Διπλά έκθετη η αποτυχημένη Κεραμέως – Επιμένει να κρατά τη σύμβαση με τη Cisco στο συρτάρι

Βαθμός 10 : Νίκη Κεραμέως
 

Η Νίκη Κεραμέως εξακολουθεί να μη δίνει στη δημοσιότητα, τη σύμβαση που δεσμεύει το ελληνικό δημόσιο με την εταιρία Cisco. Σε ακόμα πιο δύσκολη θέση, μετά την απάντηση του υπ. Ψηφιακής Πολιτικής για την Palantir.

Σε σχεδόν δύο μήνες συμπληρώνεται ακριβώς ένα χρόνος από την εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης στα ελληνικά σχολεία, άρα και από τη δωρεά της εταιρίας Cisco προς το Ελληνικό Δημόσιο.

Εκτοτε, παρά το γεγονός ότι ο νόμος περί διαφάνειας αλλά και η κοινή λογική προβλέπουν δημοσίευση της εν λόγω σύμβασης, αυτή μέχρι και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχει πραγματοποιηθεί. Μάλιστα, μετά την δημοσιοποίηση από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής της σύμβασης του ελληνικού δημοσίου με την Palantir, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, είναι διπλά εκτεθειμένη, απέναντι στους Έλληνες πολίτες, που απαιτούν διαφάνεια.

Στο σκοτάδι παραμένουν οι υποψήφιοι για τα τμήματα του νέου Διεθνούς Πανεπιστημίου καθώς, αν και συμπεριλήφθηκαν στα μηχανογραφικά του 2019, δεν είναι σίγουρο ότι θα λειτουργήσουν. Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε σήμερα ότι παρατείνει την υποβολή μηχανογραφικών, προκειμένου  να εξεταστεί η λειτουργία των νέων τμημάτων , που προέκυψαν από τη συγχώνευση των ΤΕΙ με τα Πανεπιστήμια. Αυτό σημαίνει ότι τίθεται εν αμφιβόλω καθώς η υπουργός ζητά από τους Πρυτάνεις να στείλουν στοιχεία για τα νέα τμήματα που προέκυψαν από τις συγχωνεύσεις των ΤΕΙ με τα Πανεπιστήμια και συγκεκριμένα: Α. Εάν υπάρχουν Προγράμματα Σπουδών, και, Β. Εάν υπάρχουν μέλη ΔΕΠ για να διδάξουν. Αυτό σημαίνει ότι οι μαθητές που επέλεξαν τις νέες πανεπιστημιακές σχολές στην Καβάλα δεν θα γνωρίζουν, μέχρι την τελευταία στιγμή, αν θα εισαχθούν στα τμήματα. Άλλωστε, η κ. Κεραμέως έχει αποδείξει ότι δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να τις καταργήσει, όπως έκανε, με το «καλημέρα», με τη Νομική Πάτρας. Πως το είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης; "Δεν χρειάζεται να σπουδάσουν όλοι" https://www.youtube.com/watch?v=yswEChD7L-g
 

Οι δικαιολογίες δε που επικαλέστηκε κατά καιρούς η Νίκη Κεραμέως έτσι ώστε να δικαιολογήσει τη μη δημοσιοποίηση προκάλεσαν το δημόσιο αίσθημα. Η κα Κεραμέως έφτασε να ισχυριστεί, μετά τις συνεχείς οχλήσεις της αντιπολίτευσης, αξιωματικής και μη, ότι «η σύμβαση είναι στο γραφείο μου και όποιος θέλει μπορεί να έρθει να την δει». Μόνο που οι συμβάσεις δωρέας προς το ελληνικό δημόσιο δεν είναι ασημικά ούτε πίνακες ζωγραφικής…

To Νews 24/7 έχει ασχοληθεί επανειλημμένα με το συγκεκριμένο ζήτημα και έχει προχωρήσει σε αποκαλύψεις που ουδέποτε διαψεύστηκαν από το Υπουργείο Παιδείας αλλά ούτε και από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα η οποία εμπλέκεται, λόγω αρμοδιότητας, στην υπόθεση.

Αιτήματα χωρίς ανταπόκριση

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έχει ζητήσει αρμοδίως τη σύμβαση από το Υπουργείο Παιδείας στο πλαίσιο της έρευνας που διεξήγαγε για τυχόν παραβίαση της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων στη διαδικασία της τηλεκπαίδευσης. Δεν την έλαβε ΠΟΤΕ.

Το Υπουργείο παρέδωσε μόνο την DPA σύμβαση, δηλαδή τη σύμβαση που δεσμεύει την Cisco με το Ελληνικό Δημόσιο μόνο για τη διαχείριση των προσωπικών δεδομένων και όχι τη σύμβαση δωρεάς.

ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΠΑΠΑΣ ΜΑΞΙΜΟΥ
 

Επίσης, στις 9 Δεκεμβρίου γράφαμε επί λέξει τα εξής: Στη σελίδα 28 (σσ της εκτίμησης αντικτύπου που διεξήχθη από το Εργαστήριο Πληροφορικής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ) υπάρχει λαβράκι. Ο συντάκτης αναφέρει ότι υπάρχουν δύο συμβάσεις δωρεάς (!) αλλά και μία τροποποίηση της δεύτερης (!) η οποία μάλιστα έγινε στις 4 Δεκεμβρίου. Εξαιρετικά. Αν, τελικώς, αποφασίσουν τα κόμματα να επισκεφθούν την κα Κεραμέως στο γραφείο της και ζητήσουν να δουν τη σύμβαση, ποια ακριβώς σύμβαση θα δουν; Την πρώτη, τη δεύτερη ή την τροποποιημένη της 4ης Δεκεμβρίου; Και ποια, τέλος πάντων, από αυτές τις συμβάσεις αναρτήθηκε στη Διαύγεια όπως ο νόμος ρητά προβλέπει; Απάντηση: Καμία (μέχρι στιγμής τουλάχιστον).

Ούτε μία ούτε δύο αλλά τρία κείμενα συμβάσεων υπάρχουν αν λάβουμε υπόψιν το κείμενο της εκτίμησης αντικτύπου (το οποίο βέβαια ήρθε πολύ καθυστερημένα).

Κανένα όμως από αυτά δεν έχει δημοσιοποιηθεί. Κανένα από αυτά δεν έχει δοθεί έστω στους εκπροσώπους των κομμάτων. Η φράση παρέμεινε ίδια: «Ελάτε από το γραφείο μου».

ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ
ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ

Δέκα μήνες τώρα η ελληνική βουλή και οι Ελληνες πολίτες δεν γνωρίζουν το περιεχόμενο μίας σύμβασης δωρεάς που αφορά πολλές εκατοντάδες χιλιάδες υποκείμενα, τους μαθητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό των ελληνικών σχολείων. Η διαφάνεια, δυστυχώς, αγνοείται…

One thought

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.