Άδωνις Γεωργιάδης: Απευθείας αναθέσεις 118.000 ευρώ σε δικηγορικό γραφείο σε μία μέρα – Τα κόλπα του νανογιλέκου στη μάσα

ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΤΟ ΕΣΠΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ
ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΤΟ ΕΣΠΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ

Με κόλπο γκρόσο ακυρώνουν την ειδική νομική υπηρεσία με έμπειρα στελέχη, την οποία διαθέτει το υπουργείο Ανάπτυξης, και χρυσοπληρώνουν «εξειδικευμένους» ιδιώτες με 118.000 ευρώ

Αδρανοποιούν τις αρμόδιες νομικές υπηρεσίες που διαθέτουν στο υπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου να κάνουν απευθείας αναθέσεις σε δικηγορικές εταιρείες; Αυτό το ερώτημα προκύπτει από την αποκαλυπτική ερώτηση 51 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία του τομεάρχη Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση, σύμφωνα με την οποία ο  Άδωνις Γεωργιάδης αναζήτησε σε ιδιωτική νομική εταιρεία την παροχή «εξειδικευμένων» νομικών υπηρεσιών για το ΕΣΠΑ, παρότι διαθέτει ειδική νομική υπηρεσία!

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλουν δύο απευθείας αναθέσεις, συνολικού ύψους 118.000 ευρώ (60.000 και 58.000 ανά περίσταση), στη δικηγορική εταιρεία «Νικόλας Κανελλόπουλος – Χαρά Ζέρβα και συνεργάτες».

Ο Ν. Κανελλόπουλος ήταν γενικός γραμματέας στο υπουργείο Δικαιοσύνης την περίοδο 2011 – 2015, ενώ νωρίτερα (το 2009) είχε διοριστεί πρόεδρος του ΕΟΤ.

Δύο αναθέσεις

Επισημαίνεται ότι για την επίλυση των νομικών προβλημάτων ο υπουργός Ανάπτυξης διαθέτει υπό την εποπτεία του την Ειδική Υπηρεσία Θεσμικής Υποστήριξης (ΕΥΘΥ) του ΕΣΠΑ, η οποία είναι η αρμόδια για την υποβοήθηση του νομοθετικού έργου του προκειμένου να διαμορφωθεί το νέο κανονιστικό πλαίσιο των αναπτυξιακών παρεμβάσεων της προγραμματικής περιόδου 2021-2027.

Η Ειδική Υπηρεσία, κατά κοινή ομολογία, διαθέτει εξειδικευμένα και έμπειρα στελέχη, κάτι που έχει αποδειχθεί στις προηγούμενες προγραμματικές περιόδους. Μάλιστα σε συνεργασία με τις λοιπές υπηρεσίες του υπουργείου συνδιαμορφώνει τους Κανονισμούς για τα διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία της Ε.Ε.

Η απευθείας ανάθεση των 118.000 ευρώ έγινε σε δύο φάσεις. Αρχικά αναρτήθηκε στη Διαύγεια (στις 10 Φεβρουαρίου 2021) πρόσκληση σε δικηγορική εταιρεία για την παροχή εξειδικευμένων νομικών υπηρεσιών προς την ΓΓΔΕ και ΕΣΠΑ και τη σύνταξη του σχετικού σχεδίου νόμου στο πλαίσιο της Νέας Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027. Η πρώτη απευθείας ανάθεση ήταν 58.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ.

Την ίδια ημέρα (10 Φεβρουαρίου) ακολούθησε και δεύτερη πρόσκληση, προς την ίδια μάλιστα δικηγορική εταιρεία, με απευθείας ανάθεση και με συμβατικό τίμημα 60.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ, από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ και Τ.Σ.

«Γεννά προβληματισμούς η εικόνα ‘αυξημένων αναγκών’ για την παροχή νομικών υπηρεσιών από τον ίδιο ανάδοχο» σχολιάζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι υπενθυμίζουν ότι «στο παρελθόν έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα ανάθεσης έργων ή υπηρεσιών χωρίς την απαραίτητη εμπειρία και την εξειδικευμένη γνώση που απαιτεί το νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων και έργων, που είχαν αποτέλεσμα όχι μόνο τη διασπάθιση πολύτιμων οικονομικών πόρων, αλλά και την περαιτέρω επιβάρυνση των εργαζομένων στις ειδικές υπηρεσίες».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ρωτάει:

* Γιατί δεν ανέλαβε η Ειδική Υπηρεσία Θεσμικής Υποστήριξης τη συγκεκριμένη νομική υπηρεσία;

* Πώς τεκμηριώνεται ότι ένας εξωτερικός συνεργάτης δύναται να προσφέρει εξειδικευμένες υπηρεσίες στα στελέχη της υπηρεσίας που συμμετείχαν εξαρχής στη διαμόρφωση του Κανονιστικού Πλαισίου της Ε.Ε. για την Προγραμματική Περίοδο 2021-2027;

* Με ποια κριτήρια επελέγη ο συγκεκριμένος ανάδοχος;

* Με ποια κριτήρια κοστολογήθηκε η παροχή των συγκεκριμένων υπηρεσιών;

του Κ΄ώστα Πουλακίδα / ΑΥΓΗ

One thought

  1. Reblogged στις penelopap και σχολίασε
    #kolosogo #ΝΔ_θελατε #ΝΔ_απατεωνες #νδ_χουντα #κυβερνηση_τσιρκο #κυβερνηση_καρναβαλι #ΝΔ_ΞΕΦΤΙΛΕΣ #τι_ψηφισατε_ρε_μαλακες #Μητσοτακη_καθαρμα #ΝΔ_Χουντα #νδ_ρομπες #μητσοτακη_παραιτησου #Μητσοτακη_γαμιεσαι #ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ_ΓΑΜΙΕΣΑΙ_ΡΕ_ΜΑΛΑΚΑ #Μητσοτακης_Τελος #Κυβερνηση_Συμμορια

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.