ονόματός του στη λίστα ήταν προϊόν πλαστογραφίας.

Ο διευθυντής του «Φιλελεύθερου» ακολουθούσε την εποχή εκείνη τη στρατηγική πολλών που βρέθηκαν να έχουν λογαριασμούς στην Ελβετία. Γιώργος Βουλγαράκης, Γιάννος Παπαντωνίου, Γιώργος Τράγκας είναι μερικοί μόνο απ’ όσους κατά τις αποκαλύψεις από το Hot Doc μιλούσαν για χαλκεία και ισχυρίζονταν είτε πως η λίστα είναι η αναξιόπιστη είτε πως δεν ήταν οι ίδιοι ή τα συγγενικά τους πρόσωπα που εμφανίζονται σε αυτή αλλά πιθανόν κάποιοι συνονόματοί τους. Η αλήθεια ήταν βέβαια διαφορετική.

Το όνομα του άλλοτε στελέχους του ΔΟΛ βρισκόταν στη λίστα Λαγκάρντ, της οποίας η γνησιότητα πιστοποιήθηκε στην πορεία, ενώ ο λογαριασμός του παρέμεινε ανοικτός για μερικούς μήνες. Το γεγονός ότι ο δημοσιογράφος διέθετε λογαριασμό σε τράπεζα του εξωτερικού δεν είναι απαραιτήτως μεμπτό, όπως άλλωστε ισχύει για κάθε καταθέτη. Η άρνηση του Παν. Λάμψια ωστόσο να παραδεχτεί το οφθαλμοφανές δημιούργησε εξαρχής ερωτήματα.

Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία που είχε υποκλέψει από την τράπεζα ο Γαλλοϊταλός υπάλληλος Ερβέ Φαλτσιανί και τα οποία το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών είχε αποστείλει στη χώρα μας για «φορολογική χρήση», ο διευθυντής του «Φιλελεύθερου» διατηρούσε λογαριασμό στη συγκεκριμένη τράπεζα από τον Δεκέμβριο του 2002 και το όνομά του ήταν ανάμεσα στα πάνω από 2.000 ονόματα που περιλαμβάνονταν στη λίστα Λαγκάρντ.

One thought

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.