Με νόμο Μητσοτάκη η Τράπεζα Πειραιώς «ξέχασε» θαλασσοδάνεια 1,2 δισεκατομμυρίων σε Εφοπλιστή φίλο του

netakias

[ΝΕΩΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 18.07.2021 Με νόμο Μητσοτάκη παύει η δίωξη σε 36 στελέχη της Τράπεζας και του εφοπλιστή με κατηγορίες σε βαθμό κακούργηματος για απιστία κ ξέπλυμα βρώμικου χρήματος για θαλασσοδάνεια εκατομμυρίων ευρώ (συνολικά από όλες τις Τράπεζες 1,2 δισεκατομμύρια) επειδή η Τράπεζα «ξέχασε» να υποβάλλει την απαιτούμενη εκ του νόμου εγκληση.]


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φροντίζει πάντα για τους φίλους του. Έτσι έφερε νόμο που για να δικαστεί υπόθεση απιστίας, κατάχρησης, ξεπλύματος μαύρου χρήματος και γενικά θαλασσοδανείων πρέπει να προσφύγει η ίδια η Τράπεζα (κατ’ έγκληση), αλλιώς απαλλάσσονται.

Βέβαια αυτό ισχύει μόνο για τους φίλους του σημιτιστάν και του μητσοτακιστάν, γιατί με άλλο νόμο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έδωσε την δυνατότητα στις Τράπεζες και τους Τραπεζίτες που έδωσαν τα θαλασσοδάνεια στους εφοπλιστές, να δημεύουν την α’πρώτη κατοικία, ακόμη και για 500 ευρώ, πετώντας οικογένειες στο δρόμο, και μάλιστα χωρίς να έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν στην δικαιοσύνη!

Ετσι ενώ ο οικογενειάρχης πιέζεται από την Τράπεζα, να πληρώνει το δάνειο του με τα 534 ευρώ που το δίνει ο Μητσοτάκης για χαρτζιλίκι, οι εταιρείες του εφοπλιστή σταμάτησαν να πληρώνουν για τα δάνεια που είχαν πάρει, αφού για όλα φροντίζει ο Κυριάκος και η Ελληνική Δικαιοσύνη.

  1. ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Τσουνάμι Πλειστηριασμών: Με το νέο πτωχευτικό δεν θα μείνει κεραμίδι όρθιο
  2. ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Ξέρατε ότι funds που έχουν πάρει στεγαστικά δάνεια των Ελλήνων έχουν συγγενική σχέση με το περιβάλλον του Πρωθυπουργού;

Διαβάζουμε στο sofokleousin.gr 

“Θαλασσοδάνεια” του εφοπλιστή Λογοθέτη βγάζει στο σφυρί η Τρ. Πειραιώς


“Παλιές πληγές ξύνει” η Τρ. Πειραιώς, βγάζοντας προς πώληση μη εξυπηρετούμενα δάνεια εταιρειών του ομίλου Libra, που ανήκει στον εφοπλιστή Γιώργο Λογοθέτη. Πρόκειται για συνολικές απαιτήσεις 400 εκατ. ευρώ, οι οποίες καλύπτονται εν μέρει από εμπράγματες και άλλες διασφαλίσεις – ξενοδοχεία, ακίνητα, μετοχές κλπ.

Είναι η κατάληξη μιάς περίπλοκης ιστορίας δανειοδοτήσεων, που ξεκίνησαν με στόχο να “ξεφορτωθεί” η τράπεζα παλιά μη εξυπηρετούμενα ναυτιλιακά δάνεια 1,1 δισ. ευρώ και να “εξαφανίσει” από το χαρτοφυλάκιο της προσωπικά δάνεια 30 εκατ. ευρώ που είχε χορηγήσει σε μεγαλοστελέχη της.

Προσθέτοντας κι ένα χαρτοφυλάκιο απαιτήσεων 80 εκατ. ευρώ από εταιρείες φωτοβολταϊκών πάρκων, η Τρ. Πειραιώς πούλησε το 2014 αυτό το πακέτο στην LXM του ομίλου Libra/Λογοθέτη. Το τίμημα ήταν 300 εκατ. ευρώ, για ονομαστικές απαιτήσεις 1,2 δισ. ευρώ.

Τα μελανά σημεία και τα δάνεια σε στελέχη

Το τίμημα θεωρήθηκε τότε χαμηλό. Το deal όμως περιλάμβανε και ένα άλλο στοιχείο που αποτέλεσε αντικείμενο επικρίσεων: Από τα 300 εκατ. ευρώ που έδωσε ο όμιλος Λογοθέτη στην Πειραιώς για να αγοράσει τα δάνεια, τα 200 εκατ. τα δανείστηκε από την ίδια την τράπεζα.

“Μελανό” σημείο και το ότι στο πωληθέν πακέτο μη εξυπηρετούμενων ναυτιλιακών δανείων “στριμώχθηκαν” και δάνεια που είχαν δοθεί σε στελέχη της τράπεζας.

Η υπόθεση προκάλεσε τότε την παραίτηση-αποχώρηση  δέκα ανώτερων στελεχών της τράπεζας,  μετά από παρέμβαση της εποπτεύουσας ΤτΕ, η οποία διενήργησε έρευνα και απέστειλε το πόρισμα στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, προς περαιτέρω διερεύνηση από τους εισαγγελείς.

Οι διασφαλίσεις

Η ιστορία αυτή συνέχισε να “κυνηγά” την Τρ. Πειραιώς, καθώς οι εταιρείες του ομίλου Λογοθέτη σταμάτησαν να πληρώνουν για τα δάνεια που είχαν πάρει προκειμένου να αγοράσουν… δάνεια, καθώς και για τα πρόσθετα που πήραν προκειμένου να μετάσχουν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.

Τώρα η Πειραιώς  προσπαθεί να καθαρίσει αυτό το χαρτοφυλάκιο, βγάζοντας στο σφυρί τις απαιτήσεις της, που υπολογίζονται σε 400 εκατ. ευρώ. Ελπίζει ότι θα εισπράξει σημαντικό μέρος αυτού του ποσού, αξιοποιώντας τις διασφαλίσεις.

Σ’ αυτές περιλαμβάνονται δύο ξενοδοχειακές μονάδες σε Μύκονο και Σαντορίνη, ακίνητο μεγάλης αξίας στη Βούλα Αττικής, μικρά αιολικά πάρκα και άδειες εγκατάστασης αιολικών πάρκων 140MW.

Περιλαμβάνεται επίσης ένα πακέτο δικών της μετοχών, το οποίο έχει λάβει ως ενέχυρο όταν δανειοδότησε εταιρείες του ομίλου Λογοθέτη για να συμμετάσχουν σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.